Læsetid: 3 min.

Stramninger er mulige trods EU-regler

En stramning af reglerne for danskere, der efter et kort ophold i f.eks. Sverige vil have en udenlandsk ægtefælle til Danmark, kan godt lade sig gøre, uden at det strider mod EU, vurderer professor. Dansk Folkeparti jubler - Socialdemokraterne og Venstre afventer
Oppositionen raser over, at Udlændingeservice hidtil ikke har gjort meget ud af at informere borgerne om EU-s lempelige regler for arbejdskraftens fri bevægelighed. -Det er slet ikke i orden i en retsstat at foreholde borgerne oplysninger på den måde,- siger Henrik Dam Kristensen (S).

Oppositionen raser over, at Udlændingeservice hidtil ikke har gjort meget ud af at informere borgerne om EU-s lempelige regler for arbejdskraftens fri bevægelighed. -Det er slet ikke i orden i en retsstat at foreholde borgerne oplysninger på den måde,- siger Henrik Dam Kristensen (S).

Torben Åndahl

Indland
11. juli 2008

Danmark vil - uden at få de store problemer med resten af EU - godt kunne stramme op på reglerne over for danskere, der efter korte ophold i f.eks. Sverige henter en udenlandsk ægtefælle til landet.

Det vurderer professor i EU-ret fra Handelshøjskolen i København Peter Nedergaard, efter at det i går kom frem, at et par ugers bosættelse og arbejde ifølge Udlændingeservice som udgangspunkt er tilstrækkeligt til, at man opfylder EU's regler for arbejdskraftens frie bevægelighed - og dermed frit kan tage sin udenlandske partner med tilbage.

"Jeg tror ikke på, at vi ville få EU på nakken af den grund," siger Peter Nedergaard.

Han henviser til, at problemstillingen ligger lige midt i gråzonen mellem det danske udlændinge-forbehold og EU's regler for, at arbejdskraften frit skal kunne bevæge sig over grænserne.

"EU-systemet vil altid være meget varsom med at tromle ned over et land, hvor befolkningen via en folkeafstemning har sagt, at det her er noget, man ikke vil have som del af samarbejdet. EU har accepteret, at udlændingepolitik ikke er en del af det danske samarbejde, så politisk set ville man aldrig gøre det," siger Peter Nedergaard.

"De her regler er jo ikke konstrueret med henblik på folk, der tager deres ægtefæller med fra tredjeland".

DF vil gribe ind

Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti var i går hurtig til at kalde integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) i samråd, da han i Berlingske Tidende læste om Udlændingeservices lempelige fortolkning af EU-reglerne - en fortolkning, som man fra styrelsen i øvrigt ikke havde gjort meget ud af at reklamere for i offentligheden. Han er meget glad for meldingen fra professoren.

"Det her vil vi tage videre til regeringen, for det er da en vej ud af suppedasen. Vi vil ikke tillade, at EU's slappe regler får lov til at underminere vores udlændingepolitik," siger Martin Henriksen.

Også Venstre og Socialdemokraterne er klar til at gribe ind - men vil i første omgang afvente udviklingen.

Venstres Karsten Lauritzen, der er formand for Folkretingets integrationsudvalg, siger:

"Hvis det viser sig, at man på grund af EU-reglerne kan gennemføre et tvangsægteskab ved at opholde sig nogle få uger i et andet EU-land, så mener jeg, at vi skal tage affære. Men det kræver, at vi får en dybere gennemgang. Indtil videre er det mit indtryk, at det kun er begrænset, hvor mange der har benyttet denne mulighed."

Fejlagtige oplysninger

Integrationsordfører Henrik Dam Kristensen (S) er enig.

"Kommer det her til at betyde, at vi igen får mange tvangsægteskaber i Danmark, så er jeg parat til at gå langt for at forhindre det," siger han.

I første omgang er oppositionen imidlertid mere optaget af, at Udlændingeservice ifølge Berlingske Tidende i årevis har været tavs om den lempelige tolkning af EU-reglerne.

Det har betydet, at en række familier - for at kunne få en udenlandsk ægtefælle til Danmark - har bosat sig i Sverige i længere tid, hvor de i virkeligheden kunne have nøjes med to til ti uger. Avisen kunne også dokumentere, hvordan medarbejdere i Udlændingeservice i flere tilfælde gav fejlagtige oplysninger om EU-reglerne.

"Det er slet ikke i orden i en retsstat at foreholde borgerne oplysninger på den måde. Jeg vil nu bede ministeren forklare, hvordan det her lever op til principperne for en ordentlig forvaltning," siger Henrik Dam Kristensen.

De radikales Morten Østergaard kræver en kulegravning af sagen:

"Det er ikke nok at love bod og bedring, når man i årevis har vildledt. Vi må have ansvaret placeret og genoprettet tilliden til udlændingemyndighederne. Det kan kun en uafhængig gennemlysning sikre," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

martin sørensen

Der ligger en klar dom fra eu domstolen hvor en marokansk statsborger sagsøger den engelske stat for at ha forhindret sin familjesammenføring med sin kone efter han arbejde i irland i 2-3 uger. så jeg tror næppe den har mange chancer på guds grønne jord, når eu domstolen har haft en så klar dom. det er den dom der har fået danmark til at ændre sin fremgangs måde.

