Læsetid: 3 min.

Politikere: Regel-eksplosion er svær at undgå

Mens både V og DFlancerer udspil mod 'regeltyranniet', erkender politikere over en bred kam, at udviklingen med flere love og regler er svær at vende
Indland
26. august 2008

Det er nemt som politiker at være modstander af overflødige regler og love. Men det er svært samtidig at fremstå handlekraftig under det stigende pres fra borgere og medier om at gribe ind over for uretfærdigheder, dårlig service og fejl i forvaltningen. Sådan lyder det fra en bred kam af politikere, efter at debatten om 'regeltyranniet' i går endnu en gang blussede op.

"Vi skal regelforenkle, det har jeg selv sagt mange gan-ge. Men der kommer flere regler - desværre. Man får for eksempel oplysninger om, at bygningsarbejdere har en fare for at udvikle hudkræft, hvis de ikke bliver beskyttet. Hvis man sidder med den viden og ikke handler, så falder det tilbage på os som politikere," siger de konservatives politiske ordfører, Henriette Kjær.

Trods VK-regeringens erklærede modstand mod 'regeltyranniet', så er antallet af nye love og bekendtgørelser ifølge Jyllands-Posten steget stødt siden regeringsskiftet i 2001 - og både Venstre og Dansk Folkeparti varslede i går en fornyet indsats for at kommer overflødige regler til livs.

Alligevel påpeger Dansk Folkepartis Peter Skaarup, at stigningen også skyldes borgernes berettigede forventninger til den offentlige service.

Ubrugelig måling

"Danskerne er blevet mere mobile og forlanger den samme service over hele landet. De kan ikke forstå, hvorfor servicen er dårligere i nogle kommuner end i andre. Og så kan det være nødvendigt at ty til lovgivning for at sikre et ensartet højt niveau," siger Peter Skaarup.

Han kritiserer en meningsmåling, som den borgerlige tænketank CEPOS offentliggjorde i går. Her bad man danskerne om at vælge mellem to udsagn: "Politikerne blander sig i stigende grad i ting, som de ikke burde blande sig i" og "politikerne bør i større omfang end nu regulere borgernes adfærd og samfundets institutioner". 58 procent erklærede sig mest enige i det første.

"Det er nogle ekstremt le-dende spørgsmål, som gør den meningsmåling ubrugelig," siger Peter Skaarup.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, er helt enig i kritik-ken.

"Havde man spurgt om 'mere retfærdighed', så ville resultatet have være ander-ledes", siger Henrik Sass Larsen - der erklærer sig villig til at afskaffe regler, der måtte være overflødige.

"Men den diskussion er kommet op i al den tid, jeg har været politisk aktiv. Regler opstår ikke, fordi der er nogle mennesker, der elsker at regulere. Det er fordi, at der har været situationer, hvor borgere for eksempel er kommet i klemme, og hvor et politisk indgreb har været nødven-digt," siger Henrik Sass Lar-sen.

Regeldriften er stærk

Tidligere DR-generaldirektør og nuværende formand for RUC, Christian S. Nissen, er medforfatter til debatbogen Det fortrængte offentlige lederskab, der handler om, hvordan den offentlige sektor er sandet til i detailregulering og konstante kvalitetsmålinger. Han henviser til et gammelt ord om, at 'næst efter kønsdriften er jernbanedriften den, der sætter de fleste lidenskaber i bevægelse'

"Den tredjestærkeste drift må være regeldriften. Hver ny regering har nedsat paragrafpatruljer og regelforenklingsudvalg. Men hver gang, man har afskaffet nogle regler, så dukker der nogle nye op," siger han.

Christian Nissen efterlyser blandt andet et opgør netop med kravet om, at serviceniveauet skal være fuldstændig ens i alle kommuner: "Det har om noget været med til at underminere det kommunale selvstyre. En anden vej at gå kunne være at skabe en større decentralisering, hvor beslutningerne i højere grad bliver overladt til de enkelte offentlige medarbejdere," siger han.

En lignende vej peger skatteminister Kristian Jensen (V) på.

Mål tilfredshed i stedet

"I stedet for detaljerede regler, så kunne man nøjes med at måle på, om borgerne er tilfredse. Hvis forældrene er tilfredse med kvaliteten i børnehaverne, er det så ikke vigtigere, end om der er et bestemt antal kvadratmeter pr. barn eller pr. medarbejder til rådighed," spørger han.

Kristian Jensen er uenig i, at regeringen ikke har gjort nok for at skære ned i regeljunglen.

"Men hver gang man vil afskaffe en regel, så kræver det en ny bekendtgørelse. Derfor kan man ikke bare måle vores indsats på antal-let af nye love og regler. På mit område har vi for ek-sempel fjernet 20 pct. af det administrative bøvl for virksomhederne. Det har vi målinger på - og det kunne være interessant, hvis vi kunne lave tilsvarende målinger over for borgerne," siger Kristian Jensen. Han erkender, at det også vil kræve en mentalitetsændring hos politikerne.

"Vi skal blive bedre til at huske hinanden på, at vi ikke skal løse ethvert problem med en ny regel," siger Kristian Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her