Læsetid: 3 min.

K: Universitetslærere skal til engelskprøve

De Konservative udsender i dag en 'redningsplan' for brugen af engelsk og dansk på universiteterne. Blandt andet skal underviserne certificeres, før de må undervise på engelsk. Unødig detailstyring mener både Venstre, SF og rektorer
De Konservative udsender i dag en 'redningsplan' for brugen af engelsk og dansk på universiteterne. Blandt andet skal underviserne certificeres, før de må undervise på engelsk. Unødig detailstyring mener både Venstre, SF og rektorer
Indland
25. august 2008

Forskere på landets universiteter skal have en godkendelse for at få lov til at undervise i et andet sprog end deres modersmål. Det er en af de centrale anbefalinger i en såkaldt 'redningsplan' for brugen af dansk og engelsk på universiteterne, som de konservative i dag lancerer.

Formålet er dels at sikre, at dansk fortsat er et sprog, der bruges i videnskabelig sammenhæng, dels at sikre, at det engelsk, der bruges på universiteterne, er på et ordentligt niveau:

"Når man skal certificeres, så er det for at undgå situationer, hvor en dansk underviser kun præsterer 70 procent af, hvad han egentlig kan, fordi det foregår på et fremmedsprog," siger de konservatives videnskabspolitiske ordfører, Charlotte Dyremose, som har lavet udspillet.

Det er udarbejdet på baggrund af den rapport, som regeringens sprogudvalg udgav i foråret - og som blandt andet satte fokus på, at sproget dansk er presset på landets universiteter, hvor stadig flere uddannelser kun udbydes på engelsk:

"Derfor mener vi også, at universiteterne skal udarbejde en forpligtende sprogstrategi, hvor man gør rede for hvorfor og hvornår, de bruger engelsk. Så det ikke bare bliver en automatpilot, men man reflekterer over, hvornår man bruger det ene og det andet. Og samtidig kan man sikre kvaliteten af engelsk de steder, hvor man fortsat bruger det," siger Charlotte Dyremose.

Initiativet bliver modtaget køligt af formanden for rektorkollegiet og rektor på Syddansk Universitet, Jens Oddershede:

"Skal forskerne certificeres? Af hvem? Skal vi så oprette et statskontrolleret certificeringsorgan med kommissærer, der går rundt og tjekker, om vi taler godt nok engelsk? Det lyder som meget gammeldags," lyder Jens Oddershedes reaktion.

Han mener desuden, at forslaget vil medføre øget bureaukrati: "Det her bidrager til at gøre vores hverdag endnu mere kompliceret. De konservative plejer at sige, vi skal have mere frihed, men det her er stik modsat," siger Jens Oddershede, som desuden mener, at det vil sætte de danske universiteter bagud i kampen om udenlandske studerende, hvis der skal reguleres på området.

Andre løsninger

Heller ikke fra regeringsmakkeren Venstre, får Charlotte Dyremose opbakning til sit forslag:

"Jeg er mere liberalt indstillet på den måde, at jeg har tiltro til, at universiteterne selv kan klare problemstillingen. De ved, at der er fokus på området, og jeg mener i hvert fald, at de selv skal have mulighed at vise, at de magter opgaven, inden vi går ind og kræver certifikater og indfører øget kontrol," siger Malou Aamund.

SF er enig i, at der er et problem i brugen af dansk og engelsk på universiteterne, men partiet er ikke enige i de konservatives løsningsforslag:

"Det lyder som et voldsomt bureaukrati, hvis alle lektorer skal certificeres. Og selv om det er fornuftigt at tænke over, hvornår og hvordan, man bruger hvilke sprog, så er jeg ikke tilhænger af, at man kræver 'forpligtende strategier'. Det tror jeg godt universiteterne selv kan løse."

Heller ikke i Dansk Magisterforening, som har været blandt de største kritikere af brugen af den øgede brug af engelsk på universiteterne, er man glade for forslaget:

"Vi er enige i, at der er et problem - men den her måde at løse det på er præget af mistillid til, at universiteterne selv kan finde ud af det. Jeg tror, at test og ekstern evaluering vil virke stik modsat. Det vil bare gøre de i forvejen hårdt pressede universitetsansatte endnu mere frustrerede," siger formanden for magistrene, Ingrid Stage.

Charlotte Dyremose medgiver, at forslagene vil medføre mere administration:

"Sådan er det jo. Men det er så samfundsmæssigt væsentligt, at dansk fortsat er et forskningssprog, og at vi ikke sænker niveauet på grund af sprogbarrierer, at vi må sige - den chance tør vi ikke at tage," siger Charlotte Dyremose.

Hun får opbakning fra formanden for regeringens sprogudvalg, Jørn Lund:

"Forslaget fra de konservative ligger helt i forlængelse af mange af de forslag, vi er kommet med i vores rapport. Og de er alle meget nødvendige, for der er virkelig et problem på de videregående uddannelser."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Christian Wind Nielsen

I det aktuelle stillingsopslag fra Copenhagen Business School efter en ny rektor er det formuleret som et krav, at vedkommende skal beherske flydende dansk.

Det er et godt eksempel på én måde at lave sprogpolitiske reguleringer på.

Jørgen Christian Wind Nielsen
Forbundet Kommunikation og Sprog
www.kommunikationogsprog.dk