Læsetid: 3 min.

Venstre giver de radikale en kurv

De radikale vil for første gang være med i en fuld finanslovsaftale med regeringen - men Venstre skyder ambitionen ned. Venstre vil imidlertid godt snakke skatte- og dagpengereform med Vestager og co.
De radikale vil for første gang være med i en fuld finanslovsaftale med regeringen - men Venstre skyder ambitionen ned. Venstre vil imidlertid godt snakke skatte- og dagpengereform med Vestager og co.
20. august 2008

De radikale vil stadig af med Anders Fogh Rasmussen som statsminister. Men i år er et "arbejdsår" - og på partiets sommergruppemøde i Fredensborg i går erklærede den radikale leder Margrethe Vestager sig klar til for første gang at være fuldt med i en finanslovsaftale med regeringen og Dansk Folkeparti.

Målet er at være med til at lægge grunden for store reformer på dagpenge- og skatteområdet.

"Når statsministeren for første gang i mange år siger, at der er behov for store, strukturelle reformer - så tager vi ham på ordet. Det kræver et bredt samarbejde, og jeg tror, regeringen er villig til mere end før. Også mere, end Pia Kjærsgaard (DF) måske vil", sagde Margrethe Vestager med henvisning til den recession, som dansk økonomi befinder sig i.

Den stramme økonomi vil kræve et øget arbejdsudbud på mindst 50.000 par hænder, mener både de radikale og regeringen.

"Vi har det enkle motto; Ændringer på kort sigt, ny regering på lang sigt," sagde Margrethe Vestager.

Netop den holdning får Venstres finansordfører Peter Christensen til at afvise tanken om en fuld finanslovsaftale mellem regeringen og de radikale.

"Det er forbeholdt de partier, der bakker op om regeringens samlede økonomiske politik, og som ikke har som erklæret mål at vælte regeringen. Men jeg er sikker på, at vi kan nå hinanden på en række delområder," siger Peter Christensen.

Ingen bevægelse

Han erklærer sig til gengæld mere åben over for at tale dagpenge- og skattereform med de radikale.

"Der bør vi kunne finde hinanden. Men om selve finansloven må man sige, at der ikke er meget radikal bevægelse at spore," siger han med henvisning til de radikales holdning til skattestoppet.

Samme spørgsmål hæfter også de konservatives Lars Barfoed sig til.

I forhold til netop skattestoppet erklærede Vestager i går på den ene side, at "danskerne betaler nok i skat", men på den anden side var hun ikke klar til blankt at acceptere skattestoppet.

"Det er regeringens skattestop, så det må den selv rode med. Vi forholder os ikke til det, og vi æder det heller ikke. Vi kommer med de reformforslag, som vi gerne vil være med til," sagde hun og betegnede spørgsmålet som "politisk fnidder".

Hos Dansk Folkeparti opfattes signalet fra Vestager mest som et rap over nallerne til Socialdemokraterne som reaktion på Socialdemokraternes alliance med SF. Og DF's finansordfører Kristian Thulesen Dahl er ikke villig til at bruge finansloven som anledning til de store reformer.

"Hvis de radikale kræver en hurtig skattereform eller afgørende ændringer på udlændingepolitikken, så bliver det meget, meget vanskeligt," siger han.

Det store slagnummer på sommergruppemødet var lanceringen af den såkaldte Social 2015-plan. I den foreslår de radikale konkret 109 forskellige udspil, der skal skabe klare socialpolitiske resultater inden 2015. Budskabet var, at der er behov for lige så klare målsætninger inden for det sociale område, som politikerne allerede arbejder med inden for økonomien. Og for prioriteringer.

"Vi vil gerne have gjort det til en del af den politiske kultur, at man mærker efter, om det virkelig er nødvendigt at gøre endnu mere for de mange i stedet for at gøre noget for de få, der har større behov," sagde Margrethe Vestager.

De konservatives socialordfører, Vivi Kier, er positiv over for tanken, men vil ikke forholde sig til de enkelte udspil, før hun har studeret dem nærmere.

"Men at det er godt med langsigtede prioriteringer, det er ikke bare en radikal opfindelse. Alle satspuljepartier er enige om, at der er behov for en mere tydelig linie," siger Vivi Kier.

Christian H. Hansen (DF) kan ikke genkende de radikales billede af socialområdet.

"Det er ikke sådan, at det sociale område bare sejler. Men derfor er vi altid åbne for at diskutere nye tiltag".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu