Læsetid: 4 min.

Rønn smider ustraffede irakiske asylsøgere hjem med tvang

For første gang udsendes to ustraffede irakiske asylansøgere mod deres vilje, og uden at der er opnået en generel aftale mellem Danmark og Irak
Indland
9. juli 2008

Rigspolitiet forbereder nu for første gang tvangshjemsendelse af afviste irakiske asylansøgere, der ikke har begået noget ulovligt i Danmark.

Tvangshjemsendelsen, der ifølge Rigspolitiet skal foretages "snarest", sker, selv om der ifølge Integrationsministeriet stadig ikke er opnået nogen generel aftale mellem danske og irakiske myndigheder om at tage imod flygtninge, der udvises ved tvang.

Mens Dansk Flygtningehjælp erklærer sig tryg ved tvangsudsendelsen, taler flygtningeforeningen Asylret og Amensty International om en uansvarlig beslutning. Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne siger god for hjemsendelsen, mens De Radikale og Enhedslisten protester.

Ifølge Informations oplysninger drejer sagen sig om to irakere, hvoraf den ene er en mand fra den nordirakiske by Sulaimaniya, der som asylansøger har opholdt sig i Danmark de seneste fire år. Han blev anholdt i torsdags, da han mødte op på asylcentret i Avnstrup for at modtage sine lommepenge, og sidder nu fængslet i Sandholm-lejren i venten på et fly til byen Erbil i irakisk Kurdistan.

Skærpet praksis

De to anholdte irakere er begge ustraffede, og dermed udgør hjemsendelsen en skærpelse af de danske myndigheders praksis. Sidste år tvangshjemsendte man fire kriminelle irakere, men hidtil har ustraffede asylsøgere kunnet blive, fordi Integrationsministeriet ikke har kunnet få de irakiske myndigheder med på en aftale om at tage imod personer, der udsendes mod deres vilje.

"Vi arbejder fortsat på at få en samlet aftale med regeringen i Irak," sagde ministeren i går i en kort kommentar til sagen.

Så sent som for en måned siden afviste regeringen i irakisk Kurdistan, at man vil indgå en aftale.

"Vi tager ikke imod flygtninge, som sendes hjem med tvang," sagde regeringens talsmand Khaled Salih til Information.

200 i kø

Integrationsministeriet oplyser, at de irakiske myndigheder har fået forelagt den konkrete personsag og har sagt ja til at tage imod de to irakere, selv om en generel aftale mangler.

Udvisningerne kan dermed blive de første i en lang række. Omkring 200 afviste irakere står til at blive sendt hjem med tvang.

"Vi arbejder løbende. De står i aktuel udsendelsesposition, og vores opgave er at få sendt dem ud. Vi arbejder jo ikke med alle på én gang, men starter stille og roligt med at forelægge de mest oplagte først," siger politiinspektør Christen Østergaard i Rigspolitiets udlændingeafdeling til Ritzau.

Amnesty kritik

Amnesty langer hårdt ud efter regeringens nye hårde linje.

"Regeringen har desværre valgt at være foregangsland i at bryde med FN's anbefalinger og tager igen et skridt i den forkerte retning. Det er uansvarligt at tvangshjemsende irakere til nogen steder i Irak. Sikkerhedsforholdene er stadigvæk langt fra så gode, at man med fornuft og god samvittighed kan begynde at returnere afviste asylansøgere til det land," siger pressechef Ole Hoff-Lund.

Også flygtningeforeningen Asylret er oprørt.

"Vi har hverken fra integrationsministeren eller Rigspolitiet set nogen dokumentation for, at der er opnået en aftale om at tage imod de pågældende irakere," siger Said Parvin, talsmand for Asylret.

Ifølge Parvin fik de irakiske myndigheder blot en fax fra de danske kolleger, da man sidste år udviste straffede irakere.

Hos Dansk Flygtningehjælp er man mindre urolig over tvangshjemsendelsen.

"Irakere fra Central- og Sydirak bør have flygtningestatus og beskyttelse, men hvis man kommer fra de fredeligere kurdiske områder i nord, så er sagen anderledes. Området er generelt ikke farligt at vende hjem til, så længe man ikke har et udestående med myndighederne. Derfor tror jeg heller ikke, FN's Flygtningehøjkommissariat vil have nogen særlige kommentarer til den danske beslutning," siger Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Andreas Kamm.

