Læsetid: 1 min.

Dalai Lama til Danmark

Den tibetanske eksilleder besøger Danmark i maj, og fra alle sider af Folketinget opfordres statsministeren til at modtage lamaen
Indland
21. august 2008

Også i Danmark har Dalai Lamas besøg tidligere skabt kontroverser. Poul Nyrup Rasmussen fik i 1996 på puklen af Folketinget, fordi han ikke mente, han havde tid til at møde Dalai Lama. Og han kom endnu en gang gennem vridemaskinen i år 2000, fordi der også her blev rejst tvivl om, hvorvidt statsministeren havde tid til et møde. Det lykkedes dog i lufthavnen, inden Dalai Lama rejste videre.

I 2003 modtog Anders Fogh Rasmussen imidlertid Dalai Lama på Marienborg, og det regner man med at gøre igen, når han i slutningen af maj næste år igen gæster landet.

I Statsministeriets presseafdeling oplyser man, at man kun er bekendt med Dalai Lamas kommende besøg gennem pressen, men at Fogh vil mødes med ham igen, hvis det kan lade sig gøre.

Og fra alle sider af Folketinget er der opbakning til statsministeren om at modstå et eventuelt kinesisk pres.

"Kina skal ikke diktere, hvem vi snakker med, selv om de er en vigtig handelspartner. Jeg håber, at både statsministeren vil møde Dalai Lama, og at Folketinget også får muligheden. Samtidig må man jo forstå, at han ikke er et statsoverhoved, så en decideret officiel modtagelse, skal der ikke være tale om. Men han kan jo udemærket modtages som privat person," siger Søren Espersen, udenrigsordfører for Dansk Folkeparti.

Det samme mener SF's udenrigsordfører.

"Det er ligegyldigt for mig, hvilken modtagelse han får, bare statsministeren modtager ham. Substansen er for mig vigtigere end etiketten. Jeg tror da ikke, kineserne bliver glade, men det må vi jo så tage med," siger Steen Gade.

"Det handler om, at det foregår på en ordentlig måde. Det vil sige, at vi får kommunikeret til kinserne, at det er vigtigt for os at have en udenrigspolitisk dialog med alle. Tibetanerne såvel som kineserne," siger Morten Helveg Petersen, udenrigsordfører for Det Radikale Venstre.

Serie

Kina efter OL

Seneste artikler

  • Den problematiske mediedarling

    21. august 2008
    Efter et ti dage langt besøg i Frankrig møder Dalai Lama endelig officielle repræsentanter fra landet i morgen. Men der er ikke tale om en statsmodtagelse. Symptomatisk siger tibetologer, fordi de fleste af verdens ledere stadig frygter Kina
  • Kinesiske aktivister forbereder kampen efter OL

    21. august 2008
    Kinas rettighedsgrupper er begyndt at forberede sig på Kina efter OL. Men hvordan skal man kæmpe, og er små fremskridt nok? Informations udsendte har mødt en gruppe af Kinas fremmeste rettighedsaktivist
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her