Læsetid: 2 min.

Seks svenske liberale vil vælte overvågningsloven

Det var et snævert flertal, der 18. juni stemte for den nye svenske overvågningslov. FRA-loven, som den kaldes, er dog blevet så upopulær, at seks medlemmer af regeringspartiet nu truer med at stemme for oppositionens modforslag
Indland
26. juli 2008

Det var 143 mod 138 stemmer, som vedtog den svenske lov om, at Försvarets radioanstalt (FRA) fra nytår har ret til at aflytte mobiltelefoner og læse med på e-mails. Men nu truer seks medlemmer af det liberale regeringsparti, Folkpartiet, med at stemme for oppositionens forslag, som skal ændre lovgivningen tilbage igen. En af de seks er Maria Lundquist-Brömster, som modvilligt stemte ja til FRA-loven, da den blev vedtaget i Riksdagen 18. juni i år.

"Dagen inden afstemningen talte jeg med min partileder om loven, og han lovede mig, at der ville komme nogle ændringer i loven senere på året. Derfor stemte jeg ja," fortæller hun.

Tre af de kvindelige Folkparti-medlemmer var fraværende ved afstemningen, en stemte ja, en stemte nej og en afstod fra at stemme. Nu kan blot fire af de seks kvinder få læsset til at tippe.

"Der er kun fire af os seks, som skal stemme nej, for at den gældende lov bliver ændret, og det tror jeg kommer til at ske," siger Maria Lundquist-Brömster.

Tre FRA-forslag på vej

FRA-loven blev vedtaget på den betingelse, at regeringen ville fremsætte justerende forslag til efteråret. Men det er ikke godt nok for oppositionen, så den har fremlagt hele to yderligere lovforslag. Venstrefløjen vil have FRA-loven helt afskaffet, mens mere centrale dele af oppositionen vil kræve, at aflytning kun skal ske ved begrundet mistanke og på betingelse af, at den aflyttede bliver informeret efterfølgende.

Maria Lundquist-Brömster ønsker, at regeringen denne gang tager sig bedre tid til at debattere lovforslaget med befolkningen og de andre partier i Riksdagen.

"Vi vil have regeringen til at sænke farten og tage debatten med alle partierne. Selv kommunisterne," siger Maria Lundquist-Brömster.

Hendes partileder har nu nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan de seks liberale kvinders ændringsforslag kan blive indarbejdet i det modererede lovforslag, som regeringen fremsætter til efteråret.

"Hvis disse ændringer - som f.eks. at det kræver begrundet mistanke og en dommerkendelse at aflytte folk - ikke bliver en del af regeringens forslag, så vil vi i stedet stemme for oppositionens forslag," siger hun.

Protester fra folket

Det var tusindvis af henvendelser fra bekymrede borgere, som fik Maria Lundquist-Brömster til at ændre mening om den lov, som hun i dag betegner som 'udemokratisk og imod den liberale tankegang'.

"Der er noget galt, når svenske borgere reagerer, som de gjorde, og det er min pligt at lytte til folket. Derfor synes jeg ikke, der er noget forkert i at ændre mening," siger hun.

Siden forslagets vedtagelse i Riksdagen har demonstrationer fundet sted over hele Sverige, og de svenske riksdagsmedlemmer, som stemte ja eller undlod at stemme, er blevet spammet med 6,6 millioner protestmails.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her