Læsetid: 3 min.

Studiefrafald øger mangel på velfærdsarbejdere

Hvis det høje frafald på lærer- og sygeplejerskeuddannelserne fortsætter, vil der blive rekordstor mangel på velfærdsarbejdere, viser nye beregninger
20. august 2008

Hver tredje lærerstuderende, hver fjerde sygeplejerskestuderende og hver femte pædagogstuderende gennemfører aldrig deres uddannelse. Hvis det mønster ikke ændres, vil mindst 625 af dette års 2.240 nye studerende på sygeplejerskeuddannelsen aldrig gøre uddannelsen færdig. På læreruddannelsen vil omkring 975 af de 2.645 nye lærerstuderende ikke få et eksamensbevis i hånden, mens det på pædagogområdet må det forventes, at cirka 600 af de 3.023 nye studerende springer fra. Det viser beregninger, som FTF-bladet Resonans i dag offentliggør.

Samtidig er antallet af optagne studerende på flere af uddannelserne faldet markant over de seneste år, så der i år er mindst en tredjedel færre nye studerende, der begynder studiet til f.eks. lærer og pædagog end for fem år siden.

Handling påkrævet

Direktør Lars Andersen i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vurderer derfor, at manglen på kernemedarbejdere i det offentlige risikerer at blive endnu større end hidtil antaget.

"Det er klart, at hvis antallet af nye studerende bliver ved med at falde i de kommende år, og der ikke bliver gjort noget ved det store frafald, så bliver manglen på f.eks. sygeplejersker og lærere endnu større, end vi først har beregnet", siger Lars Andersen, der efterlyser handling fra politisk side:

"Selv om det har været en problematik, som har været diskuteret i årevis, så kommer der ikke handling bag ved ordene. Professionshøjskolerne har så knappe ressourcer, at de ikke har haft penge til for alvor at gøre noget for at fastholde de studerende. Og det er nu, der skal gøres noget," siger Lars Andersen.

Beregningerne fra FTF kommer dagen efter, at Berlingske Tidende kunne fortælle historien om, at mange specialsygeplejersker flygter fra den offentlige sektor - hvilket gør debatten om manglen på sygeplejerskestuderende endnu mere aktuel.

Det er primært professionshøjskolerne, der uddanner sygeplejersker, pædagoger og lærere - og formanden for professionshøjskolernes rektorkollegium, Laust Joen Jakobsen, peger på, at problemet med det faldende ansøgerantal og det store frafald ikke udelukkende er et problem for uddannelsesinstitutionerne. Det er et generelt samfundsproblem. Derfor håber han, at den nationale strategi for velfærdsuddannelserne, som professionshøjskolerne, FTF, KL og Danske Regioner skal i gang med at fastlægge, vil være med til at afhjælpe problemerne.

"Vi har fået god respons fra KL og Danske Regioner i forhold til, at nu skal vi gøre noget ekstraordinært. Jeg savner dog mere markante meldinger fra regeringen - ikke nødvendigvis fra Bertel Haarder, men fra finansministeren og statsministeren - om, at professionshøjskolerne er et vigtigt indsatsområde", siger Laust Joen Jakobsen til Resonans.

Han ønsker konkret flere penge, efter at professionshøjskolerne blev beskåret voldsomt i Finansloven for 2008.

Større frafald

Laust Joen Jakobsen understreger dog samtidig, at ikke kun er et økonomisk spørgsmål. Regeringen skal også signalere klarere, at der skal gøres noget ved de store frafald og det faldende ansøgerantal:

"Derfor skal de institutioner, der afprøver nye former for undervisning eller samarbejder på nye måder med de arbejdspladser, der skal aftage de studerende, belønnes. Vi har brug for, at de studerende i højere grad oplever, at de selv er med til at gøre en forskel, og at der samtidig er tid til, at de bliver nurset mere af både vejledere og undervisere før og under uddannelsen", siger Laust Joen Jakobsen.

Formanden for professionshøjskolerne mener, at det er nødvendigt at få endnu mere opbakning til at tænke nyt, hvis professionshøjskolernes uddannelser skal forblive attraktive, så der ikke bliver markant mangel på de faggrupper, der skal kitte velfærdssamfundet sammen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu