Læsetid: 2 min.

Cevea vil undervise i 'politisk fritænkning'

Den politiske debat er sandet til i konsensus og teknokrati, lyder det i en kronik fra den nye centrum-venstre tænketank Cevea. Her lancerer man nu en uddannelse for ’progressive meningsdannere’
25. september 2008

Den nystiftede centrum-venstre-tænketank Cevea lancerer nu en ny uddannelse for 'progressive meningsdannere'. Tænkt som en direkte modpol til den borgerlige tænketank CEPOS' såkaldte 'CEPOS-universitet' skal uddannelsen ruste studerende og andre mellem 20 og 30 år, der allerede er engagerede i forskelligt politisk arbejde, til at bryde igennem i den idépolitiske debat, forklarer Anders Dybdal, der er uddannelsesleder for Cevea.

I en kronik i dagens Information går han og RUC-professor Jesper Jespersen, der er en af underviserne på uddannelsen, til angreb på den politiske debat i Danmark, der mangler "idealisme, samfundskritik og reel idékamp".

"Alle store politiske udfordringer reduceres tilsyneladende blot til et spørgsmål om 'der er råd til at gennemføre dem'. Tal og mekaniske fremskrivninger kommer til at præge debatten," skriver forfatterne, der efterlyser mere kritisk tænkning og større visioner for, hvor samfundet skal bevæge sig hen.

"Vi vil uddanne politiske fritænkere, der kan tænke i visionære helheder - i modsætning til de 'politiske automatpiloter', der opfostres med løsningsforslag, der har rødder i en fjern fortid," skriver de.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Man må håbe at der sker det samme som da man i sin tid introducerede Forfatterskolen - at det viser sig ikke at være mindre tosset end man umiddelbart skulle tro. For nu at være lidt positiv. Men det klinger altså lidt sjovt at fritænkning nu er noget man skal lære i et klasselokale. Selv tænker jeg bedst og friest når jeg lufter min hund.

Der er klart behov for Cevea. Krause Kjærs kommentar om, at det er ideer, der mangler, vil jo være et af de umiddelbare produkter. I øvrigt lader det til, at han er mest optaget af at bevare sit monopol på mediefatwaerne.

I øvrigt vil jeg indskyde, at dagens kronik måske er lidt på tynd is på et punkt: De påstår, at landet ledes som en virksomhed.

Hvis det er rigtigt, er det den eneste virksomhed, som hverken må vokse eller i øvrigt investere i sine forretningsområder.

Regeringen ideologiske blokade af de kommunale økonomier trodser enhver ansvarlighed overfor kommende slægter. Når myndighederne ikke må drive samfundet mod nye tider, er der ikke andre til at gøre det.

Michael Skaarup

Jeppe Brogård "- Hvis det er rigtigt, er det den eneste virksomhed, som hverken må vokse eller i øvrigt investere i sine forretningsområder."..

jeg er helt enig.

Det er nemlig en af fejlene ved den danske samfundsmodel. Ligeså snart der optjent værdi i et statsligt(fællesejet) selskab. F.eks TDC, Velfærdsystemet institutioner(dvs. både bygninger og service), Så skal det sælges (for at dække underskud på statsbudgettet).

Hvis det ikke kan sælges, så skal det "effektiveres"(fyre ansatte), optimeres(øget bureaukrati og øget administrativt rutinemæssig papirarbejde) og konkurrere under markedkrafterne (statlig finansiering af privat social og sundhedssektor)..

Og nå ja. så skal man ikke betale skat af de penge man tjener, hvis man tjener dem ved at snyde samfundet for milliarder.( TDC. Islandsk kapitalfond, købte TDC aktier med lån i TDCs aktier. Henning Dyremose fik 70 millioner, og smurte hvor der skulle smøres)

Øh det er helt fåkt....Og ingen gider at sige det.

CEPOS har gjort det enestående godt, og i den grad sat debatten om frihed og vækst på dagsordenen.

Det er forståeligt, at venstrefløjen ønsker et modstykke, men dette nye RUC-dominerede, studentikose projekt har næppe mange chancer for at levere et kvalificeret modspil.

Sponsorerne er de de betontunge fagforbund, der jo ikke selv just barsler med mange visioner - og CEVEA slår også selv fast, at:

"Centrum-venstre står fortsat stærkt på de klassiske værdier som lighed og solidaritet."

Klassiske værdier - jeg ville kalde det betonsocialisme.

I verdens mest lige samfund, Danmark, målt efter internationale målemetoder, kunne man ellers godt sætte spørgsmålstegn ved, om endnu mere lighed er vejen frem.

Behøver vi virkelig en ny tænketank hjælpe til med at holde Cuba, Nordkorea og Hviderusland bag os i ræset om mest mulig lighed?

Danmark var første europæiske nation, som blev ramt af recessionen. Burde det ikke få selv centrum-venstrefløjen til at vågne op?

Lighedsmageriet dræber initiativ og vækst.

Det er mere frihed, mere tagen ansvar for eget liv, der er brug for.

anyway, for lidt:

for sandsynligvis overtager arbejderne snart hele verden, og så er det forbi med capitalisme og derfor også med ævlerierne fra EU