Læsetid: 2 min.

Politisk vold skal registreres

Politiets Efterretningstjeneste vil nu registrere politisk motiveret kriminalitet, og det er godt, for den politiske vold er blusset op, vurderer ekspert
Indland
18. august 2008

I dag registrerer landets politikredse kriminalitet med mulig religiøs eller racistisk baggrund. Men nu konkluderer Politiets Efterretningstjeneste (PET) i en rapport, at der også er behov for at registrere kriminalitet, der er politisk motiveret.

"Initiativet er taget for at få en mere samlet vurdering af omfanget af den politiske kriminalitet," oplyser PET.

Ekstremisme, spionage og terrorisme er efterretningstjenestens arbejdsområde, derfor falder politisk vold inden for PET interesseområde, fortæller tjenesten.

I Tyskland og Sverige har man allerede i mange år registreret den politiske kriminalitet, men i Danmark er det først pr. 1. januar 2009, at der skal føres statistik på området.

René Karpantschof, der forsker i politisk kultur og forandring, fortæller, at det nok blandt andet skyldes en mindre opblusning af voldelige konflikter.

"Der er generelt skærpede konflikter i samfundet. Et eksempel er jo udlændingedebatten, som har ført til mange protester og også deciderede overfald," siger han og henviser til Velfærdsprotesterne, terrordebatten og ungdomshusbevægelsen, der alle har medført et stigende antal politiske konfrontationer også af voldelig karakter. Og den politiske debat, der har været omkring de politiske konfrontationer, har nu fået PET til at ville registrere omfanget, mener Rene Karpantschof.

Men politisk kriminalitet og vold er en del af et demokratisk samfund, mener Rene Karpantschof.

"Man har altid set politiske protester og konfrontationer, men så blusser det op i perioder" siger René Karpantschof og peger på, at også den politiske diskurs spiller en rolle:

"Efter 11. september blev der sagt nogle meget rabiate ting fra Dansk Folkepartis side, og der registrerede man også den største bølge af racistisk vold," siger han.

Smilets by

Eftersom man endnu ikke registrerer politisk kriminalitet, er det svært at vurdere omfanget, men et af de steder, hvor den politiske vold er blusset op, er i Århus.

Østjyllands Politi koncentrerer sig allerede om den politiske vold, for de seneste tre år, og særligt siden april i år har Århus oplevet et stigende problem med politisk vold, hærværk og hooliganisme:

"Nu er det simpelthen blevet et fokusområde for Østjyllands Politi, og vi har siden efteråret fulgt det politiske miljø tæt," siger Morten Anker Jensen, der er politiinspektør i Østjyllands Politi.

Lige nu sidder der syv højreradikale fængslet for voldssager i Århus, men Morten Anker Jensen vurderer, at det højreradikale miljø i byen udgøres af op mod 60 unge mænd mellem 15 og 25 år. Den politiske vold er blevet et fællesskab i sig selv, mener politiinspektøren:

"Det er faktisk et rigtig råt miljø, og det ligner rockerverdenen. De højreradikale skal bare have nogen at tæve, og hvis de ikke kan finde en venstreorienteret, så tager de bare en anden," siger han og fortæller, at der længe har været en politisk og voldelig konflikt mellem højre- og venstreorienterede i Århus, og at den i sig selv medfører mange konfrontationer.

Rene Karpantschof, der selv i sin forskning har forsøgt at lave lignende registreringer er glad for, at politiet nu vil føre protokol over den politiske kriminalitet:

"Det kan da berige samfundsdebatten, hvis man i højere grad ved, hvor udbredt det er, og hvem, der begår den her kriminalitet," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jakob Schmidt-Rasmussen

En af grundene til, at jeg har skrevet så mange indlæg, hvor jeg kritiserer islamistisk terror og den yderste venstrefløjs voldsromantik, er, at jeg har haft terror ret tæt inde på livet. Jeg arbejdede sammen med den internationale socialt Henrik Christensen, der blev sprængt ihjel i 1992, som kranfører på Monberg og Thorsen i Gladsaxe.

Alt tyder på, at det var den nazistiske terrorgruppe Blood and honor, der stod bag, men politiet valgte at tro, at Henrik var blevet sprængt ihjel, mens han fremstillede en bombe, selvom alle indicier tydede på det modsatte.

Tegnene pegede især på nazisten Thomas Nakaba, Combat18-aktivisten der senere fik otte års fængsel for at sende tre brevbomber til navngivne personer. Men han blev ikke dømt for mordet på Christensen.

