Læsetid: 2 min.

Barfoed åbner op for roadpricing

Den nytiltrådte transportminister erklærer sig åben for at snakke om roadpricing. Et stort skridt i den rigtige retning, siger oppositionen
Den nytiltrådte transportminister erklærer sig åben for at snakke om roadpricing. Et stort skridt i den rigtige retning, siger oppositionen
Indland
11. september 2008

Den nytiltrådte transportminister Lars Barfoed (K) erklærer sig åben for at diskutere indførslen af betaling på landets veje eller andre trafikanlæg - kaldet road pricing.

"Jeg har ingen færdig mening om det. Men tiden er ikke til at lukke af for muligheder. Tiden er til at lukke op. For det bliver helt klart et kunststykke at finde frem til en finansiering af de mange infrastrukturprojekter, som vi ønsker i det her land", siger Lars Barfoed, der afløste Carina Christensen (K) som ny transportminister i går.

En åbning

Han vil ikke på nuværende tidspunkt udtale sig mere om emnet - men i oppositionen betragtes meldingen som en klar åbning.

"Det er en glimrende udmelding. Han åbner en dør. Det er ikke det samme, som at han er klar til at gå ind ad den, men det er godt, at den står åben. Alle trafikforskere er enige om, at den eneste måde at få gjort noget ved trængselsproblemer i trafikken på, det er ved roadpricing," siger Pia Olsen Dyhr, der er trafikordfører for SF.

Magnus Heunicke fra Socialdemokraterne er enig:

"Det er meget positivt. Vi er nødt til at få ændret afgiftsstrukturen i den danske trafik. Vi kører rundt i nogle meget gamle og forurenende biler i Danmark - til gengæld koster det ikke så meget at køre i den. Man kan gøre det omvendt, så det er billigere at anskaffe sig en ny bil - men det så til gengæld bliver dyrere at køre i dem," siger han.

Investeringsplan på vej

Lars Barfoed starter - med Transportministeriets departementschef Jacob Heinesens ord - 'in medias res'.

Ministeriet er i disse uger ved at lægge sidste hånd på en ny plan for investeringer i veje, jernbaner og anden offentlig trafikinfrastruktur. Den plan skal Lars Barfoed præsentere i forbindelse med Folketingets åbning i oktober - og her vil diskussionen om roadpricing helt sikkert komme op.

Lars Barfoed erkendte i går, at han nu er i en ny rolle. Som finansordfører har han været fortaler for tilbageholdenhed i offentlige udgifter.

"Nu skal jeg overtale finansministeren til at bruge penge i stedet. Det skal jeg lige vænne mig til," sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her