OK siger S og DF

På Christiansborg er både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti godt tilfredse med den strammere linje fra regeringen.

"Når der er tale om afviste asylansøgere, så skal de selvfølgelig sendes hjem, når de kan. Jeg går ud fra, at alle de internationale konventioner er overholdt, så jeg ser ikke noget problem i, at der ikke er nogen aftale, hvis tingene ellers er fulgt som de skal," siger Henrik Dam Kristensen (S).

"Det er glædeligt. Det er en god nyhed, som vi bestemt hilser velkommen i Dansk Folkeparti," siger partiets medlem af Folketingets integrationsudvalg Martin Henriksen.

De Radikales ordfører Morten Østergaard vil have en forklaring fra Birthe Rønn Hornbech

"Jeg er meget overrasket over, at man nu hjemsender dem, uden at der er lavet en aftale med irakerne, når alle partier hidtil har været enige om, at det var forudsætningen for at sende dem hjem igen. Derfor må integrationsministeren garantere, at de afviste asylansøgere ikke blot sendes ud i intetheden og til uforsvarlige forhold," siger Morten Østergaard.

Uansvarlige

Enhedslistens fungerende gruppeformand Per Clausen kalder de forestående udvisninger komplet uansvarlige.

"Enhedslisten opfordrer alle til at protestere mod regeringens handlinger. Vi vil kræve en forklaring i Folketinget, men der er brug for brede folkelige protester mod disse udvisninger. De er umenneskelige og bør stoppes," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"...men der er brug for brede folkelige protester mod disse udvisninger. De er umenneskelige og bør stoppes," siger han."

Hvorfor skal befolkningen iværksætte folkelige protester? Protest mod hvad? Jeg formoder at retsplejeloven følger de gældende regler, fremfor at huse lykkejægere, økonomiske flygtninge og udgiftskrævende indvanderere.

Der er i den grad ingen racekonflikter i Nordirak. Vi har brug for uddannede indvanderere, men selv dét skal kigges efter i sømmene. Jeg har åbenbart konstanteret en stigende antal klagesager i bl.a. Patientklagenævnet.

Der er ikke noget at komme efter...

Lise Pedersen

Selvfølgelig skal der være en aftale med de irakiske myndigheder om hjemsendelse af flygtninge. Ellers er de jo illegale indvandrere og retsløse i deres eget land. Selvfølgelig kan man sige at Irak under alle omstændigheder er retsløst, men det er jo ikke flygtningene skyld.

Skam jer, Socialdemokrater og andre frygtsomme skabsracister. Det kan vi ikke være bekendt. Jeg savner en melding fra SF. Hvor er I??

Ole Falstoft

Esben
Læs lige overskriften igen !

Christian Olesen

Peter Olesen gør et stort nummer ud af at de irakere som formodentlig ender med at udvises har fået afslag på asyl (afviste). Peter Olesen insinuerer tilmed at Information bevidst undlader at bringe denne oplysning.

Nu udviser vi generelt ikke folk fra Danmark som har fået politisk asyl, så det er næppe en overraskelse, at folk som udvises har fået afslag .... vel heller ikke for Peter Olesen. Vi kan vel, der derfor blive enige om at oplysningen er åbenlyst unødvendig, og at Information ikke har fordrejet noget som helst, ved at udlade den, men hvorfor er det egentlig så vigtigt for Peter?

Man kunne næsten få den opfattelse, at Peter har misforstået det hele. Kunne man tænke sig, at Peter har den fejlagtige opfattelse, at man ikke kan ophoplde sig ligitimt i Danmark som flygtning selv om man har fået afslag på asyl?

Husk på Peter at der findes hundreder af millioner flygtninge i verden, som opholder sig uden for hjemlandet, som ikke har asyl. De færeste af dem ville kunne opnå asyl i Danmark, idet de som flygtninge fra krig, tørke og sult, ikke opfylder kravet om at være individuelt forfulgt. Hvad mener du Peter? Skal disse hundreder af millioner mennesker tvinges hjem til krig og sult i hjemlandet. Det må du jo mene, hvis det eneste kriterie der tæller er asyl/ikke asyl! Anerkender du at man ligitimt kan flygte fra krig eller sult?

