SERIEFL09

Udenrigspolitikken splitter VKO

De Konservative vil kæmpe "til sidste komma" i finansloven for tiltag i Mellemøsten og Afghanistan. DF vil sløjfe dem. Partierne står stejlt overfor hinanden
Indland
27. august 2008

Udenrigspolitikken kan blive en hård knast i de kommende finanslovforhandlinger.

De Konservative og Dansk Folkeparti står særdeles stejlt overfor hinanden, når det gælder ulandsbistandens størrelse, Det Arabiske Initiativs fremtid og genopbygningen i Afghanistan. Begge partier nægter at give køb på områderne, som de betegner som mærkesager.

Onsdag trak De Konservative en tyk streg i sandet over for Dansk Folkeparti. DF vil helt droppe Det Arabiske Initiativ, sløjfe en mindre stigning i ulandsbistanden og skrotte planlagte renoveringer af moskéer i Afghanistan, men det er ikke elementer, som De Konservative vil gå på kompromis med.

- Det er konservative mærkesager. Derfor vil vi fra konservativ side kæmpe til sidste komma i finansloven for, at det kan lade sig gøre, siger Det Konservative Folkepartis udenrigsordfører, Tom Behnke, til Ritzau.

Men Dansk Folkeparti står lige så fast.

- Vi har konstateret, at de går lige så meget op i det, som vi gør. Vi står stejlt over for hinanden, og vi vil ikke umiddelbart give os. Vi lægger utrolig meget vægt på disse sager, siger DF's udenrigsordfører, Søren Espersen.

Regeringen vil lade ulandsbistanden stige fra 0,81 procent til 0,82 procent af Danmarks bruttonationalindkomst (BNI) og lade Det Arabiske Initiativ fortsætte som hidtil. Dansk Folkeparti hellere bruge de 100 millioner kroner fra Det Arabiske Initiativ til demokratikurser for indvandrere i Danmark, men det er helt uacceptabelt for De Konservative. Det Arabiske Initiativ er hjerteblod for partiet og udenrigsminister Per Stig Møller (K).

- Vi hverken kan eller vil standse Det Arabiske Initiativ. Det ville være fuldstændig vanvittigt at standse det på nuværende tidspunkt, hvor det kører så godt, som det gør. Vi har fået mange gode kontakter i Mellemøsten og Nordafrika. I så fald kunne vi lige så godt nedlægge Udenrigsministeriet, siger Tom Behnke.

Udsagnet møder heftig modstand fra hans ordførerkollega fra Dansk Folkeparti.

- Det er noget vås. Det ville være mere rimeligt, at der kom midler til os den vej fra. Det burde være dem, der kommer her og ser, hvad de kan lære af os og ikke den anden vej, siger Søren Espersen.

Det lunkne forhandlingsklima mellem regeringen og DF åbner en dør på klem for Det Radikale Venstre, som håber at blive en del af en samlet finanslovaftale. De Radikale er klare fortalere for Det Arabiske Initiativ og ser gerne, at initiativet tilføres flere midler end i dag.

- Vi støtter medieinitiativer i Jordan, ombudsmandsinstitutioner og en række andre fornuftige ting, der har med helt fundamentale frihedsrettigheder i Mellemøsten at gøre. Derfor forstår jeg ikke, at Dansk Folkeparti er imod, siger De Radikales finansordfører, Morten Helveg Petersen.

Et flertal af Folketingets partier forsvarer også genopbygningsindsatsen i Afghanistan, som regeringen, DF, S og R har besluttet at øge fra 200 til 400 millioner kroner om året. Men Dansk Folkeparti vil ikke være med til at bruge danske skattekroner på at renovere moskéer i Afghanistan.

- Vi kan ikke have stående, at vi skal give penge til moskéer. Det gør vi jo ikke engang herhjemme. Vi har ikke noget imod udbedring af bygninger i Afghanistan, men vi vil ikke være med til at udbrede Islam, fastholder Søren Espersen.

De Konservative mener, at DF mest af alt får "hjerteflimmer" over ordet moské.

- Dansk Folkeparti har misforstået, hvad en moské i Afghanistan er. Det, vi taler om, er nogle små huse, som er det, vi i Danmark kender som forsamlingshuse eller menighedshuse. Der, hvor borgerne samles i deres fritid, hvor man taler sammen og har socialt samvær og er noget for hinanden, siger Tom Behnke.

- Havde vi kaldt dem for forsamlingshuse, så havde de dårligt nok opdaget det, tilføjer han.

Ritzau: Vil I kræve, at Lars Løkke Rasmussen står fast på de tre udenrigspolitiske punkter og forsvarer dem i løbet af forhandlingerne?

- Ja, det er i hvert fald rendyrket konservativ politik. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at holde fast i det, siger Tom Behnke.

Han tror på, at regeringen i sidste ende vil lande en finanslovaftale med Dansk Folkeparti, men det kræver, at DF går på kompromis på det udenrigspolitiske område, mener K-ordføreren.

- Så må vi se, hvad prisen er for, at vi får vores mærkesager igennem, siger Tom Behnke.
/ritzau

FL09

Seneste artikler

 • Udfordringen af Løkke

  14. november 2009
  Dansk Folkepartis krav om at omgøre beslutningen vedrørende akuthospitalet i Gødstrup er den hidtil mest alvorlige udfordring af statsministerens ledelse. Og Løkke Rasmussen er selv skyld i det, for han har endnu ikke formået at sætte sine grænser
 • Eksperter enige: Hjemrejsecheck vil virke imod hensigten

  14. november 2009
  Regeringens og Dansk Folkepartis hjemrejsecheck til udlændinge på 100.000 kroner risikerer at lokke de ressourcestærke ud af landet, vurderer eksperter - trods regeringens intentioner om det modsatte
 • LEDER: Kun lømler demonstrerer

  13. november 2009
  Prisen for en knusende ro i gaderne under klimatopmødet i København tegner desværre til at blive en alvorlig svækkelse af retssikkerheden og et udemokratisk anslag mod forsamlingsfriheden. Og den pris er alt, alt for høj
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her