Læsetid: 3 min.

Terror-tiltalt afviser bombeplaner

En af de tiltalte i terrorsagen fra Glasvej afviser, at han ville lave en bombe. Han havde en bombemanual, fordi han interesserer sig for våben og sprængstoffer
Indland
15. august 2008

Når den 22-årige HK skrev en bombemanual af i Den Røde Moské i Islamabad, var det af ren og skær interesse for våben og sprængstoffer - ikke fordi han ville lave en bombe.

Det forklarede han i går, da den såkaldte terrorsag fra Glasvej fortsatte ved Retten i Glostrup.

"Siden jeg var barn har jeg interesseret mig for våben og sprængstoffer. Ja, alt militært. Også uniformer og den slags," forklarede han i retten.

HK er født i Danmark, men da han var helt lille rejste familien til Pakistan, mens faderen blev i Danmark og arbejdede. I 2003 rejste han tilbage til Danmark, hvor han flyttede ind hos sin bror, der havde boet her siden 2001. I Danmark kom han i lære som maler, men sprang fra og blev arbejdsmand for at tjene flere penge. I perioder havde han flere job på en gang, bl.a. arbejde han i en periode i Jysk.

I 2005 begyndte han at komme i forskellige moskeer i København, og året efter begyndte han at tage religionen mere alvorligt og bede fem gange om dagen.

Fra 2004 til 2007 var han tre gange på besøg i Pakistan, og ved det sidste besøg, hvor han skulle til sin søsters bryllup, overvejede han at forlade Danmark for altid.

"Det er svært at være god muslim i Danmark, blandt andet fordi der er nøgne damer alle steder," sagde han.

Netop det sidste besøg i Pakistan, der varede godt to måneder, mener politi og anklagemyndigheden er interessant. Her tilbragte han lang tid i Den Røde Moské i Islamabad. Den er kendt som tilholdssted for ekstremistiske muslimer og blev sidste år stormet af regeringstropper.

Desuden tilbragte han ifølge sin egen forklaring ni dage hos en ven i en landsby i Waziristan - et af de områder, der grænser op til Afghanistan, og hvor myndighederne reelt er sat uden for indflydelse. Netop derfor ses området som et sted, hvor militante muslimer driver træningslejre.

I 2006 aftalte han med en ven, han havde mødt i Pakistan, at de skulle tage til Libanon og kæmpe mod den israelske invasion. Det blev dog aldrig til noget, da vennen hele tiden havde undskyldninger for ikke at tage af sted, og han ikke ville tage af sted alene.

'Allah er stor'

Han forklarede i retten, at det var i orden at slå ihjel i selvforsvar.

"Hvad synes du om Osama bin Laden?" ville anklageren, vicestatsadvokat Anders Riisager, vide.

"Nogle af de ting han gør er gode, andre ikke. Hvis han kæmper mod fjender i Pakistan og Afghanistan og forsvarer landet, så er han en helt. Men jeg synes ikke, at det er i orden at slå andre mennesker ihjel, og jeg er imod det, der skete i World Trade Center og bomberne i London," svarede han.

Da han alligevel kom tilbage til Danmark efter den tredje rejse, fandt politiet en trevolts pære, da det diskret gik hans bagage igennem i lufthavnen. Ifølge bombemanualen skulle pæren bruges i detonatoren til en bombe.

Hjemme på Glasvej virkede pæren dog ikke, og han forsøgte uden held at skaffe en ny i København. Ved et nyt forsøg med et andet batteri virkede pæren dog. Det optog han og den anden tiltalte på mobilkamera i en bil, og jublen, da den virkede, var ikke til at tage fejl af.

"Allah u'Akhbar - Allah er stor," udbrød HK grinende.

"Hvorfor blev du så glad, da den pludselig virkede?" spurgte anklageren.

"Jeg kan godt lide at eksperimentere og ville prøve at antænde sprængstof med en pære," svarede han.

Sagen fortsætter i dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her