Læsetid: 3 min.

Dansk Folkeparti vil forhindre øget udviklingsbistand

Regeringen vil hæve ulandsbistanden med 750 mio. kr. DF er rasende og beskylder VK for at besværliggøre finanslovsforhandlingerne. Heller ikke radikale er tilfredse
26. august 2008

Når regeringen i dag præsenterer sit forslag til finanslov vil det næppe udløse store klapsalver fra støttepartiet. I går varslede udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) nemlig en forhøjelse af udviklingsbistanden på 750 mio. kr. - en prioritering, DF er lodret uenig i:

"Der er en ørefigen til os," siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen.

Regeringen lægger op til, at bistanden skal vokse fra 0,81 til 0,82 pct. af bruttonationalindkomsten (BNI), og med de 750 mio. ekstra kroner vil man nå op på det højeste beløb nogensinde.

Men hos DF er man mildest talt utilfreds med, at regeringen dagen før præsentationen spiller ud med et forslag, der går stik imod støttepartiets ønsker. Ikke mindst set i lyset af, at regeringen og DF i forvejen er på kant om både EU og presset på de danske udlændingeregler. Så forhandlingerne, der begynder om et par uger, bliver ikke lettere af, at regeringen nu vil bruge 15,31 mia. kr. på den samlede bistand.

"Jeg kan ikke forstå, hvorfor det kommer på den her måde. Det er en ekstra irritation for os op til forhandlingerne, at man sætter beløbet op, når vi i mange år har bedt om at få det sat ned," siger Søren Espersen, der helst så, at Danmark fulgte FN's linje, der hedder 0,7 pct. af BNI.

"Det her (de 15,310 mia. kr., red.) er svimlende summer. Vi forstår det ikke, og det er en underlig måde at behandle os på. Det tror jeg ikke umiddelbart, vi vil acceptere," siger DF-ordføreren, som tilføjer:

"Der er ikke en krigserklæring, men en meget, meget stor irritation, som er med til at gøre forhandlingerne endnu værre."

DF ønsker dansk velfærd

I januar stemte regeringen en vedtagelse igennem, som lagde op til en gradvis forhøjelse af udviklingsbistanden. Men formuleringen var tilpas vag til, at DF ikke følte sig forpligtet til at sikre opbakning til netop den del af VK's politik.

Og udviklingsminister Ulla Tørnæs betoner da også, at udspillet 'blot er et forslag':

"Det betyder, at det er noget, der kan forhandles om. Stigningen på 750 mi0. kr. er altså ikke noget ultimatum. Det er et udspil, som vi er parat til at drøfte med Folketingets partier," lyder det fra ministeren.

På torsdag lancerer DF deres forslag til finanslov. Ud over kravet om en kulegravning af effekten af de danske udlændingeregler - som regeringen allerede har sagt ja til - og VK's bud på løsninger af konflikten med EF-Domstolens kendelser, har partiet på forhånd sikret sig 480 mio. kr. til at forhøje ældrechecken fra 7.800 til 10.000 kr. årligt.

Men derudover tyder noget på, at DF vil stille med krav om bedre velfærdsvilkår. Det er endnu uklart, præcis hvordan ønskerne bliver skruet sammen, men analysen hos regeringens støtteparti er blandt andet, at mange danskere vil sætte spørgsmålstegn ved en markant øget udviklingsbistand, samtidig med at den offentlige velfærd på mange måder trænger til et løft.

R: 18 år at nå én procent

Men heller ikke hos oppositionen er der tilfredshed med regeringens udspil om udviklingsbistanden. De radikale, der gerne vil med i hovedaftalen om finansloven, ønsker bistanden op på én pct. af BNI. Men med VK's tempo vil det ifølge den radikale finansordfører, Morten Helveg Petersen, tage 18 år at nå det mål:

"Befolkningerne i ulandene får det altså ikke bedre af en dansk ændring i tredje decimal. Og som om den minimale forhøjelse ikke var nok, har den nuværende regering i de senere år også skubbet en lang række nye opgaver ind under den ulandsbistand, der ellers skulle hjælpe de fattigste på kloden," siger han.

Ulla Tørnæs henviser til, at regeringen ønsker, at udlandsbistanden skal stige over en årrække:

"Og det lever vores udspil op til. Vi foreslår, at bistanden stiger til 0,82 procent af BNI, og det mener jeg bestemt godt, vi kan være bekendt. Danmark har aldrig givet så mange kroner og ører i udlandsbistand, som vi gør nu. Vi er blandt de fem lande i verden, som bedst lever op til FN's målsætning om at donere 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand," siger Ulla Tørnæs.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu