Læsetid: 3 min.

Flertal: Fogh taler mod bedre vidende i udlændingesag

Både Dansk Folkeparti og oppositionen anklager Fogh for manipulation - og heller ikke internt i Venstre deler man opfattelsen af, at debatten om EU-reglerne er 'et hjørne af dansk udlændingepolitik'
Statsminister Anders Fogh Rasmussen forklarede onsdag over for pressen, at sagen om EU-reglernes indflydelse på de danske familiesammenføringsregler kun udgør -et hjørne- af dansk udlændingepolitik. Det blev i går afvist af et flertal i Folketinget

Statsminister Anders Fogh Rasmussen forklarede onsdag over for pressen, at sagen om EU-reglernes indflydelse på de danske familiesammenføringsregler kun udgør -et hjørne- af dansk udlændingepolitik. Det blev i går afvist af et flertal i Folketinget

Keld Navntoft

Indland
5. september 2008

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) manipulerer og taler mod bedre vidende, når han fastholder, at sagen om EU-reglernes indflydelse på de danske familiesammenføringsregler kun udgør 'et hjørne' af dansk udlændingepolitik. Sådan lyder det samstemmende fra både støttepartiet Dansk Folkeparti og fra oppositionen.

"Han manipulerer, når han siger, at det her et hjørne - for det er det ikke. Jeg kan kun tage det som udtryk for, at han har besluttet sig for, at det her på ingen måde må sætte spørgsmålstegn ved det EU-spor, som regeringen kører ud ad," siger Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

Han er oprørt over, at statsministeren fastholder sine udtalelser - på trods af, at et internt regeringsnotat, der blev kendt i denne uge, beskriver omfattende konsekvenser på dansk udlændingepolitik af EF-domstolens afgørelse i den såkaldte Metock-dom.

Morten Østergaard (R) er enig.

"Statsministeren har skiftet forklaringer så mange gange i denne sag, og han har oversolgt sine succeser med at få den bragt op på EU-plan. Så hans troværdighed er helt væk. Fra nu af vil alle konsultere uafhængige eksperter og kræve skrevne notater frem for at tage statsministerens ord for pålydende," siger Morten Østergaard.

Intern VK-tavshed

I regeringspartierne ved man også udmærket, at der ikke er tale om noget hjørne, men om et stort og for VKO afgørende politisk område.

Men fordi løsningsmulighederne umiddelbart fortoner sig, vælger man i Venstres gruppe internt at tie om problemet. En forsvarstale for Foghs udlægning går på, at kun få har benyttet sig af reglerne hidtil: I år har bare 67 brugt EU-reglerne til at blive familiesammenført, mens tallet sidste år lå på 105.

Men signalværdien er ikke til at tage fejl af - ikke mindst fordi danske borgere helt åbenlyst ikke er blevet informeret om de muligheder, som EU-retten giver dem.

Dansk Folkeparti har truet med ikke at lægge stemmer til finansloven, så længe regeringen ikke har vist, hvordan hullet skal lukkes. Og selv om integrationsminister Birthe Rønn Hornbech i denne uge var optimistisk i forhold til at imødekomme det krav, tror man i realiteten ikke på, at det lader sig gøre.

Udfordringen er derfor at finde det halmstrå, som DF kan klynge sig til i forsvaret for alligevel at stemme en aftale hjem. Her er vurderingen blandt både konservative og venstrefolk, at en skærpelse af dokumentationskrav om beskæftigelse og ægteskab vil være en mulighed, som kan forelægges støttepartiet tids nok til, at man vil kunne samles om statens husholdningsbudget for 2009. Forslaget, som kom fra de konservative for 14 dage siden, blev skudt ned af integrationsministeren. Det forstår man ikke i Venstres gruppe, hvor man i det hele taget undrer sig over den ombruste ministers ageren.

I går undsagde Rønn således sin egen politiske ordfører, der havde efterspurgt et 'kilometereftersyn' af udlændingepolitikken. I et svar til Henrik Dam Kristensen (S) afviser ministeren, at dét skulle være nødvendigt: 'Integrationsministeriet overvåger løbende effekten af udlændingepolitikken og følger nøje udviklingen på opholds- og integrationsområdet.'

Men så længe man lader både stats- og integrationsminister fastholde 'hjørneudlægningen', forhindrer man et hysteri, som for alvor vil ramme hårdt, lyder vurderingen i det store regeringsparti.

Henrik Dam Kristensen opfordrer Fogh til at spille mere åbent ud i et forsøg på at finde en bred løsning i Folketinget.

"Han må befinde sig i et meget rundt rum, når han fastholder, at det her kun er et lille hjørne. Der er skrigende behov for, at regeringen åbner op og siger: Hér står vi. For inden vi ved, hvad konsekvenserne af EU-dommen er, så kan vi ikke sige, hvad skal træde i stedet," siger han.

Astrid Krag (SF) ærgrer sig over, at hele fokuset er rettet på konsekvenserne af den såkaldte Metock-dom fra den 25. juli i år.

"Det er politisk spin af værste skuffe, at statsministeren har fået det hele til kun at handle om dommen, for den har hverken gjort fra eller til i forhold til det, som det hele handler om: Om danskere i kraft af EU-retten har nogle rettigheder, som de ikke har været oplyst om," siger hun.

DF ikke passet godt nok

Politisk kommentator Hans Engell ser først og fremmest regeringens problemer som et resultat af, at man ikke har passet forholdet til DF godt nok over sommeren.

"Det skal regeringen have bragt i orden hurtigst muligt. Men Dansk Folkeparti skal også tænke sig om i deres krav om, at regeringen skal sidde EF-domme overhørig. Fastholder de det krav, så tvinger de Fogh til at løse sagen med Socialdemokraterne i stedet," siger Hans Engell.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mette Klingsey:

"Dansk Folkeparti har truet med ikke at lægge stemmer til finansloven, så længe regeringen ikke har vist, hvordan hullet skal lukkes."

Det er helt utroligt at det danske pressekorps konsekvent bliver ved med at omtale borgernes rettigheder som et hul i loven der skal lukkes.

Er det en fremgangsmådet alle danske chefredaktører har besluttet sig for på et hæmlit møde?

Enig med Thomsen. Her kommer EU og redder danskere fra overgreb fra den danske stat, og så taler pressen konsekvent om huller i loven.

Projekt 24-årsreglen var blevet lukket ned inden det var halvvejs, hvis det havde haft en ansvarlig leder. Det har det imidlertid ikke. Regeringen sejler videre på illusionen om, at der ikke er noget at komme efter.

Morten Østergård rammer præcist regeringens problem. Vi er blevet stukket blår i øjnene længe nok.

Rigsretten sættes hvornår ?

Sabine Behrmann

Erik B.:

Tyv tror, hver mand stjæler.

@ Erik B.

" Hm. Det var åbenbart en and, at Anders skulle have udtalt, at man ikke agtede at følge EF-domstolens afgørelse. "

Det er måske også en and, at Komiske Anders gav utrykt for sin tillid til ministeren, medens hun tumlede rundt i manegen som en knock-out'et bokser ?