Læsetid: 2 min.

EU-parlamentet - kampplads eller aftægt?

Den retrætesøgende Bendt Bendtsen (K) bekræfter indtrykket af en forsamling, der tager sig en velbetalt slapper
Indland
11. september 2008

Et fyndord blandt sønderjyder lyder således: Det åremål, man efter sin død skal opholde sig i skærsilden, afkortes med den tid, man har tilbragt på Tinglev Banegård. Og som med Tinglev Banegård synes fremtrædende danske politikere at have det med EU-Parlamentet: Et ophold udholdt i fortrøstning om rig belønning.

Bendt Bendtsen gjorde det forleden klart, at det er for at få tid til familie og re-kreation, at han skifter sit regerings- og folketingssæde ud med EU-Parlamentet.

Det udløste i Berlingske et læserbrev fra den nuværende Europa-parlamentariker Christel Schaldemose (S). Hun skriver:

"At sidde i Europa-Parlamentet er ingen seniorordning. I hvert fald ikke, hvis man vil gøre en forskel og kæmpe for sine partipolitiske interesser."

Schaldemose fortæller om parlamentarikerhvervet:

"Dels er jeg i Bruxelles og Strasbourg, og dels mener jeg, at vi Europa-parlamentarikere har en forpligtelse til at møde danskerne, når vi er hjemme i Danmark. Derfor deltager jeg i alskens torvearrangementer, kulturnætter og virksomhedsbesøg rundt i landet på de dage, hvor jeg ikke er i Bruxelles eller Strasbourg."

Rejsebyrden

Den betydelige parlamentarikerbyrde ved at skulle rejse frem og tilbage til Bruxelles og Strasbourg og mellem de to byer synes Bendtsen uopmærksom på - med mindre han har tænkt sig at forsømme møderne. Ekstra Bladet citerer Bendtsen for at klage:

"Det har været hårdt at skulle pendle mellem Fyn og København i alle disse år."

Faktisk har Bendtsen en lejlighed på Frederiksberg - som han valgte at overnatte i efter at have brugt onsdagen på at fortælle offentligheden om sin afgang.

Distancen mellem Fyn og Bruxelles/Strasbourg vil formentlig ende med at falde Bendtsen længere end turen til København.

Hvad Bendtsen egentlig vil bruge Parlamentet til at udrette politisk, har han ikke røbet. Bortset fra en udtalelse til Fyens Stiftstidende om, at han gerne ser EU's landbrugsstøtte hurtigt afviklet.

Det har fået de danske oppositions EU-parlamentarikere til at råbe hykleri. Den nuværende konservative EU-parlamentariker Chr. Rovsing stemte i marts for det modsatte, og VK-regeringen har undladt at bruge muligheder for omlægning af støtten i miljøvenlig retning. Hertil kommer, at Bendtsen selv som gårdejer på Fyn modtog 91.386 kr. i støtte i årene 2001-2006.

Smigrende stemmetal

For en afgået partileder kan der selvsagt også ligge en belønning i at score et højt stemmetal - selv om det er til Europa-Parlamentet. Poul Nyrup (S) fik 407.966 personlige stemmer i 2005. Poul Schlüter trak 247.956 i 1994.

Spørgsmålet er, hvor megen indsats de mange stemmer bagefter bliver omsat til.

Det klassiske eksempel på den arbejdsomme EU-parlamentariker med den store fortid i sit hjemland er Valéry Giscard d'Estaing, der efter sit tabte genvalg til den franske præsidentpost i 1981 kastede sig myreflittigt ind i Parlamentet, hvor han dagligt kunne ses traskende op og ned ad gangene belæsset med mødemapper.

En sådan indsats passer smukt til den stærkt øgede rolle, som de seneste EU-traktatændringer har givet Parlamentet.

At det ikke er myreflid, der nu ventes fra Bendtsen, fremgår af læserindlæg i gårsdagens aviser. Et pluk:

Steffen Nørregaard, Bjerringbro i Jyllands-Posten:

"Trist at både S og K benytter Parlamentet som 'hvilehjem' for Folketingets politiske pensionister."

Peter Morten Olsen, Sønderborg, i Ekstra Bladet:

"Bendt 'Betjent' skal på græs. Som en udtjent krikke bliver han transporteret til EU-Parlamentet for dér at nyde sit otium."

Og Jørn Øhlenschlæger, Esbjerg, i B.T.:

"Man kan godt forstå, at det, de vedtager i EU, er noget lort, når det er afdankede politikere, der kommer derned."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her