Læsetid: 3 min.

'Man bør øve kritik mod alle religioner'

Debatten om Dansk Folkeparti torsdag aften i Den Femte Salon var drevet af en så fundamental uenighed, at nogle af debattørerne dårligt vidste, hvor de skulle begynde nedsablingen af hinanden. For Jesper Langballe var publikums hånlige latter den mest uforsonlige
-Den der stupide latter, der lød nu, er jo netop symptomet på, at man i Danmark ikke kan skelne mellem religionskritik og had til muslimer,- sagde Dansk Folkepartis Jesper Langballe til publikum, da han deltog i Den Femte Salons debat torsdag aften.

-Den der stupide latter, der lød nu, er jo netop symptomet på, at man i Danmark ikke kan skelne mellem religionskritik og had til muslimer,- sagde Dansk Folkepartis Jesper Langballe til publikum, da han deltog i Den Femte Salons debat torsdag aften.

Jens Astrup/Ritzau Scanpix

Indland
19. september 2008

"Da jeg var en ung mand, betragtede jeg politik som statsfjendtlig virksomhed," siger Jesper Langballe med en gammel mands dirrende stemme.

Han ser sig et øjeblik tavst omkring. 200 mennesker venter på, at det næste ord skal falde, for som medlem af Dansk Folkeparti (DF) er Langballe stridens kerne in persona.

Debatsammenslutningen Den Femte Salon har torsdag indbudt til debat om, hvad DF er for en politisk størrelse

"Et nyt Socialdemokrati eller et højrepopulistisk fremmedfjendsk parti?," hedder det i oplægget. I panelet sidder Arne Hardis, der er politisk redaktør ved Weekendavisen, Per Michael Jespersen, redaktør af Ugebrevet A4 og George Metz, forfatter og kritikker af Dansk Folkeparti.

"I aften bliver debatten underholdende," lover Per Michael Jespersen smilende.

"På min højre side sidder Jesper Langballe og på min venstre George Metz. Om de bevidst er placeret efter anskuelse ved jeg ikke, men de repræsenterer uden tvivl debattens to modpoler."

Mens Per Michael Jespersen taler, titter fortiden uudgrundelig frem over hans skulder i form af to hvide buster, der står vagt om de fire debattører i Nationalmuseets højloftede Festsal. Rammerne er perfekte til en debat om det parti, der ifølge 48 procent af danskerne har patent på danskheden.

"De kulturradikale og centrum-venstre generelt har - mod deres vilje - overladt scenen til DF af frygt for at bære ved til det fremmedfjendske bål," siger Per Michael Jespersen. "Så selvom jeg er på dit hold Metz, må jeg beklageligvis konstatere, at du har tabt," slutter han.

Herefter er roen i salen effektivt brudt. George Metz anser ingenlunde sig selv eller sine ligesindede tabere.

"En kulturkamp er ikke noget, man vinder eller taber. Den foregår konstant," fnyser han. "Der er mange, der ikke er influerede af DF's ideer. I unge mennesker, der er tilstede her, køber da heller ikke Langballes syn på EU. Han mener, at det er et abstrakt verdensfjernt projekt, men en union, der skal forhindre krige, er da ligeså konkret, som hans sværmeriske forestillinger om nationens ukrænkelighed. Det er kun, fordi Langballe så sjældent kommer ud at rejse, at Europa forekommer ham så fjernt."

'Den der stupide latter'

Da Jesper Langballe endelig får ordet, ved han slet ikke hvor han skal begynde.

"Nu har George Metz jo ophobet så meget vrøvl!", siger han.

"Så lad helt være at begynde," replicerer Metz hurtigt.

"Scchhh! Du får nok ordet igen Metz," tysser Langballe.

Jesper Langballe er tydeligvis ikke særlig populær hos publikum. Hans udtalelser ledsages konstant af nogle sært tynde og skingert klingende latterudbrud fra de pjuskhårede unge, der sidder på tredje række. Da han siger, at han aldrig har været fremmedfjendsk, eksploderer salen.

"Den, der stupide latter, der lød nu, er jo netop symptomet på, at man i Danmark ikke kan skelne mellem religionskritik og had til muslimer," råber Jesper Langballe henover larmen.

"Jeg kender muslimer, som jeg sætter enormt stor pris på. Fortræffelige mennesker, der lever fint i det danske samfund. Men man bør øve kritik mod alle religioner, og i islams tilfælde er der så sandelig grund til det."

"Tonen i DF er karsk," siger Arne Hardis, der flere gange i løbet af debatten indtager rollen som mægler.

"Da Mogens Camre til DF's årsmøde i 2004 sagde, at muslimer skulle bo i muslimland, så jeg billeder af mennesketransporter for mit indre øje. Men dét er ikke hele billedet af DF. Der foregår indre kampe i partiet, og der er rum for betydelige forbedringer. Men du, Jesper Langballe, har altid holdt dig til en sober retorik."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tom W. Petersen

Mon Arne Hardis ved, at ordet "karsk" betyder sund? Og er det mon så virkelig det, han mener?