"Jeg tror ikke på, at vi ville få EU på nakken af den grund," siger Peter Nedergaard men er det ikke precist det som denne dom siger ?.

"Integrationsordfører Henrik Dam Kristensen (S) er enig."Kommer det her til at betyde, at vi igen får mange tvangsægteskaber i Danmark, så er jeg parat til at gå langt for at forhindre det," siger han."

I sin tid blev såkaldte "tvangsægteskaber" bragt på banen for at legitimere forslaget. Siden har det dog vist sig, at reglen ikke har nogen påviselig effekt i forhold til "tvangsægteskaber", og regeringen har da også efterfølgende mere eller mindre eksplicit indrømmet, at hensigten med 24-års reglen først og fremmest er at begrænse indvandringen

Det er patetisk men ikke særlig overraskende at Henrik Dam Kristensen forsøger at legitimere sit partis principløshed ved at bringe den gamle løgnehistorie om begrænsning af tvangsægteskaber i spil...

Chris David Bonde Henriksen

Selvfølgelig har ethvert land ret til at begrænse indvandringen - med alle lovlige midler. Både for at begrænse suget i de offentlige kasser og stigningen i kriminaliteten. Multikulturalisterne kan forunderligt nok ikke forstå at et bredt flertal af dette lands befolkning ikke ynder enhver form for kulturberigelse.

@Chris Henriksen
Kan vi så ikke få alle de jyder ud af København?

Chris David Bonde Henriksen

@Stig Larsen
Mig bekendt nasser jyderne ikke på København, men spytter mange skattekroner i kassen. Der er heller ingen statistisk belæg for at hævde at jyderne er overrepræsenterede i den københavnske kriminalitetsfrekvens.

Men vi kan da ikke have denne kultursammenblanding, og hvad med alle de svenske der også arbejder her, vi må lukke broen.

Chris David Bonde Henriksen

Igen: svenskerne lægger deres arbejdskraft her i byen og nasser ikke på os andre. Fat det dog, mand!

"Chris Henriksen" er du "Carsten Friskyttes" ferieafløser?

Chris David Bonde Henriksen

Nej Thomsen. Og det ved du udmærket. Tag dig sammen!

# Stig

Der er en alen til forskel af etniske nordiske borgere og den sammenrend af fra Mellemøsten mv.

Jeg har set utallige af danske kvinder som i deres følelseseufori har slæbt deres partner hjem til Danmark fra samtlige ikke-vestlige verdensdele, for senere at forholdet var viste sig uholdbart. Jeg har sågar set danske mænd med udenlandske kvinder, hvor forholdet i den grad forliste. I få tilfælde kan det lykkedes, men sjældent sker. Den mentalitet vi har i Danmark er væsentligt anderledes i forhold fra deres kultur, hvilket gør det vanskeligt at begå sig i landet.

Vi kan i den grad ikke blive med at give ophold til alverdens økonomiske flygtninge. Det siger jo sig selv, jeg ville skam også flygte fra Rio de Janeiros Farvela i Brasilien, eller løbe samme vej til Europa, hvad enten jeg var afrikaner eller fra Mellemøsten. Det er jo primært uuddannede, som kommer hertil.

Samme problematik ser vi med afrikanske bådflygtninge. Spanien har anmodet de resterende EU-lande om støtte vhj. overvågningsskibe. Hvad sker der så? EU-landene frasiger sig ansvar og er dermed hjælpsomme til forværring af illegale indvandring.

Beklager tastefejl, men det går jo hurtigt.

Asger Kjærum

@ Martin Sørensen

Hvor er det dog dejligt at få lidt brugbar information på dette forum. Udover den generelle problematik omkring udlændinge "service's" såkaldte vejledninger er der dog følgende spørgsmål som træger sig på. Når foreningen "ægteskab uden grænser" i diverse danske medier er ude at udtale at de også er blevet vildledt af udlændinge "service" kan det undre hvad det egentlig er denne forening håber at udrette. Hvis der udelukkende er tale om fomidling af de telefoniske beskeder de modtager fra udlændinge "service" kan det jo undre hvorfor borgeren ikke bare ringer direkte til myndighederne. Man kunne håbe at en sådan forening havde en smule kompetence, men det er åbenbart ikke tilfældet. For de mennesker som bare udviser en lille smule interesse for EF domstolens domme indenfor dette område kommer den nye situation jo ikke ligefrem som nogen nyhed. Men det gør den åbenbart for "ægteskab uden grænser".

@ Søren Andersen.

