Læsetid: 3 min.

Unge ansatte pjækker mere end ældre

Flere unge end ældre har ulovligt fravær på arbejdspladsen, viser ny undersøgelse. Ifølge arbejdsmarkedsforsker skyldes det blot, at de unge tør sige sandheden om deres sygemelding
Indland
9. august 2008
Flere unge end ældre har ulovligt fravær på arbejdspladsen, viser ny undersøgelse. Ifølge arbejdsmarkedsforsker skyldes det blot, at de unge tør sige sandheden om deres sygemelding

"Jeg trængte til at lade op." Sådan lyder det fra 12 procent af de unge, der inden for det seneste år har meldt sig syg på jobbet.

En ny undersøgelse foretaget af Capacent Epinion for PFA Pension viser, at de unge har et langt mere pragmatisk forhold til det at tage sig en 'ulovlig' fridag.

Syv procent af de unge mellem 18 og 30 år, der har sygemeldt sig det seneste år, har blot ønsket sig en regulær fridag - hos deres kolleger over 31 år angiver kun tre procent lysten til frihed som en årsag til fravær.

Det er en tendens, at de unge tager sagen i egen hånd for at skabe balance mellem arbejds- og privatliv - også selvom det betyder, at de må pjække i ny og næ, påpeger PFA-direktør Lars Ellehave-Andersen:

"Noget kunne tyde på, at hvis ikke virksomheden selv tilbyder fleksibilitet, så planlægger de unge bare selv deres fridage," siger han.

Han tilføjer, at de unges fravær er problematisk for de virksomheder, der i forvejen har et højt sygefravær, samtidig med at det kan mærkes på bundlinjen i erhvervslivet.

Unge tør tale sandt

Forskningsdirektør ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Otto Melchior Poulsen, deler ikke PFA-direktørens bekymring. Han peger på, at en ung mand i gennemsnit har godt 7 fraværsdage om året. Når 12 procent af disse dage er pjæk, svarer det til mindre end én pjækkedag om året. Derfor er problemet til at overse, mener Melchior Poulsen, som understreger, at pjæk blandt de ældre generationer kan være større end undersøgelsen viser:

"De ældre medarbejdere ville ikke indrømme, hvis de pjækkede, fordi det er tabu og politisk ukorrekt.

Det er en aldersbetinget kulturforskel, hvad man oplever som acceptabelt at sige i sådan en undersøgelse," siger han.

Undersøgelsen viser da også, at de unge sammenlagt ikke er mere fraværende end de ældre. Men årsagerne og længden af fraværsperioder er forskellige hos de to grupper. De unge har flere 'klatdage' end folk over 30, som er væk flere dage i træk, når sygdommen rammer.

Selvom Otto Melchior Poulsen ikke mener, de unges fravær er et stort problem, forklarer han alligevel årsagen til de unges trang til frihed:

"Som ung er man ikke steget så langt op ad karrierestigen, og man oplever derfor ikke meget succes. Det betyder, at lysten til at være på arbejdspladsen er mindre, og dermed bliver fraværet større," siger han og tilføjer, at commitment er noget, der modnes med alderen.

Otto Melchior Poulsen mener, det er vigtigt, at virksomheden hiver fat i medarbejdere med et højt fravær, uanset deres alder, og taler med dem om, hvad der skal til, for at de begynder at trives og møde regelmæssigt på arbejdspladsen. Desuden understreger han, at det er vigtigt ikke at skære alle i virksomheden over én kam.

Berøringsangst

Lars Ellehave-Andersen er enig og råder virksomhederne til at være mere åbne: "Man ser en del tilfælde af at, virksomheder med højt sygefravær ikke har åbenhed om fravær. De er berøringsangste," siger han.

PFA's undersøgelse viser desuden, at de unge medarbejdere i mindre grad end de ældre, finder det i orden, at chefen spørger ind til deres fravær. Godt halvdelen af de unge ønsker ikke, at chefen gør en indsats for at mindske deres private problemer. Det gælder kun for en tredjedel af de ældre. Og det overrasker Otto Melchior Poulsen, som dog har et bud på årsagen:

"Unge er mindre autoritetstro, end de var tidligere. De kommer fra en ny kultur, hvor de er mere privilegerede og selvbestemmende," siger han.

Men hvorvidt der reelt er tale om, at unge under 30 år pjækker mere end andre, føler forskningsdirektøren sig ikke overbevist om. Det Nationale Forsknings center for Arbejdsmiljø lavede i 2005 en kortlægningsundersøgelse, der tyder på, at det er 30-39-årige, der pjækker mest.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her