Læsetid: 3 min.

Vestagers første år blev en fiasko

De radikale er stadig i granatchok over valgnederlag
Indland
31. juli 2008
-Vestager er modsat Villy ikke på fornavn med vælgerne. Tværtimod har hun tendens til at lyde som præsten i kirken søndag morgen, der belærende og selvhøjtideligt prædiker sit indiskutable sandhedsevangelium for de forvildede får.-

-Vestager er modsat Villy ikke på fornavn med vælgerne. Tværtimod har hun tendens til at lyde som præsten i kirken søndag morgen, der belærende og selvhøjtideligt prædiker sit indiskutable sandhedsevangelium for de forvildede får.-

Linda Henriksen

De radikale går stadig rundt i granatchok over tabet af deres magtposition ved 2001-valget. De lever sikkert i et lønligt håb om, at nogen snart vækker dem med nyheden om, at VKO-mareridtet er ovre, så dansk politik vender tilbage til 'normaltilstanden' med de radikale i den historiske glansrolle som midterpartiet, der udgør tungen på vægtskålen.

Partiet lever tilsyneladende i en permanent tilstand af ønsketænkning, om at det pludselig en dag vil lykkes at overtale socialdemokraterne til at forlade deres nye positioner på kontroversielle og helt afgørende områder som asyl- og retspolitik. Men i realiteten kunne Morten Østergaard og co. ligeså godt bede Helle Thorning-Schmidt om at begå politisk harakiri. For en udvikling hen i mod en 'slapper-politik' vil ikke få DF-vælgere til at valfarte mod venstre. Snarere tværtimod. Engang var de så drevne radikale politikere ellers berømte for deres realisme, men de mange år på Chris-tiansborgs reservebænk har tilsyneladende fået realitetssansen til at gå fløjten.

Den politiske ledelse i partiet med Margrethe Vestager i spidsen fortsætter - med undtagelse af storhedsvanvidskravet om en statsministerpost - Marianne Jelveds benhårde oppositionsprofil, men indtil videre uden den helt store succes.

Siden valget har Vestager spillet rollen som Christiansborgs 'grå slotsspøgelse'. Som leder har hun ikke rigtigt formået at trænge igennem medierne eller få sat politiske dagsordener, der rækker udover det daglige kævl. Efter et år som partileder har hun endnu ikke evnet at tiltrække nye vælgere.

Som præsten i kirken

De vælgere, der havde stemt på de radikale ved kanonvalget i 2005, kvitterede med at droppe Jelveds efterfølger og søgte i stedet lykken hos SF's jordnære charmetrold Villy Søvndal.

Vestager er modsat Villy ikke på fornavn med vælgerne. Tværtimod har hun tendens til at lyde som præsten i kirken søndag morgen, der belærende og selvhøjtideligt prædiker sit indiskutable sandhedsevangelium for de forvildede får. Og det behov er der - ligesom i folkekirken - kun et begrænset publikum for.

Hendes første år som partileder kan derfor, uanset hvordan man måler det, kun betegnes som en fiasko.

I foråret skabte Vestager som partileder for første gang debat, da hun kort efter terrorbombningen af Danmarks ambassade i Pakistan fik signaleret, at terrorhandlingen var en reaktion på VKO's aktivistiske udenrigspolitik. I stedet var der behov for en større satsning på et aktivt og åbent diplomati, lød det.

Reaktionen fra de borgerlige, herunder statsministeren, blev voldsom, og hun blev ligeud beskyldt for at gå terroristernes ærinde, mens Helle Thorning-Schmidt forholdt sig påfaldende neutralt.

En efterfølgende meningsmåling viste faktisk en vælgerfremgang for de radikale. Der er derfor uden tvivl stemmer at hente for partiet ved at kritisere regeringens udenrigspolitik, selv om bagsiden af medaljen er, at fremgangen sker på bekostning af venstrefløjen.

R som skræmmebillede

Det er dog værre for udsigten til et SR-regeringsalternativ. For i sin holdning til regeringens aktivistiske udenrigspolitik udstiller Vestager endnu et vigtigt politisk tema, hvor de to partier åbenbart er uenige.

Det morsomme er, at regeringen i deres vælgermobilisering netop har brug for, at de radikale udfordrer den både på spørgsmål om den aktivistiske udenrigspolitik, men især når det gælder udlændingepolitik og retspolitik.

De radikale har til alle tider været et effektivt skræmmebillede, som VKO kan holde op for de vælgere, som føler behov for at stemme socialdemokratisk igen.

Jarl Cordua er blogger og politisk kommentator. Over sommeren tager han temperaturen på Folketingets partier. Forrige klummer blev bragt 1. og 22. juli

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lasse Schmidt

Meget interessant at læse den her artikel lige efter denne: http://www.information.dk/162980

Citat: "Partiet lever tilsyneladende i en permanent tilstand af ønsketænkning, om at det pludselig en dag vil lykkes at overtale socialdemokraterne til at forlade deres nye positioner på kontroversielle og helt afgørende områder som asyl- og retspolitik."

Nej, de radikale har visioner og idealer og er ikke rede til at droppe dem i leflen efter stemmer. Modsat Soc Dem. Så kan folk være uenige, og tosser kan kalde dem latte-drikkere, men DRV er noget så sjældent som et parti, der står ved deres holdninger, uanset de politiske vinde i DK. Og som har testikler til at sige dem højt og klart.

