Læsetid: 2 min.

Færre penge til FN's fødevareprogrammer

Regeringen vender det døve øre til fødevarekrisen, lyder anklagen fra SF
Indland
27. august 2008

Flere penge til den humanitære fødevarebistand, men færre til langsigtede fødevareprogrammer. Regeringen foreslår en ændring i prioriteringen af fødevarebistanden for at imødegå de stigende fødevarepriser, der rammer især de fattige lande hårdt. Forslaget til finanslov vil således fjerne 80 mio. kr. fra FN's Verdensfødevareprogram og rykke pengene over til den humanitære fødevarebistand. Men det svarer til at fodre hunden med den egen hale, lyder kritikken fra SF.

"Det er virkelig en falliterklæring for dansk udviklingsbistand. Det tog det meste af verden på sengen, da vi så fødevarepriserne eksplodere. Landbrugsproduktionen i udviklingslandene er alt for ringe, og både Danmark og resten af verden har nedprioriteret området. Hvis man skal tage fødevarekrisen alvorligt, er man nødt til at satse både kort- og langsigtet," siger udviklingsordfører Steen Gade (SF).

Hjælpeorganisationen Care Danmark er heller ikke imponeret over regeringens prioriteringer.

"Man gør ikke noget ved krisens underliggende årsager. Hvis man ikke investerer massivt i landbrug, er det et problem. Kernen er, at der produceres alt for meget i nord og alt for lidt i syd," siger programkoordinator for Care Danmark, Marianne Haahr.

FN's landbrugsudviklingsfond (IFAD) har til formål at yde lån på gunstige vilkår med sigte på at øge fødevareproduktionen. Regeringen afsætter 75 mio. kr. til IFAD frem mod 2011, hvilket samlet set betyder en merbevilling på 15 mio. kr. fordelt over tre år. Men det er ifølge Marianne Haahr ikke tilstrækkelig ambitiøst:

"Det er slet ikke nok. Både Udenrigsministeriet og embedsværket taler meget om behovet for handle, men man er nødt til at lægge mere vægt bag sine ord. Intentionerne er gode, men uden penge er det et problem," siger hun.

Venstres udviklingsordfører, Karsten Lauritzen, afviser kritikken. Han peger på, at man har valgt at omprioritere på baggrund af analyser af, hvor den multilaterale bistand har størst effekt, og at Danmark er blandt de allerstørste donorer såvel i procentvis opgørelse som i kroner og ører.

"Desuden forøger vi tilsagnet til IFAD med 75 mio. kr. Selvom vi gav det dobbelte, kunne vi ikke afhjælpe den fødevaremangel, der opstår i dag eller i morgen. Effekten af vores bidrag kan først aflæses om mange år, og vi gør meget mere næste år - det burde SF glæde sig over," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her