Læsetid: 2 min.

DF: God ide at lade borgerne hjælpe politiet

Dansk Folkeparti bakker op om at lade borgeres billeder og optagelser af andre borgere indgå mere systematisk i politiets arbejde andre partier tager stærkt afstand fra ideen politisk reaktion
Indland
5. september 2008

"Umiddelbart en rigtig god ide," lyder reaktionen fra Peter Skaarup (DF) på IBM og EU-Kommissionens anbefalinger om at lade borgeres billeder af andre borgeres lovovertrædelser indgå mere systematisk i politiets arbejde.

"Det virker som en interessant og god ide, hvis borgerne kan være politiet mere behjælpelige," vurderer Peter Skaarup.

I samme åndedrag pointerer han dog, at forslaget også har ulemper.

"Det er klart utryghedsskabende, hvis en håndværker pludselig tager billeder i et privat hjem af noget, han tror måske er ulovligt, og så befinder billederne sig pludseligt på nettet. Men ideen er god, når det kommer til lovovertrædelser i det offentlige rum; steder som på strøget, i toget og måske på virksomheder. Hvor balancen præcist er, skal naturligvis diskuteres nærmere," siger Peter Skaarup.

Tom Behnke, de konservatives retsordfører, finder det ikke problematisk, at flere bliver mere opmærksomme på lovovertrædelser i det offentlige rum og, at flere billeder bliver brugt i politiets arbejde.

"Men befolkningen skal ikke til at være små politiassistenter. Det strider mod de grundlæggende principper i vores samfund, hvis den enkelte borger pludselig skal vurdere, om andre borgere begår noget ulovligt. Så kan man jo lige så godt nedlægge politi- og anklagemyndigheden. Det næste ville jo så være at se på, om vi overhovedet har brug for domstolene," siger Tom Behnke.

Tryghed

Retsordfører i Venstre, Kim Andersen, mener, at der kan være typer af kriminalitet så alvorlige, at al dokumentation skal have en plads i efterforskning. Helt overordnet er han dog stærk modstander af, at danske borgere skal til at overvåge andre danskere.

"Der er flere problemer forbundet med det forslag. Det er et godt princip, at det kun er politiet og anklagemyndigheden, der tager sig af opklaringsarbejde her i landet. Det er der ingen grund til at lave om på. Vigtigst af alt er dog at undgå den type stikkersamfund, som det her forslag vil føre til. Et samfund hvor folk angiver hinanden og forøger at fange andre på det forkerte ben. Det strider mod dansk mentalitet og sindelag," siger Kim Poulsen

Han tvivler ligesom politiet på, om det overhovedet vil være muligt gennemgående at bruge mobiltelefonen til at tage billeder af høj kvalitet nok.

De radikales retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll, deler Kim Andersens mening om, at det er i strid med grundlæggende danske værdier, at borgere overvåger andre borgere.

"Jeg er naturligvis ikke imod sådan et forslag, fordi jeg mener, at landets borgere ikke skal overholde loven. Det skal de. Men de skal gøre det, fordi staten har legitimiteten på sin side, og ikke fordi andre borgere overvåger dem. Med sådan et forslag her skal man passe på, at man sælger tryghed på lang sigt med tryghed på kort sigt," siger Simon Emil Ammitzbøll.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Del og hersk var noget Romerne opfandt for længe siden.
Del og hersk-metoden
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Del og hersk er et udtryk kendt fra den romerske administration. Romerne brugte princippet til at kontrollere deres erobrede provinser ved at spille på interne konflikter, således at de slap for at bruge unødvendige ressourcer på at holde revolutionære personer nede. De tillod lokale skikke på den betingelse, at de lokale underlagde sig romersk kontrol.

Nils Humano, i dette tilfælde er det også værd at erindre om, at nazisterne havde et udbygget korps af civile stikkere.

Enig, enhver der mener, at politiet skal kunne nyde godt af at borgere optager voldelige overgreb på andre borgere i det offentlige rum må i al væsentlighed betegnes som det de nok er: nazister.

I den forbindelse må jeg også minde om, at det faktisk var Hugo Boss der designede SS uniformerne, hvorfor enhver der går i Hugo Boss også nok er nazist eller i alle fald tænker som en nazist.

Ja, sådan må det være. De er overalt disse nazister!

Selvfølgelig er det en god idé at dokumentere vold, hvis man en sjælden gang skulle blive vidne til noget sådant (eller røveri eller andet).
Men i forvejen er danskerne ekstremt mistænksomme overfor hinanden og andre mennesker, desværre forveksles autoritetstro med tillid i diverse undersøgelser. At tysker(n)e øjensynligt skulle have talt om "die dumme Dänen" opfattes stadig som en uafvaskelig plet på selvfølelsen.
Der er imidlertid noget inderlig sundt i menneskelige relationer, hvis man afholder sig fra det, der her egentlig er tale om: at være sin broders vogter.

Det er nok fordi de er nazister?