Du lyder som så mange af de andre "plastik jurister" man finder på dette forum. Nu er det jo sådan at vi lever i en retsstat - som dine kære venner i DF jo ikke er sene til at pointere. Og når man lever i en retsstat har borgeren ret til at bliver gjort bekendt med den lovgivning der gælder for ham/hende. Jeg må desværre gøre dig bekendt med at din analogi med skattefusk ikke rigtig holder vand for almindelige sane mennesker. Der er her tale om en åre lang EF praksis som DK har bundet sig til at følge gennem ratificeringen af diverse traktater, og som derfor kan sammenlignes med skattefusk. Der er således ikke tale om et hul i loven men snarere en konflikt mellem en retslig underordnet dansk praksis og et overordnet retsligt princip i EF retten. Om du kan lide det eller ej, er der altså her tale om en af de fire rettigheder som det Europæiske Fælleskab er bygget på og som man ikke bare kan fravige fordi man er så inkompetent at man ikke kan finde ud af at skrive effektiv lovgivning som rammer folk der prøver at gennemføre tvangsægteskaber, men istedet rammer alle danskere som måtte ende med at forelske sig i en person som tilgældigvis ikke er EU borger. Selvom det er interessant nok for os andre at opleve at mennesker som dig også findes, ville du nok finde mere opbakning til dine ideer den danske forening,

Det var vist alt for denne gang.

Asger Kjærum

@ Janus H

Med den skilsmisse frekvens vi har her i landet finder jeg dit argument temmelig underholdende.

Asger Kjærum

Hvad forventer du? At Afrodite eller den blinde Plutos kommer springende ind ad døren? Livet er en ricisi, hvad angår valget af en udenlandsk partner.

Men jeg skriver også, at det i sjældne tilfælde KAN lade sig gøre, hvilket er udfra, hvad jeg personlig har iagttaget i andre parforhold mellem danskere og indvandrere. Specielt ved et forhold med en Dansk kvinde og en Udenlandsk mand fungerer meget sjældent. Det er muligt at danske kvinder har alle gode intentioner og gode hensigter, men det holder ikke i det lange løb.

Jeg giver ret i at danske kvinder ikke altid er nemme, men ville det gøre problemerne mindre med en russisk golddigger? Jeg forsøger såmænd at beskrive, at vi kan ikke blive ved, som især muslimerne udnytter for fuld kraft.

Seneste er vi blevet tudet ørerne fulde med, at vi skal give humanitære ophold til udenlandske prostituerede? Enhver hjerteskærende middel er åbenbart legal for ophold i landet? Vi har hørt og læst om utallige planer, hvad de enkelte kvoteflygtninge eller asylansøger ville med deres liv. Når man efterfølgende opsøger dem, er der intet sket i deres liv.

Skal vi ikke bare sige, vi hverken har ressourcer eller kapacitet til at tage os af samtlige 'stakler' ? Hvem er det der i sidste ende rammer? Det er ikke underklassen eller overklassen, men tværtimod middelklassen der skal trække læsset for EU's og 'humanisternes' galskab.

Travis Malmzon

@Per Thomsen:
Tvangsægteskaber er en eufemisme for ægteskaber som giver udlændinge adgang til de danske offentlige kasser og de danske kriminalstatistikker.
Det har vi alle gennemskuet, og der er ikke mange points i at 'påvise' det.

@Chris Henriksen
Jyder er overrepræsenteret i det danske politikorps, og det kan jo være et problem for nogen.

Jakob Schmidt-Rasmussen

Tvangsægteskaber er udtryk for en patriarkalsk familiestruktur, hvor det forventes og kræves, at kvinderne er mandens ejendom og hjemmegående opvarterske.

Det kønsrollemønster er herhjemme især udbredt blandt muslimske indvandrere, hvilket afspejler sig i deres lave erhvervsfrekvens. Muslimske kvinder har vid udstrækning i praksis indført en etnisk-religiøst betinget borgerløn for sig selv.

Den selvindførte borgerløn bliver blandt andet finansieret af etnisk danske kvinder, der har verdens højeste erhvervsfrekvens.

Danske kvinders høje arbejdsmoral og den stress, der naturligt ofte følger med, er måske en af grundene til, at I (og jeg ...) synes, at danske kvinder er "umulige" og at de får færre børn end kvinder med en anden etnisk baggrund ...

Systematisk velfærdsnasseri er dybt asocialt og med til at undergrave solidariteten og opbakningen til et kollektivt finansieret velfærdssystem.

Jakob Scientology-Rasmussen:

"Det kønsrollemønster er herhjemme især udbredt blandt muslimske indvandrere, hvilket afspejler sig i deres lave erhvervsfrekvens. Muslimske kvinder har vid udstrækning i praksis indført en etnisk-religiøst betinget borgerløn for sig selv...Systematisk velfærdsnasseri er dybt asocialt og med til at undergrave solidariteten og opbakningen til et kollektivt finansieret velfærdssystem."

Nu er dette forums helt egne lægprædikant da for alvor gået i selvsving. Scientology-Rasmusssens helt private religionskrig rettet mod muslimerne i Danmark når atter engang nye bizare højder.