Interview
Læsetid: 3 min.

Danskere har stor tillid til EU

Danskerne er muligvis blevet mere EU-skeptiske efter sommerens debat om udlændingeloven, men det er kun en midlertidig trend, mener professor Ove Kaj Pedersen. Danmark ligger faktisk i top, når det gælder tillid til EU-institutioner
Indland
27. september 2008

Et folkeligt projekt bliver det måske aldrig. Alligevel bliver danskerne stadig gladere for EU. Mens kun fem procent af den danske befolkning i 1993 havde tillid til EU-Kommissionen, ligger tallet i dag på 32 procent. Det placerer Danmark på en førsteplads blandt de europæiske lande, hvor den gennemsnitlige tillid kun ligger på 20 procent.

"Hvis du ser på Ministerrådet, Kommissionen, Europa-Parlamentet, de nationale regeringer og parlamenter, så er der en generel positiv trend, hvor befolkningen både i Danmark og i Europa som sådan har fået stadig større tillid til de europæiske institutioner, herunder de nationale parlamenters deltagelse i EU-sammenhæng. Men Danmark ligger klart i førerposition," siger Ove Kaj Pedersen, der er professor ved Copenhagen Business School, CBS, og medforfatter til den aktuelle bog Den Europæiske Skrue.

Fokus skaber mistillid

At Berlingske Tidende i går kunne berette, at en undersøgelse foretaget af Gallup peger på, at et stigende antal danskere efter sommerens debat om EU's indvirkning på udlændingeloven er blevet mindre skeptisk, kalder Ove Kaj Petersen for "ganske forventeligt".

"Det er den samme tendens, der viser sig, hver gang, der er politisk opmærksomhed omkring EU, hvad enten det handler om nationale konflikter i forhold til EU eller folkeafstemning om EU-spørgsmål. Befolkningens skepsis stiger hver gang," forklarer Ove Kaj Pedersen.

Ser man det over en længere periode, går trenden i retning af en mere og mere positiv indstilling til Unionen. Det er altså kun i de meget korte konjunkturelle tidsfaser med politisk opmærksomhed og konflikter, at tilliden går i en negativ retning.

"Den negative trend, som vi har set den hen over sommeren, er ikke større end ved andre sammenlignelige perioder. Så man kan tale om to forskellige trend på det her område - en kortsigtet, og en langsigtet," siger Ove Kaj Pedersen og tilføjer, at der også har været perioder, hvor tilliden til EU var højere end til de danske politiske institutioner.

"Når der kommer meget opmærksomhed omkring en politisk institution, falder tilliden ofte. Vi så det blandt andet i 1990'erne, hvor der var stor arbejdsløshed, og hvor Nyrup-regeringen indførte nye tiltag, som eksempelvis flexicurity-modellen. Dér faldt tilliden til de danske politiske institutioner så meget, at tilliden til EU faktisk var større," siger Ove Kaj Pedersen, der understreger, at den negative trend ofte også hænger sammen med, at politikerne i høj grad bruger EU til at 'vaske deres hænder'.

"Alle politikere bruger det samme kneb. Kommunerne gør det med staten, og regeringen gør det med EU," siger han.

Taktiske EU-skeptikere

Og det er netop den taktik, der ofte er blevet brugt af EU-skeptikere, hvilket debatten hen over sommeren er et godt eksempel på, mener Ove Kaj Pedersen.

"EU og udlændingepolitik er netop Dansk Folkepartis mærkeområde, og det er tydeligt, at Dansk Folkeparti ved at fastholde fokus på området kan opretholde en skepsis til EU i befolkningen," siger han.

Det er en logik, som flere bevægelser i Europa benytter sig af, blandt andet under den seneste EU-afstemning om Lissabon-traktaten i Irland.

"For EU-skeptikerne gælder det om at holde debatten kørende. Forsvinder fokus, viser erfaringerne os, at skepsisen også forsvinder," siger Ove Kaj Pedersen og understreger, at det derfor var en debat, regeringen ville have svært ved at forhindre, selv om det har udviklet sig til en klods om benet på dem, for "regeringen tør ikke sætte de danske forbehold om EU til afstemning på grund af den her debat," forklarer Ove Kaj Pedersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er da et mageløst projekt, der kun er upopulært, når folk er opmærksomme på det og diskuterer det.

Helt ærligt: dette resultat bekræfter, at et så udemokratisk system er uacceptabelt.

Folkeafstemningerne i Frankrig, Holland og Irland har senest vist, at EU har det med demokrati og folkelig deltagelse, som vampyrer har det med hvidløg.

Venezuelas præsident Hugo Chavez (som nogle ser som autoritær) accepterede at tabe sin forfatningsfolkeafstemning, men EU har ikke accepteret deres nederlag endnu, på trods af, at de foreløbig er blevet stemt ned tre gange, selv om et nej fra et land egentlig er nok til at forkaste en traktatændring, hvis EU altså overholdt sine egne regler.

Det er i øvrigt farligt at sætte lighedstegn mellem EU og udlændingedebatten.

Både fordi EU fører en rædsom politik overfor resten af verden (hvor de fleste udlændinge jo bor) med handelspolitik, landbrugsstøtte, fiskeri-”aftaler”, sikkerhedspolitik, Schengen, EPA med mere, og også fordi EF-Domstolen i mediely af udlændingedebatten har undergravet såvel fagforeningernes rettigheder som
sundhedssystemet.