Christian Olesen

Nyheden er sådan set, at man nu for første gang sender ustraffede asylansøgere tilbage til Irak.

Det er IKKE en nyhed at man sender "afviste" asylansøgere ud af landet. Det sker systematisk. Informations overskrift er derfor journalistisk set rigtigst. Det er Peter Olesen som politiserer IKKE Information!

Casper Christiansen

Peter Olesen.
Hvor mange penge tror du lige det er, man som asylsøger på starthjælp kan sende hjem til sit fødeland? vi snakker om folk der knapt har råd til tøj!!! der er stor forskel på asylsøgere og indvandrere (som du tydeligvis henfører til med somalierne). det giver simpelthen ikke mening at sammenligne disse to kategorier.

Christian Olesen

Jeg burde have skrevet millioner eller 100.000 er jeg endte med at sætte mig mellem 2 stole. Dit tal er helt korrekt.

Langt fra alle verdens flygtninge er omfattet af UNHCR. Det antages at ca 25 mio mennesker er flygtninge inden for deres egen stat. Et samlet tal på 35 mio er formodentlig korrekt.

Pointen er i øvrigt den samme. De fleste af disse 9 mio mennesker er ikke asylberettige, og skal derfor i følge den sortering du vælger at anvende hjemsendes.

Du valgt ikke at svare. Det forstår jeg godt, for den forenklede fremstilling som du lagde ud med kan man ikke argumentere for!

Robert Kroll

På en eller anden måde mener jeg, at folketingsflertallet i denne sag til fulde garanterer, at der er sund fornuft i sagen ,og at den bredere politik på dette område er iorden. ( Det er kompliceret og emotionelt politisk stof.)

Ingen protest fra min side.

robert H.:

"På en eller anden måde mener jeg, at folketingsflertallet i denne sag til fulde garanterer, at der er sund fornuft i sagen..."

Den lader vi lige stå et øjeblik...

Christian Olesen

Til Peter Olesen

Jeg gentager gerne mit spørgsmål til dig:

"Skal disse hundreder af millioner mennesker tvinges hjem til krig og sult i hjemlandet. Det må du jo mene, hvis det eneste kriterie der tæller er asyl/ikke asyl! Anerkender du, at man ligitimt kan flygte fra krig eller sult?"

Beklager at det forkerte tal dermed også blev genudsendt..... Jeg spørger ikke om du synes de skal til Danmark. Det ved jeg godt du ikke synes!

Spørgsmålet kan omformuleres til: Anderkender du at man legitimt kan være flygtning uden for sit hjemland selv om man ikke er asylberettiget?

Christian Olesen

Til Viggo

Hvor dan f... fik du denne debat til at handle om Asmaa. ......

Du må være fuldstændig besat af kvinden. Er det noget erotisk?

Christian Olesen

Til Oscar

Du får samme spørgsmål som Peter:

Anderkender du at man legitimt kan være flygtning uden for sit hjemland selv om man ikke er asylberettiget?

Er det legitimt at flygte fra sit hjemland pga. sult, krig eller borgerkrig?

Det er vigtigt at forstå forskellen på at få asyl, og det at være flygtning. Selv om man får afslag på asyl kan man meget vel stadig være reel flygtning.

Lars R. Hansen

"Rigspolitiet forbereder nu for første gang tvangshjemsendelse af afviste irakiske asylansøgere, der ikke har begået noget ulovligt i Danmark. "

Det ved Information vel næppe noget om. Men sandt er det at de to ikke er blevet dømt til udvisning af Danmark.

Mikkel Marienlund

Som moderator på debatsiderne vil jeg gerne komme med en opfordring til, at en tilnærmelsesvis sober tone holdes i debatten.

Erotisk stimulans ved Asmaa Abdol-Hamid hører ikke herind under. Indlæg der omhandler dette emne eller lignende vil blive slettet.

