Læsetid: 2 min.

Finland vil forbyde håndvåben

Den finske regering vil stramme op på loven om håndvåben efter massakren i Kauhajoki
Den finske regering vil stramme op på loven om håndvåben efter massakren i Kauhajoki
25. september 2008

"Vi vil tage mere drastiske midler i brug. Regeringen vil forbyde håndvåben," siger chefen for skydevåbenafdelingen i det finske justitsministerium Jukka Savolainen til Information. Forbuddet vil blive fremsat i det finske parlament under næste parlamentssamling.

Forslaget lægger op til en radikal ændring af Finlands hidtidige våbenlovgivning, der ligesom USA's har været meget liberal.

Holdningsændring

Men efter tirsdagens massakre i Kauhajoki 200 kilometer nord for Helsinki - hvor den 22 årige kokkelærling Matti Satti dræbte 10 elever på byens tekniske skole og derefter begik selvmord har regeringen ændret holdning.

"Vi har traditionelt haft en udbredt adgang til skydevåben. Mange bruger dem til jagt, men der er også en tradition for, at våben er til selvforsvar. Men der er meget få eksempler på, at folk bruger våben til selvforsvar. Det er derfor regeringen og oppositionen vil indføre et forbud mod håndvåben som f.eks. Magnum-revolvere," forklarer Savolainen.

Han forventer ikke, at forbuddet bliver politisk kontroversielt.

"Dette er ikke USA. Der findes ikke en stærk lobbyorganisation, som kæmper for at opretholde retten til at bære skydevåben. Der er politisk konsensus om, at befolkningens sikkerhed er mere vigtig end retten til at bære våben," fortæller Savolainen.

Finland har verdens fjerde højeste antal skydevåben per indbygger. Hver fjerde finne ejer et skydevåben. Kun Yemen, USA og Schweiz har flere skydevåben end Finland.

Juha Kaariainen fra Finlands politiakademi i Helsinki fremhæver overfor Information, at andre lande succesfuldt har gennemført en tilsvarende lovgivning. Men han er ikke sikker på, at det vil have den samme effekt i Finland.

"I Australien har de haft succes med et tilsvarende total forbud. Men det er ikke givet, at det vil virke her. Det er forholdsvis let at smugle våben ind fra Rusland. Det er ikke et problem de har i Australien," siger Kaariainen.

Misbrug af internettet

Massakren i Kauhajoki er den anden på mindre end et år. I november i fjor dræbte den 18 årige Pekka-Eric Auvinen syv medstuderende og en lærer på et gymnasium i Tuusula 50 kilometer nord for Hesinki.

Den finske premierminister Matti Vanhanen bekræftede på en pressekonference onsdag, at regeringen vil "udarbejde et forbud mod håndvåben". Premierministeren sagde også, at regeringen vil overveje om "misbrug af internettet" kan forhindres.

Både Satti, der stod bag massakren i forgårs, og Auvinen, der sidste år skød otte havde optaget film, som de lagde ud på YouTube før massakrerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu