Læsetid: 2 min.

Ingen opskrift på uddannelsesproblemet

Uddannelsesverdenens sværvægtere var samlet i to dage på Sorø Akademi, men fandt aldrig opskriften på, hvordan man får flere unge til at vælge de offentligt rettede uddannelser
Indland
8. august 2008
Bertel Haarder var ikke i humør til økonomidiskussion på årets Sorø-møde, men til gengæld i hopla til fællessangog han rundede den afsluttende festmiddag af med hjemmelavet revyvise, som tak for god mad

Bertel Haarder var ikke i humør til økonomidiskussion på årets Sorø-møde, men til gengæld i hopla til fællessangog han rundede den afsluttende festmiddag af med hjemmelavet revyvise, som tak for god mad

Heine A. Pedersen

"Der er mange håndtag. Vi skal have gang i dem alle," sagde undervisningsminister Bertel Haarder i åbningstalen på det årlige Sorø-møde onsdag.

Og med næsten 30 oplæg fordelt på to dage og 120 håndplukkede deltagere var der mange bud på, hvilke håndtag der skal gang i for at styrke de videregående uddannelser. Sorø-mødet drejede sig blandt andet om, hvordan man får unge til at vælge uddannelserne.

Særligt lærer-, pædagog- og sygeplejerskeuddannelserne var i fokus, da disse uddannelser oplever faldende søgning og stort frafald.

"'Hvad kan jeg blive-bogen' er ikke nok længere. Måske har man givet de unge for meget ansvar for egen læring, og nu er de helt forvirrede," sagde Christian Madsbjerg fra konsulentfirmaet ReD Associates, der også pointerede, at ingen forstår den sprogbrug, institutionerne bruger. Erhvervsakademiuddannelser og flerfaglige professionsbachelorer på University Colleges er ikke noget, der appellerer til Ida på 18 år.

"Det er på tide, vi får brandet professionshøjskolerne. Vi er landets absolut største leverandør af færdiguddannede, men der er ingen, der ved, hvem vi er, og hvad vi laver," sagde Laust Jon Jacobsen, der er formand for Professionshøjskolernes Rektorkollegium.

Men profilering er ikke nok, mente Kresten Bang Heinfelt, der er formand for Lærerstuderendes Landskreds.

"De seneste 20 år er undervisningstimerne blevet halveret," pointerede han og fik opbakning af SF's ungdomsuddannelsespolitiske ordfører, Nanna Westerby: "Økonomi betyder noget for kvaliteten af uddannelserne. Penge løser ikke alt, men de er nødvendige,"sagde hun.

Bertel Haarder derimod var ikke i humør til økonomidiskussion, men til gengæld i hopla til fællessang. Vældig haardersk var der da også højskolesange mellem alle mødets punkter, og han rundede den afsluttende festmiddag af med hjemmelavet revyvise: "Krebsehaler og melonkugler og agurk ... Tak for dejlig Sorø-mad, " rungede det, da ministeren gik solo og sang en opskrift.

Det var opskriften på aftenens forret og ikke på, hvordan man får løst uddannelsernes problemer. Den opskrift blev mødedeltagerne aldrig helt enige om, trods mange delikate bud på ingredienser; en samlet national strategi, mere praksis, reformpause.

Rådet for Erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser lovede at tage Sorø-mødets indspark op, og så vil tiden vise, hvilken opskrift de så ender med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her