Læsetid: 6 min.

Gentofte Kommune bremsede udredning af skandalesag

Et bosted for handicappede i Gentofte Kommune har gennem en årrække været plaget af grove skandalesager, men et forsøg på at skabe forandring tog en uventet drejning og blev bremset af kommunen
Indland
8. september 2008

Erhvervspsykologen Hanne Museth var næsten færdig med en omfattende rapport, der peger på alvorlige problemer hos Bank-Mikkelsens Vej 20-28 (BMV 20-28), der er et botilbud for udviklingshæmmede i Gentofte. Men pludselig fik hun et uventet telefonopkald fra Gentofte Kommune:

"Det var vicesocialdirektøren. Han sagde, at Gentofte Kommune ikke ville have rapporten alligevel. At vi skulle stoppe samarbejdet, og at jeg slet ikke skulle sende den," siger Hanne Museth, der ellers havde brugt flere måneder på at udrede en række problemstillinger BMV 20-28.

Rapporten påviser nogle alvorlige problemer på stedet, men Gentofte Kommune, der selv har bestilt og betalt undersøgelsen, vil pludselig ikke kendes ved rapporten.

Hanne Museth vælger at sende den af sted alligevel. Indholdet var ikke noget, hun kunne tilbageholde, fortæller hun:

"Rapporten beskriver alvorlige problemer med kommunikationen og kulturen på stedet. Der er nogle medarbejdere, som har påtaget sig rollen som uformelle ledere, og de er ikke villige til forandring. Det er kommunen jo nødt til at forholde sig til, fordi de godt ved, at forandring er så nødvendigt der. Som psykolog kan jeg heller ikke tage det faglige ansvar for først at indlede en så omfattende proces og så ikke at færdiggøre den," siger Hanne Museth, der bebrejder Gentofte Kommune, at den fejer problemerne ind under gulvtæppet:

"Amtet lagde låg på skandalen i sin tid, og det er nøjagtig det samme, som Gentofte Kommune gør nu," siger hun.

11 års problemer

Rapporten, som Gentofte Kommune modvilligt modtager, og som Dagbladet Information også er i besiddelse af, er ikke den eneste dokumentation for de kritisable forhold på BMV 20-28.

Sådan her lyder tre overskrifter på artikler, der tidligere er skrevet om stedet: 'Har du pisset igen dit svin'. 'Endnu en plejeinstitution beskyldes for svigt.' 'Vores børn vanrøgtes.'

Artiklerne blev første gang bragt i fagbladet Socialpædagogen tilbage i 1997, den seneste i Politiken i 2007.

Artiklerne viderebringer anklager om fysiske overgreb på beboerne. Foreningen for udviklingshæmmede og deres pårørende, LEV, har offentligt kritiseret stedet, mens også flere pårørende til beboere og en tidligere leder har anklaget BMV 20-28 for grove svigt.

Klaus Kyllingsbæk, der blev fastansat som leder på BMV 20-28 1. april 2007 og fratrådte for nylig, fortæller også om ubehagelige oplevelser:

"Jeg kan sige så meget, at der har været eksempler på mange uforklarlige blå mærker på beboere, uregelmæssigheder med beboernes økonomi, medarbejdere der har drukket på arbejdet, nogle der ikke er mødt op og anden problematisk adfærd hos medarbejderne," fortæller Klaus Kyllingsbæk.

Og medieomtalen viser, at der i mindst 11 år har været opmærksomhed omkring problemerne med alt fra manglende faglighed til vold. Derfor tog den dengang nyansatte forstander initiativ til at få lavet en undersøgelse af arbejdsmiljøet, fortæller han:

"Jeg blev bedt om at påtage mig jobbet og en betingelse for, at jeg sagde ja, var at vi kom til bunds i problemstillingerne," siger Klaus Kyllingsbæk.

Men da sagen omkring undersøgelsen af arbejdsmiljøet udvikler sig, og Gentofte Kommune til sidst ikke vil have rapporten, vil de heller ikke have ham som forstander længere, fortæller han:

"Nogen skal kommunen placere skylden hos, og det blev så blandt andet hos mig," siger Klaus Kyllingsbæk.

Han er ikke i tvivl om, at der var og er behov for forandring på Bank-Mikkelsens Vej 20-28. Men forsøget på at skabe dem endte i interne stridigheder og stor polemik:

"Det er ikke alle, der ønsker, at det skal komme frem i lyset, hvilken rolle de selv har spillet i at få tingene til at gå galt. Men der var behov for at gå grundigt ind i at få løst de her problemer, det mener jeg stadig," siger han.

