Læsetid: 7 min.

Tur-retur i det psykiatriske system

24-årige Anne har været indlagt på psykiatriske afdelinger 30 gange på syv år. Hun er flere gange blevet tvangsindlagt og udskrevet dagen efter. Hver gang er Anne blevet mere syg. Foræl-drene føler, at det psykiatriske system har svigtet
Som 15-årig udviklede Anne en spiseforstyrrelse. Det blev startskuddet til langt sygdomsforløb, der har kastet Anne ind og ud af psykiatriske afdelinger.Model

Som 15-årig udviklede Anne en spiseforstyrrelse. Det blev startskuddet til langt sygdomsforløb, der har kastet Anne ind og ud af psykiatriske afdelinger.Model

Linda Henriksen

8. juli 2008

En 21-årig pige bliver i foråret 2005 indlagt på psykiatrisk afdeling i Risskov. Hun er manisk, og vanviddet lyser ud af øjnene på hende. De bekymrede forældre går med personalet væk fra sengeafdelingen, og sammen bliver de enige om, at pigen har brug for en længerevarende indlæggelse. Forældrene siger farvel til deres datter og forlader udmattede hospitalet. På vej hjem gør de stop ved den lokale planteskole for at få tankerne lidt på afstand. Nogle timer senere triller de ind i deres indkørsel. På trappen til hoveddøren sidder datteren og venter.

Hvordan, det kan lade sig gøre, forstår forældrene Susanne og Erik ikke. Alligevel er de ikke specielt overraskede. Det er langt fra første gang, at datteren Anne udskrives for tidligt. Gennem de seneste syv år har hun nemlig været indlagt mere end 30 gange.

Selvmordsforsøg

Historien om den nu 24-årige pige, som ryger ind og ud af psykiatriske hospitaler, starter, da hun som 15-årig udvikler en spiseforstyrrelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

HB Rasmussen

Information måtte gerne bore lidt mere i, hvorfor hjælpen til psykisk syge er så umådelig ringe.

Hvordan kan den ene læge forstyrre den andens arbejde på den beskrevne måde? Hvorfor får man ikke tilknyttet et team af faste behandlere?

Er der noget i juraen omkring psykiatrisk behandling, der skal forbedres? Eller er det kun økonomiske ressourcer det kommer an på?

Michael Skaarup

HB Rasmussen

Jeg synes ligeledes dat det ville være en god idé. Jeg tror blot at det skyldes "effektivisering" af den psykiatriske afdelinger. = besparelser = mindre personale = mindre sengepladser = kortere indlæggelser = effektivisering = besparelser = mindre personale = mindre sengepladser = kortere indlæggelser... forsæt selv.

mere kærlighed....

John Fredsted

Et sygt eller lidende menneske er ikke nogen god produktionsenhed for det kapitalistiske samfund, så derfor får dette menneske lov til at synke til bunds i håbløshedens hav med effektiviseringens golde sten bundet om fødderne.

Martin Kjeldsen

Jeg har oplevet det psykiatriske system fra begge sider af disken, både som patient og som rådgiver, og jeg har set, hvor galt det kan gå: fejl- og/eller overmedicinering og afprøvning af generiske farmaceutika - begge dele med fatale konsekvenser - despotiske, magtgale overlægers sindssyge overgreb, sygeplejersker og socialpædagoger, der reagerer på magtesløshed med vrede og vold mod patienter. Men jeg har til gengæld også set det modsatte: alvorligt syge patienter, der via frugtbare og virksomme terapiforløb er kommet ud som det, der øverst bliver kaldt en 'god produktionsenhed'.

Jeg skal dog skynde mig at tilføje, at i sidstnævnte tilfælde har der altid været tale om patienter, der var i stand til at sige fra og forholde sig assertive til formynderiske behandlere eller sagt på en anden måde: tage ansvaret for eget liv - i stedet for at overlade det til repræsentanter for et system, der ikke anser arbejdet med psykisk syge som værd at anvende ressourcer på.

Men det er faktisk ret skræmmende, hvad der finder sted ude i virkeligheden.

Mange unge som gamle bliver unødvendigt behandlet i vores system fordi dem der er tættest på vil af med dem.
Og det bliver gjort med en undskab man ikke tror på findes i vores land Danmark.
Det er i systemet som venner som familier der behandler deres børn og gamle dårligt og gerne med en løjn for at få dem i behandling .
Der dør her hjemme 18 om året hvis ikke flere om året af overdosis eller selvmord -mange Danske.
En sagde til mig han orkede ikke at komme til begravelserne mere han sender en tanke og en blomst .
Behandlingen af de syge i det Psykiske system er dårligt .
Og de overdosier tit så de mister livet eller bliver spændt fast .
Det de råber efter er kærlighed i systemet og en god behandling.
Og ikke rulende øjne eller provokerende opførsel eller anden måde du er ikke velkommen det bliver mennesker nemlig syge af også på arb pladsen.