At DRV står uden for politisk indflydelse er et helt naturligt resultat af, at Anders Fogh har forladt traditionen med brede politiske forlig og udelukkende forhandler med Pia K - og holdningsløse samt indflydelseshungrende Naser Khader, når han skal bilde danskerne ind, at han går efter brede forlig.

Det er realiteterne, og dem kan man pive og klynke over, hvis man vil. Man kan også trække på skuldrene og erkende, at danskerne ikke aner, hvor meget af deres kulturarv, der er ved at blive demonteret af AFR. Danmark har ikke nogen udpræget særegen kultur - omend DF forsøger at tegne et anderledes billede. Det er dog som regel morsomt - andre gange tragisk - at betragte, at DFs definition af dansk kultur er alle de ting, vi IKKE gør. De er tilsyneladende ikke i stand til at definere danskhed som andet end en modsætning til skræmmebilleder. Jeg mener, at det, der definerer os som danskere, i høj grad er den samfundsform, som AFR stille og roligt er ved at pille fra hinanden, mens han i ny og næ siger "terrorisme" for at holde kritiske spørgsmål i ave.

Jeg er klar over, at der snart vil komme indlæg fra DF-apologeter, som vil påstå, at islamister er en større trussel, og at AFR/Pia K beskytter vores land. Dem om det. De er fanget i spindet og kan tilsyneladende kun bevidstløst gentage det, de har hørt AFR eller Pia K sige på TV, eller det, de har læst på Snaphanen.

Jørn Bent Mathiesen

De radikale er i løbet af de sidste 18 år gået fra at være et hyggeligt lille midterparti og over til at blive et ultra ekstremt parti.

Ikke fordi de radikale har flyttet sig (hvorfor skulle man dog det, når nu man har de bedste meninger?), men fordi alle de andre partier har turde se realiteterne i øjnene, og så har de flyttet sig.

Realiteterne er:
Skal vi have fri indvandring og afskaffe velfærdsstaten.
Eller skal vi prøve at redde velfærdsstaten et par generationer endnu og så begrænse indvandringen af personer, der ikke kan bidrage positivt til landets produktion?

Men de radikale lever i deres egen selvgodheds-verden, og derfor er de blevet ekstremister og fjender af den almindelige dansker.

For de radikale mener, at det er vigtigere med en god tone, end det er at beskrive virkeligheden korrekt.

Robert Kroll

Dengang de radikale spillede en rolle i dansk politik, brugte de rollen til at forplumer situationen og etablere en grumset situation uden krydderi.

Jeg tror at dansk politik ville have været "renere" og mere koncis, hvis vi ikke havde haft de radikale til hele tiden at "spænde ben" både til højre og til venstre.

Thomas Danelund

Det radikale venstre er stadig det parti der står for den mest moderne politik, den klareste analyse af samfundets problemer og de mindst ringe svar på tidens udfordringer.
Resten af det politiske spektrum kappes om at være mest virkelighedsfornægtende og holder krampagtigt fast i en (i øvrigt løgnagtig) forstilling om det "rigtige" Morten-Korch-Danmark, i stedet for at føre reel politik.

Dorte Sørensen

Det virker skræmmende, at den danske befolkning heller vil tro på løsagtige og flere gange direkte forkerte udmeldninger.
I mine øjne er Vestager en sjælen troværdi og dygtig politikker, men folk vil åbentbart heller have en politikker , der førte Folketinget bag lyset som skatteminister i Schlûter- regeringerne og måtte tage sin afsked herfor. Nu er Fogh Rasmussen selv regeringschef og kan nu åbentbart omgå begivenhederne med - der er intet at komme efter eller det er de andres skyld. Men Fogh Rasmussen har jo også sit faste flertal med DF, der støtter alt bare de kan få lov at bestemme udlændingepolitikken med hård hånd. Men er det på lang sigt godt for Danmark.

Jakob Schmidt-Rasmussen

Under Anden Verdenskrig kaldte den radikale avis Politiken demokraten Winston Churchille for en farlig mand, fordi han bekæmpede den antisemitiske sntidemokrat Hitler.

I marts 2006 kaldte Maruanne Jelved Fog for en farlig mand, fordi han vil demokratisere mellemøsten med våbenmagt.

Under anden verdenskrig var partiets undskyldning for at støtte antisemitiske antidemokrater i kampen mod dempokrater, at det var realpolitisk nødvandigt, fordi vi var en meget nabo til Nazityskland.

I dag har partiet INGEN undskyldning for at støtte antidemokratiske antisemitter, der bekæmper demokrater, der vil udbrede demokratiet i Irak og Afghanistan.

Thomas Danelund

Er anden verdenskrig virkelig din bedste undskyldning for at støtte en regering, som har været løgnagtig i et i dansk sammenhæng hidtil uhørt omfang?

Jakob Schmidt-Rasmussen

Nej. Jeg stemte ikke på regeringen.

Jakob Schmidt-Rasmussen

Jeg stemte ikke denne gang, for jeg er ikke borgerlig og jeg ville ikke støtte en regering, hvor Marianne Jelved havde indflydelse.

Det radikale Venstre vedtog for et par dage siden, at partiet fremover vil støtte en dansk militær indsats i udlandet, selvom aktionen ikke har fået mandat af FN.

Det er et stort skridt i den rigtige retning; men jeg er også 100 procent imod partiets uansvarlige forhold til ytringsfrihed og indvandring.