Læsetid: 2 min.

Terrormistænkt uden våben

Med fremvisning af sms-beskeder og videosekvenser forsøgte anklageren i Glasvej-sagen på retsmødet i går at så mistanke om, at terrormistænkt har fået våbentræning. Men den tiltalte lod sig ikke tryne
Indland
20. august 2008

Anklageren fik kamp til stregen, da han i går skulle afhøre den terrormistænkte HK i den såkaldte Glasvejssag.

For den mistænkte afviste kategorisk, at han havde modtaget kamptræning under sine ophold i Pakistan. Han har flere gange rejst i familiens hjemland og har forklaret, at han blandt andet har opholdt sig hos yderliggående muslimer i Den Røde Moské i Islamabad og i stammeområdet Waziristan.

Retten fik en række videosekvenser at se, hvor HK har filmet sig selv i selskab med lokale, våbenføre mænd. Især interesserede anklager Anders Riisager sig for optagelser, hvor vagterne i en moské demonstrerer brugen af AK47-automatgeværer.

"Er det ikke undervisning det her," spurgte han igen og igen.

"Det er ikke træning. Hvis en dansk politimand viser dig sit våben, så er det heller ikke træning," lød det kontante svar fra HK.

Han indrømmer, at han er våbeninteresseret og gerne filmer alle de våben, han kommer i nærheden af. Derfor var der også optagelser af ham sammen med automatgeværer og en håndgranat.

"I Waziristan går alle mænd over 10 år med våben. I Waziristan findes alt," forklarede han.

Straffet af 'kaptajnen'

Heller ikke under en timelang gennemgang af sms-beskeder lykkedes det for alvor anklageren at finde sprækker i den tiltaltes forklaringer. HK forklarede beredvilligt, hvordan han i Pakistan havde ledt efter den form for islam, der tiltalte ham mest, og om, hvordan han havde besøgt familiemedlemmer og ledt efter en mulig hustru. Og når han skrev hjem til vennen, den nu medtiltalte AT, at han var blevet straffet af "kaptajnen", så var det ikke, fordi han var i militær træningslejr - han havde blot moppet holdlederen på et lokalt crickethold, lød det.

Knap så overbevisende var AT, da han blev afhørt om nogle af de to venners samtaler, som PET har aflyttet. Efterretningstjenesten har blandt andet hørt, at de to snakkede om at bygge en fjernstyret bil eller et fly, der kunne bære en bombe på 10 eller 20 kilo.

"Det skulle ikke være en bombe, der kunne ødelægge en bus, men noget, som kunne give et brag. Det var kun noget, vi snakkede om, ikke noget vi havde tænkt os at gøre," forsvarede han sig.

Og var hans stemme rolig imens, så gik den ene fod op og ned som en trommestik under bordet, da han tilføjede, at "det var bare for sjov, der var ikke noget stort i det".

Sagen fortsætter fredag.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her