Læsetid: 2 min.

Rektorer vender sig mod 'statsfinansieret hjerneflugt'

Selv om kun halvdelen af de danske udenlandsstuderende kommer hjem, gør politikerne alt for at gøre det nemt og billigt at komme til udlandet og læse. 'Statsfinansieret hjerneflugt' kalder universitetsrektorerne praksis.
Indland
20. august 2008

Regeringen arbejder målrettet på at gøre det lettere for danskere at studere i udlandet. Senest har man gjort det muligt at få finansieret sin udenlandske uddannelse med danske skattekroner, da man fra i år kan tage det såkaldte taxametertilskud med til udlandet.

En ny undersøgelse fra SU-Styrelsen viser imidlertid, at næsten halvdelen af de danskere, der læser en hel uddannelse i udlandet, ikke er vendt tilbage til Danmark to år efter deres uddannelse er afsluttet.

Statsfinansieret

Det får formand for Rektorkollegiet og rektor på Syddansk Universitet, Jens Oddershede, til at kalde den nye ordning for "statsfinansieret hjerneflugt".

"Jeg kan ikke begribe, at Folketinget støtter en lov, som trækker god arbejdskraft ud af landet," siger Jens Oddershede og tilføjer:

"Det er ren Ebberød Bank. Vi betaler for noget, vi ikke får noget ud af - noget, der underminerer grundlaget for vores eksistens."

Han vurderer, at problemet vil blive større fremover.

"Når man kan få betalt sin uddannelse i udlandet, vil flere jo tage af sted. Og halvdelen af flere er jo nu engang flere," siger Jens Oddershede.

Videnskabsminister Helge Sander er mindre bekymret.

"Det er ikke på nogen måder foruroligende. Der er måske flere, der tager ud, men der er også flere, der kommer den anden vej. Vi tiltrækker mange udlændinge til Danmark, og det er min fornemmelse, at der kommer flere end tidligere. Så det er jeg ikke så bekymret for," siger Helge Sander.

Heller ikke det nye tiltag med at betale for de udenlandske uddannelser er problematisk, mener Helge Sander.

"Danmark har ikke en chance, hvis ikke vi spiller offensivt ud. Den nye lov om taxametertilskuddet er en af de måder, vi vil tage globaliseringen alvorligt," siger Helge Sander.

Han bakkes op af direktøren på CIRIUS - en selvstændig styrelse for internationaliseringer af uddannelser:

"Det er en generøs ordning, men det er det rigtige at gøre, for det er en god måde at tackle den globale udfordring på. Og selv om der er nogle, der bliver, så er det ikke kun negativt. De er stadig gode ambassadører for Danmark i udlandet," siger han.

Stavnsbåndsfascist

SF står uden for aftalen om at kunne tage taxametertilskuddet med til udlandet, og videnskabsordfører Jonas Dahl kan godt se det problematiske i ordningen.

"Det er naturligvis vigtigt at tilbyde de studerende et attraktivt uddannelsessystem, men det er helt uacceptabelt, hvis det viser sig, at vi selv er med til at finansiere en hjerneflugt fra Danmark," siger han.

Helge Sander mener ikke, at det giver nogen mening at stritte imod og bure sig inde:

"Skulle vi så lukke os helt inde og gøre det svært for folk at rejse ud - og sige: 'Der kommer heller ikke studerende her til'? Det ville der ikke komme noget godt ud af."

Til det siger Jens Oddershede:

"Jeg er ikke stavnsbåndsfascist. Man er velkommen til at uddanne sig i udlandet, hvis man selv vil betale. Men når de, der bor i Danmark, skal betale for det, så er det, jeg står af."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helge Sander er aldrig bekymret for nogen af de ting han gør, fordi Helge Sander er uinteresseret i at få det samfund vi har pt. til at fungere - Det er regeringens mål er at afskaffe den "socialt retfærdige" model til fordel for en mere neoliberal model, hvor alting skal betales for .. så i regeringens optik er det ikke et problem. Tværtimod, for det hjælper med at "bevise", at den sociale model "ikke fungerer".

