Læsetid: 2 min.

Psykisk syge unge ender på førtidspension

Siden 2004 er der hvert år blevet tilkendt førtidspension til gennemsnitligt 302 psykisk syge unge i alderen 15 til 19. Politikere kræver loven om førtidspension ændret
Siden 2004 er der hvert år blevet tilkendt førtidspension til gennemsnitligt 302 psykisk syge unge i alderen 15 til 19. Politikere kræver loven om førtidspension ændret
8. juli 2008

At være et barn på 15 år er ingen hindring for at få tilkendt førtidspension. Især ikke, hvis det pågældende barn er psykisk sygt. I gennemsnit har 302 psykisk syge 15-19-årige årligt fået tilkendt førtidspension siden 2004, viser tal fra Ankestyrelsen.

De sidste 10 år er tallet steget kraftigt. I 1998 var der kun 84 i den aldersgruppe, der fik tilkendt førtidspension. I dag er tallet steget med 225 procent.

Venstres psykiatriordfører, Sophie Løhde, finder tallene meget bekymrende:

"Jeg synes, det er dybt, dybt foruroligende, at man i så ung en alder og i så stort et omfang kan blive tilkendt førtidspension."

Også socialordfører for Det Radikale Venstre, Marianne Jelved, er rystet over tallene:

"Der er et eller andet helt galt. Jeg kan slet ikke forestille mig situationen, hvor man giver førtidspension til børn - for det er jo det, der er tale om her," siger Marianne Jelved.

At reglerne for førtidspension trænger til fornyelse, kan politikerne derfor hurtigt blive enige om.

De radikale er i øjeblikket i gang med at udforme deres nye socialplan, hvor de blandt andet foreslår at fjerne den permanente førtidspension for personer under 35 år.

"Vi bør ikke give livslange førtids-pensioner til unge mennesker. Vi må finde på en ny form for ydelse, som er midlertidig. Altså en slags kontanthjælpsydelse med nogle andre regelsæt," mener Marianne Jelved.

De skal udfordres

Fra Venstre er buddet dog et andet:

"Det handler om, at vi skal udfordre den enkelte med de muligheder og potentialer, som alle mennesker indeholder, frem for at sætte dem på en livsvarig ydelse," siger Sophie Løhde og fortsætter:

"Man kunne for eksempel gøre det til en pligt i kommunerne at revidere førtidspensionen hvert femte år."

Hvis det skal kunne lade sig gøre, kræver det dog flere penge til kommunerne, siger Mikkel Warming (EL), der er socialborgmester i Københavns Kommune.

"Allerede i dag er der ved tildeling af førtidspension i København praksis for, at forvaltningen i et vist omfang tager sagen op til vurdering på et senere tidspunkt. Det er klart, at hvis dette arbejde skal intensiveres, kræver det flere midler. Penge, som vi ikke har i Socialforvaltningen i disse år. Derfor må der følge en check med fra Christiansborg," mener Warming.

Førtidspension tildeles af kommunerne, hvis de vurderer, at den pågældende ikke er og ikke fremover vil være i stand til at komme under uddannelse eller i job. Selv om førtidspensionen kan tilkendes personer ned til 15 år, er det dog først muligt at få den udbetalt, når personen er 18 år.

De høje tal for førtidspension til unge under 20 år, mener Marianne Jelved, er udtryk for, at man opgiver de unge for hurtigt.

"Det, der sker, når man får førtidspension, er, at man bliver opgivet. Alle muligheder bliver taget fra én. Jeg har set mennesker, for hvem det har taget 10-12 år at komme igennem et psykisk forløb, men så er der sket et gennembrud - og de er blevet raske," fortæller Jelved.

Mikkel Warming, mener dog ikke, at Københavns Kommune tildeler førtidspension til unge "på et spinkelt grundlag".

"Reglerne om førtidspension er strenge. Kommunen skal følge lovens intentioner, og sagsbehandleren skal være indstillet på at finde alternative løsninger," siger Warming.

Læs side 4-5

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Sikke en gang vrøvl Fru Jelved fyrer af..
Det kunne vel tænkes at grunden til "stigningen" er at Socialrådgiverne langt
om længe har fattet eller fået lov til at handle efter den kendsgerning at social-hjælp er ment som en midlertidig løsning for mennesker uden indkomst og/eller andre væsentlige psykiske/sociale problemer og det ikke er Lovens mening at folk skal parkeres på et eksistens-minimum i årtier som praksis har været hidtil, men at der skal findes en permanent løsning for dem der ikke har en kina-mands chance på "arbejds-markedet" .
Mener Fru Håndtaske virkelig at disse mennesker skal trækkes igennem møllen hvert femte år ?
Forøvrigt tager loven allerede højde for Hattedamens eksempel, dels findes der "midlertidig pension", dels kan en pensions-sag genoptages hvis forudsætningerne for tildelingen er afgørende ændret.
Men OK, De Radikale har altid haft social-Darwinistiske tendenser ..

At Anders Hulemand gerne vil have billig stats-subsidieret arbejdskraft
til hans handlere i det hellige erhvervsliv er jo ikke just nyt !