Metoden

Men socialdirektøren i Gentofte Kommune ser anderledes på sagen og mener, at undersøgelsens forløb var kritisabelt, og det var årsagen til, at kommunen pludselig stoppede samarbejdet med konsulentfirmaet og forstanderen:

"Det her havde nogle voldsomme konsekvenser for medarbejderne på stedet, og vi kunne ikke stå inde for den metode, som psykologen Hanne Museth valgte. Der var flere medarbejdere, der klagede over forløbet og anmeldte arbejdsskader. Så der måtte vi altså sige stop for samarbejdet, og det omfatter så alle aktiviteter forbundet med forløbet," siger socialdirektør Søren Bønløkke som forklaring på, hvorfor kommunen indledningsvis ikke ville have rapporten.

Redskaberne, der blev brugt til undersøgelsen, var erhvervspsykologiske metoder, der over intense forløb fik medarbejderne til at sætte ord på deres egen opfattelse af problemerne, og psykologen Hanne Museth gennemførte en række spørgeskemaundersøgelser og interviews både med medarbejdere og pårørende. Hanne Museth, mener ikke, der var noget i vejen med metoderne og anklager kommunen for at tage hende som gidsel i deres egen skandalesag:

"Når fokus rettes mod mine metoder, så skyder Gentofte Kommune efter budbringeren og undlader at forholde sig til de reelle konflikter. Metoderne var ganske ufarlige, men rapporten synliggjorde nogle samarbejdsproblemer, og hvor dårligt arbejdsmiljøet er," siger hun.

Søren Bønløkke hæfter sig ved, at nogle af medarbejderne opfattede det som om, at undersøgelsen skabte flere konflikter, end den løste.

Men konflikterne bundede ikke i selve udredningen, mener den tidligere leder, der har mange års erfaring med lignende processer og selv har arbejdet som socialpædagogisk konsulent for Gentofte Kommune, før han blev ansat på BMV 20-28:

"Jeg har flere gange samarbejdet med netop Hanne Museth, fordi hendes metoder virker. Hvis der virkelig skal skabes forandring, så er det nødvendigt at sætte dagsordenen præcist og tydeligt, så man kan få talt ud om problematikkerne," siger Klaus Kyllingsbæk.

Hårdknude

Han mener, at situationen på BMV 20-28 nu er gået endnu mere i hårdknude:

"Jeg forstår ikke, at man har ofret så mange penge på det her projekt og så ikke følger det til dørs. Det betyder desværre, at situationen nu er endnu mere fastlåst end tidligere," siger han.

Men Gentofte Kommune mener ikke, at de har opgivet at skabe forandringer på BMV 20-28:

"Vi er klar over, at der er nogle problemer, vi skal tage hånd om, og det har vi absolut ikke opgivet," siger Søren Bønløkke.

Socialdirektøren fastholder også, at kommunen ikke forsøgte at skjule skandalen:

"Det har absolut intet at gøre med, at vi vil skjule problemer på stedet. Det ligger os meget på sinde at løse de udfordringer, som er der," siger Søren Bønløkke og begrunder også, hvorfor den nyansatte forstander ikke længere er forstander:

"Vi havde forskellige opfattelser af verden, og derfor måtte vores veje skilles," siger han og henviser til, at også kommunens egen social- og handicapdriftschef er blevet omplaceret.

Klaus Kyllingsbæk, der for halvandet år siden blev headhuntet til jobbet, men som nu omtales som uansvarlig mener snarere, det var resultatet af undersøgelsen end metoderne, der fik Gentofte Kommune til at trække i land:

"Man kan jo lave et regnestykke og se, om det vil koste mest at konfliktløse for så mange medarbejdere, eller kalde rapporten for uansvarlig," siger Klaus Kyllingsbæk.

På BMV 20-28 er der i dag konstitueret en ny leder, Kirsten Jessen, og hun ønsker ikke at kommentere situationen, da hun først lige er blevet ansat. I stedet henviser hun til socialdirektøren, som gerne vil være den eneste i Gentofte Kommune, der udtaler sig i sagen.

Derfor har det ikke været muligt for Dagbladet Information at komme i kontakt med den tidligere social- og handicapdriftschef, der gennem en årrække har haft med den amtslige og siden hen kommunale ledelse af bostedet at gøre, og de nuværende medarbejdere har altså heller ikke ønsket at udtale sig om den nuværende situation.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er nok igen de satans socialdemokrater ... mon ikke Komiske Anders eller hans tamme konservative ekko kan gøre noget ved denne sag ?

Har Gentofte ikke stadig absolut konservativt flertal? Dette ligner snarere endnu en i den lange række af svinestreger som de står for i den kommune

Det er jo et klart eksempel på den institutionaliserede ansvarsforflygtigelse og manglende lyst til at skære igennem overfor konflikterne.
At visse medarbejdere bliver syge i forløbet, er jo nærmest uundgåeligt, da deres alternativ formodentlig havde været at blive fritstillet. Men egentlig burde en leder i en institution vel selv have så meget tjek på, hvad der sker, at en undersøgelse af denne art slet ikke havde været nødvendig.

Det er vel bl.a. fordi det offentlige ikke har råd til dyremose-løsninger, hvis de vil af med en leder.