Læsetid: 2 min.

Politiets jagt på khat er meningsløs

Politiet skærper omopmærksomheden mod de euforiserende blade Khat. Det er spild af tid, mener Enhedslisten og Konservativ Ungdom, der hellere så bladene lega-liseret mod en forstærket indsats mod misbrug
Indland
17. juli 2008

Politiet på den dansk-tyske grænse har allerede i år beslaglagt tre et halvt ton af de ulovlige blade khat. I hele 2007 var tallet tre ton, men det er blot en dråbe i havet i forhold til de to ton, som ifølge politiet dagligt smugles over grænsen. I Holland og England er khat lovligt, mens det i Danmark er forbudt.

Sønderjyllands Politi vil senere på året gå i gang med at holde ekstra godt øje med de khat-fyldte varevogne, der triller over grænsen, men det er ikke løsningen, mener politikere og folk, der arbejder i miljøet hvor khat tygges - blandt andet blandt somaliere.

Politiet tvivler dog på, at den danske indsats vil have nogen effekt på forbruget af khat.

"Så længe, der er købere, vil det blive ved med at komme over grænsen. Vi kan godt gøre det surt for smuglerne, men der sker ikke andet, end at det presser prisen op. Det er jo en del af deres kultur at tygge det her, og det er der nok ikke noget, vi kan gøre ved," siger Per Andersen fra Sønderjyllands Politi- og Toldgruppe.

Ifølge Per Andersen flyves khat til Holland, hvor det omfordeles til varevogne, som fragter bladene til Danmark og resten af Norden.

Spild af ressourcer

Per Andersens arbejde er dog spildt, hvis man spørger både Enhedslisten og KU.

"At gøre de her mennesker illegale, tror jeg ikke er løsningen," siger Per Clausen. Han er sundhedsordfører for Enhedslisten, som går ind for en legalisering frem for det, som han betegner som "en meningsløs jagt på khat".

"Man kan måske godt begrænse khat-forbruget, men hvad tager de så i stedet for? Jeg tror ikke på, at folk holder op med at have et misbrug, fordi de ikke kan få fat i khat," siger Per Clausen, der mener, at ressourcerne var bedre brugt ved at sætte ind over for misbruget ved en kombination af en social indsats og behandlingstilbud.

Legalisering? Tja

Konservativ Ungdom støtter legalisering af khat.

"Det er ikke statens opgave at styre folks liv. Vi går ind for en legalisering, fordi khat skaber ligeså lidt afhængighed som kaffe, og det er jo lovligt," siger landsformand Rune Kristensen fra KU, som dog efterlyser information om, hvor farligt khat er. Anders Pedersen er projektleder i rådgivningsinitiativet Isbadal, som henvender sig til somaliere med et misbrug. Han vil ikke forholde sig til, om khat burde være lovligt.

"Vi vil bare gerne diskutere, hvornår tygningen bliver for meget. Ligesom vi også i Danmark kan snakke om, hvornår Onkel Olaf drikker for meget. At jate folk rundt med politi hjælper i hvert fald ikke noget," siger han.

"En legalisering ændrer ikke på, hvor meget der kommer over grænsen. Vi ved, at der kommer flere og flere smuglere, og det løser ikke problemet, at smuglerne får store bøder og kommer i fængsel," siger Anders Pedersen og henviser til, at det formentligt blot er prisen på khat, som vil ændre sig ved en legalisering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her