Læsetid: 2 min.

Grønlands politiske pioner er død

Få har som Moses Olsen præget de seneste 30 års grønlandske politik. Han var med til at bane vejen for hjemmestyret i 1979 og har til sin død arbejdet for grønlandsk selvstyre. Han blev 70 år
Moses Olsen kom i Folketinget i 1971 og skabte hurtigt dramatik, da han reddede Jens Otto Krags socialdemokratiske regering, da Erhard Jacobsen (S, senere CD) ikke ville støtte nogle boliglove. Her er Moses Olsen på talerstolen i 1973.

Moses Olsen kom i Folketinget i 1971 og skabte hurtigt dramatik, da han reddede Jens Otto Krags socialdemokratiske regering, da Erhard Jacobsen (S, senere CD) ikke ville støtte nogle boliglove. Her er Moses Olsen på talerstolen i 1973.

Scanpix 2008

Indland
26. september 2008

En af Grønlands markante politikere og samfundsdebattører, Moses Olsen, er død. Han blev 70 år.

Sammen med Jonathan Motzfeldt og Lars-Emil Johansen var Moses Olsen en af de centrale skikkelser i den bevægelse, der har arbejdet hen imod grønlandsk selvstændighed.

Moses Olsen blev født i Sisimiut på Grønlands vestkyst. Han fik sin uddannelse i Nuuk, København og Reykjavik, inden han i 1970 vendte tilbage som lærer på Knud Rasmussens Højskole i Sisimiut.

Bombetrusler

Den politisk aktive Moses Olsen blev i 1971 valgt til Folketinget, et halvt år efter at Jonathan Motzfeldt og Lars-Emil Johansen var blevet valgt til Grønlands Landsting. I de følgende år formåede de tre at udnytte de politiske konjunkturer til en radikalisering af den grønlandske elite og en bevidstgørelse af brede dele af den grønlandske befolkning.

Da Moses Olsen som nyvalgt folketingsmedlem blandede sig i dansk politik med henvisning til, at danske politikere i 250 år havde blandet sig i grønlandsk politik, udløste det bombetrusler og skandale i danske aviser.

Og valget i Grønland fik afgørende betydning for, hvem der skulle være statsminister, da der var dødt løb mellem de to fløje. Moses Olsen, der befandt sig i Grønland, ville tage selvstændig stilling, og han pegede på Jens Otto Krag (S) som statsminister.

Moses Olsen blev også den første grønlænder i Folketinget, der ønskede en fundamental ændring af den eksisterende grønlandspolitik.

Moses Olsen var indædt modstander af EF, som Danmark stod på tærsklen af. Grønland blev trukket med ind ved det danske ja i 1972, men den massive politiske uvilje førte til, at Grønland meldte sig ud i 1984.

Det tætte samarbejde mellem Jonathan Motzfeldt, Lars-Emil Johansen og Moses Olsen fortsatte og førte i 1977 til dannelsen af partiet Siumut, der betyder fremad på grønlandsk. Partiets repræsentanter i Folketinget har primært været knyttet til Socialdemokraterne, men også til SF.

Hjemmestyre

Nok så vigtigt for Moses Olsen og hans partikammerater var arbejdet hen mod det grønlandske hjemmestyre, der blev indført i 1979. I perioden efter valget i 1971 mistede Danmark fuldstændig den tidligere koloniale styring, mens Moses Olsen og de øvrige grønlandske ildsjæle overtog det politiske initiativ.

Ud over partiarbejdet og hvervene som landsstyremedlem (minister), der har fyldt meget i Moses Olsens liv, havde han også en stribe tillidshverv i flere lønmodtagerorganisationer. Dertil kommer en betydelig litterær produktion.

Moses Olsen nåede ikke at se udfaldet i november af folkeafstemningen om grønlandsk selvstyre, som han var fortaler for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her