Læsetid: 2 min.

Flertal imod øget konkurrence mellem universiteterne

Et politisk flertal er imod regeringens nye point-system, der skal tildele universiteterne penge, ud fra hvor meget de præsterer
29. september 2008

Et flertal uden om regeringen vil ikke være med til at indføre mere konkurrence om universiteternes basismidler. Hidtil har konkurrencen om forskningsmillionerne kun drejet sig om de såkaldte eksterne midler, som forskerne søger i f.eks. forskningsråd, private fonde eller EU. Universitets- og Bygningsstyrelsen har i et par år arbejdet på at udvikle et system, der kan måle universiteterne på, hvor gode de er til at forske, undervise og formidle - også kaldet ranking.

Forbilledet har været det norske tellekantsystem, hvor universiteterne får tildelt penge efter, hvor gode tidsskrifter deres forskning bliver offentliggjort i. Det er endnu uklart præcist, hvordan den danske model kommer til at se ud, men flere institutter og fakulteter har allerede udviklet deres egne pointsystemer. Men forskningsordførerne fra både Dansk Folkeparti, Radikale, Socialdemokraterne, der først har fået præsenteret modellen for nyligt, har på det nærmeste begravet pointsystemet allerede nu.

"Vi vil ikke være med til at indføre sådan et system. Konkurrencen om forskningsmidler er allerede gået over gevind, så mange forskere i dag dårligt har tid til at forske, fordi de indgår i et vanvittigt ræs om at søge forskningsmidler," siger Dansk Folkepartis forskningsordfører, Jesper Langballe. Han kalder mange af de kriterier, som universiteterne skal måles på, for 'grinagtige'. Eksempelvis får forskerne point for at deltage i den offentlige debat.

Dyrt bureaukrati

Også de radikale er imod pointsystemer for forskning og uddannelse, forklarer forsknings- og uddannelsesordfører, Marianne Jelved:

"Basismidler er jo basis for forskning og uddannelse, hvis universiteterne skal til at konkurrere om de midler, så vil deres budgetter kunne svinge voldsomt fra år til år. Det vi har brug for på vores uddannelsesinstitutioner er stabilitet og ikke mere konkurrence."

Den radikale ordfører mener også, at et sådant pointsystem er spild af penge, da pointsystemet vil skabe et kæmpe bureaukrati. Socialdemokraternes forskningsordfører, Kirsten Brosbøl, er enig i, at et pointsystem vil skabe et unødigt tælleapparat.

"Og hvis man indfører sådan en belønningsmodel, vil det også få store konsekvenser for den måde universiteterne fungerer på," mener Brosbøl.

I Norge er systemet blandt andet blevet kritiseret for at udhule norsksprogede forskningsartikler, fordi de internationale tidsskrifter giver flest penge.

Beløn dårlig forskning?

Venstres Torsten Schack Pedersen mener ifølge altinget.dk, at det er dybt urimeligt, at samfundet skal betale for dårlig forskning:

"Hvad nu, hvis et universitet bedriver dårlig forskning og dårlig undervisning, og de studerende og underviserne flygter fra stedet? Skal de så stadig have den samme mængde penge, som de altid har fået? Skal vi belønne dårlig forskning?"

Alle er dog enige om, at der må findes en ny nøgle til fordeling af midler, fordi den nuværende fordeling er historisk betinget.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu