Læsetid: 2 min.

Liberalisternes formand flirter med Ny Alliance

Liberalisternes formand overvejer at melde sig ind hos Khader og Samuelsen, efter at de nu varsler en mere rendyrket liberal linje. Men trods den nye kurs er brandet Ny Alliance ødelagt, mener politisk iagttager
Anders Samuelsen og Naser Khader forsøger endnu engang at starte på en frisk. Men ifølge politisk iagttager Henrik Qvortrup er Ny Alliances brand ødelagt for tid og evighed.

Anders Samuelsen og Naser Khader forsøger endnu engang at starte på en frisk. Men ifølge politisk iagttager Henrik Qvortrup er Ny Alliances brand ødelagt for tid og evighed.

Christian Als

Indland
14. august 2008

De var glade hos Ny Alliance i går. Meddelelsen om, at man vil forkaste det gamle partiprogram, giver grund til optimisme i den lille gruppe, som erkender, at det har knebet med troværdigheden:

"Og troværdighed er en dyrebar ting for et parti og for en politiker. Men mange ved, at det her er det, som Naser og jeg står for. Det er back to basics," siger Anders Samuelsen og varsler opgør med religiøs fanatisme, integration i dybden, åbne grænser, men lukkede offentlige kasser, samt reelle reformer af efterløn, skat, sundhed og arbejdsmarked - alt sammen båret af en liberal tankegang.

Og det vækker begejstring hos partiet Liberalisterne, som ikke formåede at samle de fornødne underskrifter til at kunne stille op ved valget i november.

"Det er glædeligt, at Ny Alliance, som er i Folketinget, vil markere sig med en klar liberal profil," siger formand for Liberalisterne Torben Mark Pedersen.

Han har været i kontakt med NA-ledelsen og vil ikke afvise et medlemskab: "Hvis det er alvorligt ment med et klart liberalistisk program, ser jeg muligheder i at melde mig ind."

Det muntre køkken

Men trods den varslede oprydning i partiprogrammet tror en politisk iagttager ikke på det nye projekt. Som tidligere pressechef for Anders Fogh Rasmussen var Se og Hørs chefredaktør, Henrik Qvortrup, med til at dreje Venstre i en mere midtersøgende og mindre liberal retning. Men han mener ikke, at Venstre nu har grund til at frygte, at NA kan foretage et markant indhug i Foghs liberale vælgerkorps.

"De forkaster et partiprogram, der kun er et år gammelt og bliver tilsyneladende lidt mere liberale. Men det bidrager bare til et indtryk af et parti, der justerer sig efter det ledige standpunkt, og som ikke har synderlig dyb politisk klangbund. De minder om det muntre køkken gange ti."

Qvortrup medgiver dog, at der nu bliver en mere klar linje i partiets politik.

"Og det er nemmere når man er to end 20. Det underbygger indtrykket af, at det er Anders Samuelsen, der er ideologen, og at Khader har skulle køre den hjem på sin kendisfaktor," siger han.

Ifølge Qvortrup er der nok plads på den politiske arena til et mere eller mindre ultraliberalt standpunkt, men:

"Der er trods alt ikke børsmæglere nok til at hive partiet op over spærregrænsen. Jeg har før taget fejl, men jeg tror ikke, at det vil lykkes dem at komme ind ved næste valg. Brandet Ny Alliance er ødelagt for tid og evighed," siger Qvortrup.

CEPOS-direktør Martin Ågerup er til gengæld fortrøstningsfuld over for det liberale projekt:

"Jeg håber, at NA nu kan presse på for at få gennemført de nødvendige reformer," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her