Nogle år sednere skete følgende:

"Nynazisten Thomas Derry Nakaba nær dræbt ved brutalt knivoverfald. Mens forbipasserende forfærdet så på, blev en 30-årig nynazist mishandlet og knivstukket i ryggen på Matthæusgade i København, da han ville forlade et motionscenter. Det drejer sig i følge politiet om Thomas Derry Nakaba, der er en af Danmarks mest berygtede nazister og i flere år har været aktiv i den internationale nazi-organisation Combat 18. Thomas Derry Nakaba blev i 1997 idømt otte års fængsel for forsøg på bombedrab. Han sendte fra Malmø tre brevbomber til Storbritannien. Den ene af dem var tiltænkt en kendt, britisk tv-vært. Under en anholdelsesaktion, som dansk politi efterfølgende gennemførte i Nivå, skød og sårede Thomas Derry Nakaba en betjent. I går på Danmarks befrielsesdag blev nazisten så selv offer for et blodigt overfald. Politiet bekræftede sent i aftes, at man blandt andet leder efter gerningsmændene i autonome kredse. Thomas Derry Nakaba blev straks efter overfaldet kørt til Rigshospitalet, hvor lægerne måtte fjerne hans ene nyre. Et andet vidne - en kvinde - fortalte, hun havde set den 30-årige nazist, en karseklippet, kraftigt tatoveret mand, løbe hen ad gaden ved Matthæus Kirken på Vesterbro, mens han blev forfulgt af flere mænd. De væltede ham om ved en grå bil, hvor overfaldet begyndte.- De gik amok og tævede ham på fortovet. En af dem sparkede løs på ham i maven, i brystet og i hovedet, sagde vidnet. Under volden blev der råbt 'nazisvin'. Der blev affyret flere skud med en gaspistol, inden nazisten blev stukket med kniv gennem nyren."

Så de autonomes voldsromantik har to forskellige sider;

Dels demonstrerede et par hundrede "autonome" foran Lars Willemoes hus, hvor de råbte forrædder og truede ham på livet, fordi han afslørede terrorgruppen Blekingegdadebanden og dels så leger de gadekrigere med den ekstreme højrefløj.

Jakob Schmidt-Rasmussen

Godmorgen. Blood and Honour, selvfølgelig.

I øvrigt må det vel også registreres som politik vold, når der bliver vsmidt sten efter politiet ude på Christiania og når islamister prøver at få f.eks. ikkemuslimer til at underkaste sig deres ideologi med vold og/eller trusler.

Jakob Scientology-Rasmussen:

"En af grundene til, at jeg har skrevet så mange indlæg, hvor jeg kritiserer islamistisk terror og den yderste venstrefløjs voldsromantik, er, at jeg har haft terror ret tæt inde på livet. Jeg arbejdede sammen med den internationale socialt Henrik Christensen, der blev sprængt ihjel i 1992, som kranfører på Monberg og Thorsen i Gladsaxe."

Henrik Christensen var internationalist og humanist. Han ville vende sig i graven, hvis han kunne se, hvordan du misbruger hans navn i dit xenofobiske korstog...

Æret være Henrik Christensens minde.

""Efter 11. september blev der sagt nogle meget rabiate ting fra Dansk Folkepartis side, og der registrerede man også den største bølge af racistisk vold," siger han."

Gad vide om der kunne være en sammenhæng?

Til gengæld tør han lægge navn til sine holdninger, selv om det beyder, at han bliver svinet til af anonyme krystere.

Styr din paranoia, Gårdnamd, og tag den åndelige burqa af - you got nothing to fear but fear itself.

'Men politisk kriminalitet og vold er en del af et demokratisk samfund, mener Rene Karpantschof."
Nej det er en uomgængelig del at et diktatur - her er det magthaverne der bestemmer hvad der skal kaldes 'politisk vold og kriminalitet' og de frikender sjovt nok altid sig selv.
Var der nogle der nævnte Kina?

Ulrik Høstblomst

Per

Hvor meget nytte tror du selv der ligger i at insistere på en "dialog" med "Gårdmand Bjørn" ??

Når hele verden er sat på plads i sort hvide felter skal der mere end dine og mine samlede pædagogiske evner til at forandre det...

Erik, jeg er ret overbevist om, at hvis man skal lægge navn til - og derved stå til ansvar for - sine indlæg, vil man være mere tilbageholdende med at udslynge uunderbyggede eller injurierende påstande. Og det mener jeg, vil være en fordel for debatniveauet.

Du har fuldstændig ret Oscar. Det kan ikke være rigtigt at unge autonome ikke kan samles, uden at skulle chikaneres af politiet.
Det bliver sjovt nok aldrig registreret, ligesom både kummefryseren og overarmen, kan være taknemmelige for at polititet undersøger sig selv i det danske system.