Læsetid: 8 min.

En epoke med stabilt styre er slut

Bendt Bendten ser ud til at få et strålende politisk eftermæle, om end hans personlige bidrag er til at overse. Han var den svage, men nødvendige leder, der skulle til for at dræne splittelsen blandt de konservative for dynamik. Med hans afgang synes partiets rolle som 'underdog' nu at være endeligt udspillet
I skyggen. Fogh har behandlet Bendtsen med stor loyalitet og venlighed og vist vidtgående hensyn til hans svære position som svag, men nødvendig leder. Den gestus får Fogh næppe brug for i samarbejdet med Bendtsens afløser.

I skyggen. Fogh har behandlet Bendtsen med stor loyalitet og venlighed og vist vidtgående hensyn til hans svære position som svag, men nødvendig leder. Den gestus får Fogh næppe brug for i samarbejdet med Bendtsens afløser.

Bjarke Ørsted

13. september 2008

Bendt Bendtsen var en svag konservativ leder. Men han blev en central del af en løsning, som lukkede et dødbringende indre opgør hos de konservative i 90'erne, et opgør, der var tæt på at splitte eller udslette partiet, der kun et årti forinden havde siddet med regeringsmagten og havde en historisk høj vælgertilslutning.

I ni år har Bendtsen siddet som en prop i flasken, der rummede fløjkrigens giftige dampe. Når han nu går, er det, fordi fløjene gennem syv års samarbejde om praktisk regeringspolitik og nedslidte modsætninger har kunnet lave en magtdeling, hvor en svag leder med vage holdninger ikke længere behøves som 'prop' eller skalkeskjul.

Bag Bendtsens diskrete lederskab har stærke konservative politikere fået lov at folde sig ud, så de i dag er blandt regeringens allerstærkeste ministre.

Bendtsens afløser, Lene Espersen, var en central figur i den ene af 90'ernes krigsførende fløje, 'Engell-fløjen' eller 'højrefløjen', som havde flertal (9-6) i gruppen, men som var blevet sat tilbage, da Hans Engell som partileder i februar 1997 med en kriminel alkoholpromille kørte ind i en betonklods på Helsingørmotorvejen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man kan undre sig over den manglende omtale af Bent Bendtsens vigtige rolle i olieaftalen mellem Staten, AP Møller-Mærsk, Shell og Chevron.

"...Nu skal Fogh forhandle med Lene Espersen, der er begavet, både intellektuelt og politisk..."

Artiklens egentlige formål?

- en karakter promoveres.

Det er ikke muligt at finde mange nedskrevne politiske visioner fra den tidligere justitsminister.