Ulrik Høstblomst

Islamofobernes tiltrækning til muslimske kvinders tørklæder minder mig forunderligt nok om den stærkt udbredte homofobi i lukkede manderum som trives i skurvogne og blandt militært og polisiært personel

Spøjst - tænk sig der er et direkte sammenfald mellem homofober og Islamofober som rækker ud over deres fobier -

Ideologiernes magt og samspillet med angsten for drifterne er i den grad forunderligt

Det mest interessante er den fælles intense fornægtelse og intimidering af begærsobjektet

Det kunne man helt sikkert spinde mangen en munter psykologiserende tråd over...

Christian Olesen

Begge de herrer Oscar og Peter kryber rundt om den varme grød. Det nærmeste på et svar jeg mener at kunne tyde, er at det er legi´timt at flygte fra krig og sult til nærområdet, men ikke til Danmark. Vi skal tilsyneladende i Danmark udvise folk som ikke får asyl selv om der er krig og hungersnød i hjemlandet... . Det er selvsagt også et synspunkt, men jeg kan godt forstå at man ikke helt vil stå ved det!

Tak til Ulrik for den spøjse, og ikke uinterressante sammenligning herover.

Islamofobes indbyrdes samtale form minder meget om almindelig "mandehørm". Korte sætninger og ingen argumentation. Kun natinalromantikere og chauvenister som Krarup, Haarder og Langballe er i stand til at formulere sig i egentlige sætninger og argumentere på en sammenhængende måde. Ellers hører vi kun sætninger som

"Man kan ikke "smide" noget ud, der allerede ER afvist. De snylter og tager pladsen for en rigtig kandidat."

Eller

"Det er godt at de sendes hjem".

Noget tyder på at de fremmefjenske og islamofobe synspunkter falder fra hinanden så snart man tænker over dem længe nok til at formulere sig i egentlige sætninger, og til at sammensætte argumenter......

I øvrigt unskyld til Asmaa for jeg min (beskedne) seksuelle antydning herover. Det var udelukkende for at drille Oscar som åbenlyst er besat af Asmaa på en unarturlig måde...... men Mikkel Marienlund, jeg synes at du strammer den lidt, når man tænkler på hvad der ellers slipper igennem!

Christian Olesen

Saglighed er mit varemærke!

Peters gentagelse af svaret underbygger min mistanke.

Når jeg spørger om folk som er flygtet fra krig eller sult skal kunne opholde sig legitimt som flygtninge i Danmark, kan Peter kun svare "nej de skal ikke have asyl". Peter forstår åbenlyst ikke forskellen på at at være flygtning og at være asylberetiiget. Alle mine indlæg i denne debat har kredset om dette, så jeg har åbenbart ikke været god nok til at formulere mig.....

Jeg er i enig i at folk som flygter fra sult og krig ikke skal have asyl. Det tror jeg reelt alle er. Modsat Peter mener jeg godt vi i Danmark kan bidrage mere end vi gør nu ved at give nogle tusinde af bl.a. de mange som er på flugt fra vore krige i Irak og Afghanistan midlertidigt ophold i Danmark, således at det ikke kun er Parkistan og Syrien og andre lande i nærområdet, der skal "lægge hus til".

I øvrigt vil jeg pointere at jeg ikke er venstreorienteret, men noget så sjældent som en gammeldags "hartlingsk" venstremand, som tror på at rigtig liberalisme ikke kender til landegrænser.........

Mikkel Marienlund

@Christian Olesen

Mikkel Marienlund, jeg synes at du strammer den lidt, når man tænkler på hvad der ellers slipper igennem!

Det har du muligvis ret i. Vi forsøger så vidt muligt at lade debatten udvikle sig på brugernes præmisser. Dels fordi det er umuligt for os at læse alle skrevne indlæg på debatsiderne, dels fordi vi har en tiltro til at avisens læsere godt kender rimelighedens grænser for argumentation. Derfor nøjes vi i vid udstrækning med at opfordre til en sober tone i debatten.

Finder vi imidlertid at en debat er kørt fuldstændigt af sporet, eller at tonen har udviklet sig ubehageligt (et eksempel kunne være "lysten til at placerer Asmaa foran et jagtgevær" som tidligere skrevet i denne tråd), så tøver vi ikke med at slette sådanne indlæg.