Læsetid: 6 min.

Straffen skærpes, kriminaliteten er den samme

Politikerne strammer straffeloven som aldrig før. Udviklingen startede allerede under Nyrup-regeringen og er kun accellereret yderligere siden regeringsskiftet. Men i dag er danskernes risiko for at ende som ofre ikke større, end den var for 20 år siden, siger en af Danmarks fremmeste eksperter på området. Også danskernes bekymring for kriminalitet er faldet, mener Britta Kyvsgaard, chef for Justitsministeriets Forskningsenhed
12. juli 2008

"Vi vil ikke finde os i det. Vi vil den vold til livs," lød ordene fra en alvorlig statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) 2. nytårsdag 1997. I månederne forinden var medierne flydt over med beretninger om grov vold, voldtægter og overfald - og beskydningen mod SR-regeringen for at være for blid over for voldsmændene og for ligeglad med ofrene var konstant. Men nu var det slut. Poul Nyrup Rasmussen fyrede den udskældte justitsminister Bjørn Westh (S) og udnævnte i stedet Frank Jensen (S) - der som sin første opgave skulle gennemføre en markant og omdiskuteret skærpelse af straffen for den grove vold.

Dermed var proppen for alvor skudt af for en udvikling, der så småt var gået i gang allerede i starten af 90'erne: Offentligheden og medierne fokuserede stadigt mere på kriminalitet og især de grove voldsforbrydelser - gruppevoldtægter, meningsløse overfald, rockerkrig og så videre.

Og i takt med dét voksede politikernes appetit for at gribe til lovstramninger for at komme kriminaliteten og en stigende bekymring i befolkningen til livs.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu