Læsetid: 1 min.

Studerende afskåret fra EU-rettighed

Studerende har ret til familiesammenføring efter EU-reglerne, men de har været afskåret. S og R opfordrer ombudsmanden til at se på den nye kritik
Indland
19. juli 2008

Alle danskere, der kan forsørge sig selv, har ret til at få familiesammenført en ægtefælle til Danmark - også selv om ægtefællen er under 24 år. De skal blot have boet i et andet EU-land i nogle uger. Men i 2004 afskar Danmark studerende fra den mulighed. Socialdemokraterne og de radikale vil have ombudsmanden til at se på kritikken.

"Det her ligner en bevidst handling, og det må ombudsmanden sørge for at få udredet. Det er helt indlysende, at det skal undersøges," siger Henrik Dam Kristensen, integrationsordfører for Socialdemokraterne, til Ritzau.

Han erkender, at bunken af sager efterhånden vokser:

"Der er lukket en dør op, hvorfra det bare bliver ved med at vælte ud," siger han.

Det er dagbladet Politiken der skriver, at studerende og selvforsørgende ifølge flere eksperter også er omfattet af retten om fri bevægelighed og opholdsret. Dermed kan de bevæge sig over grænserne med deres familie, selv om de ikke har arbejde.

Vildledt

Men tidligere integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) fastslog i 2006 fra Folketingets talerstol, at Danmark overholder EU-retten, selv om man har frataget studerende deres rettigheder.

Også næstformand i den radikale folketingsgruppe Morten Østergaard opfordrer ombudsmanden til at undersøge den nye kritik.

Den kommer blot en uge efter afsløringen af, at embedsmænd i Udlændingeservice har vildledt mere, end de har vejledt, når de er blevet spurgt om EU's familiesammenføringsregler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her