Det lyder utroligt:

Hjerneflugt fra Danmark! Er det virkeligt muligt :-)

Heinrich R. Jørgensen

Hjerneflugt? Er det ikke det samme som det international kendte og udbredte fænomen "hjerneafløb" ? ;-)

Mathias Vestergaard

At læse Information er næsten altid spændende, fordi avisen som en af de eneste nyhedsmedier som bare er nogenlunde velovervejet og nuanceret. Desuden synes jeg det er rart at blive udfordret lidt på sine holdninger - hvis jeg havde en avis jeg altid var enig med, ville det være for kedeligt.
Men denne leder, synes jeg ikke lever op til standarden. Det er klart problematisk hvis for mange dygtige danskere flygter til udlandet, men at påstå at det primært handler om (1) støtte til uddannelse i udlandet og (2) skat i Danmark, og (3) måske lidt bureaukrati i forhold til indvandring, 24-års-regel osv. - det er altså for ensidigt.

Ikke at de nævnte problemstillinger er uden betydning, men jeg synes der er langt væsentligere ting at fokusere på, og jeg mener især at sammenhængen mellem statstilskud til uddannelse i udlandet og hjerneflugt, er usandsynlig.

For mig at se handler det i langt højere grad om at Danmark ikke er at land hvor der er plads til at være anderledes. Hverken på den gode eller dårlige måde. Folk med ambitioner, idéer og lyst til at bryde rammerne, bliver først accepteret når de har vist at de kan.
Janus Friis og Skype er kun noget man taler om fordi det var en succes. Men i virkeligheden handler innovation og iværksætteri om at turde tænke nyt – også selvom man måske fejler. Amerikanske investorer vil langt hellere investere i en forretningsidé hvis ham der står bag har tre konkurser bag sig – for så har han prøvet noget – og lært af sine fejl. I Danmark tror vi at man skal satse på det sikre. Vi skal have flere tests i folkeskolen, så alle ikke blot skal være lige gode – de skal også være lige gode til de samme ting.
Hvorfor satser vi i Danmark ikke på noget helt andet end man gør i Kina? Hvorfor satser vi ikke på at udvikle et uddannelsessystem som giver os de gladeste børn i verden? Når alle de andre lande har de klogeste (og mest deprimerede) børn og unge, så lad os da vise vejen og satse på noget andet. – Nu skulle det ikke handle om international konkurrencedygtighed, men jeg synes blot at vores undervisningspolitik endnu en gang er med til at illustrere den Danske ensretningsmentalitet.

Denne ensretningskultur har intet at gøre med støtte til uddannelse i udlandet. De mennesker som har vilje og energi til at studere i udlandet, og som ikke ønsker at vende tilbage til Danmark, de skal nok komme af sted og blive væk, lige meget om de får støtte eller ej.
Min påstand er, at for folk som vil noget, og som ikke lige gider passe ind i rammerne for hvad der er normalt, de går ikke så meget op i penge og skat.
Det handler om social accept og anerkendelse for det man gør. Både når det går godt og når det fejler.

I stedet hersker der en tankegang med af "noget for noget" – man kunne nemt forestille sig at nogen vil foreslå at man lader taxameterpengene være begrænset til folk som lover at vende tilbage til Danmark efter endt uddannelse (ligesom det foregår med Fullbright-legatet). En bureaukratisk løsning som blot vil skræmme endnu flere af de kloge hoveder væk.
Faktisk vil jeg stille spørgsmålstegn ved om det overhovedet er relevant at fokusere på de "kloge hoveder", altså dem med de højeste karakterer. I dag bliver der jo sprøjtet kloge hoveder ud i Indien og Kina. Dygtige læger og ingeniører. Hvis det er sådan nogle hoveder vi mangler, så skal de bare lokkes her til.
Hvis vi skal tænke lidt mere langsigtet, og regeringen virkelig mener at vi skal være innovative (den måde politikere bruger netop det ord, gør mig ofte i tvivl om de overhovedet ved hvad det betyder) så er det måske egentlig mere de "skæve" hoveder vi mangler. Dem som tør gøre noget der er anderledes.

Hvis man kan skabe en holdningsændring både politisk og i befolkningen, så der kan blive plads til både de kloge og dem der er anderledes og måske endda begge dele, så vil det slet ikke være et problem med dem der bliver i udlandet lidt mere end to år...

Jeg når ikke selv at bruge mine taxameterpenge på et udenlandsk universitet, da jeg synes vores uddannelsessystem herhjemme er fantastisk – men jeg har tænkt mig at flytte. Ikke permanent. Jeg ved jeg vender tilbage til Danmark på et tidspunkt, når jeg har løbet hornene lidt mere af, og kan indfinde mig i det Danske samfund.