Læsetid: 4 min.

Nu er over halvdelen kvinder

Lene Espersen blev loddet, der fik vægtskålen til at tippe: Nu er fire ud af syv partiledere kvinder. Sejr for kvindekampen, lyder en ekspertvurdering, mens andre maner til besindighed
Den nye konservative leder, Lene Espersen, lægger ud med at love værdidebat det kommende halve år: -Vores udlændingepolitik skal på ret kurs igen-, sagde hun på et pressemøde i går.

Den nye konservative leder, Lene Espersen, lægger ud med at love værdidebat det kommende halve år: -Vores udlændingepolitik skal på ret kurs igen-, sagde hun på et pressemøde i går.

Rune Evensen

Indland
10. september 2008

"Der er superfedt gået," lød det fra kvinden, der i går fik den kønsmæssige magtbalance blandt partilederne på Christiansborg til at tippe. Eftersom Enhedslisten har kollektiv ledelse, betyder udnævnelsen af Lene Espersen, at fire ud af syv partiformænd nu er kvinder. Ifølge Espersen selv er det et tegn på, at især de unge vælgere og kvinderne har større tiltro til de kvindelige toppolitikere:

"Kvinder taler ofte mere hjerteligt og mere ægte til befolkningen. Derfor er der nogle gange større tillid til kvinderne. Men i sidste ende er det flid, arbejdsomhed og dygtighed, der afgør, hvor langt man når i politik," siger hun.

Ifølge samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet signalerer en kvindelig formand, at partiet er moderne. Han afviser, at kvinder i sig selv tiltrækker vælgere, men omvendt kan det koste ikke at have kvinderne i front.

"Det problem har SF, hvor Villy Søvndal gør meget ud af at vise, at kvinderne er der. Man kan tabe på ikke at tænke ligestillingen ind," siger Johannes Andersen, som vurderer, at endnu en kvindelig politisk leder er en sejr for kvindekampen.

Stadig dansk glasloft

Så langt vil professor i statskundskab ved Stockholms universitet Drude Dahlerup ikke gå.

"Det er fint, at halvdelen af partilederne er kvinder, men Danmark er stadig et glasloft-land," siger hun med henvisning til, at blot 67 af Folketingets 179 medlemmer er kvinder:

"Og det har ikke rykket sig meget ved de fire seneste valg," siger hun.

Otte ud af VK-regeringens 19 ministre er kvinder, men i kommunalpolitik står det ligestillingsmæssigt værre til. Drude Dahlerup påpeger, at kvinderne kun udgør 27 procent af medlemmerne i de danske kommunalbestyrelser - i Sverige er det tal 44 procent.

"Danmark er virkelig gået i stå, så både Lene Espersen og Helle Thorning-Schmidt må markere en linje, når der skal opstilles kandidater til kommunalvalget," lyder det fra Dahlerup, som i øvrigt påpeger, at der i begyndelsen af 90'erne var flere kvindelige ledere på verdensplan end i dag.

Og det forpligter at have en kvinde på formandsposten, understreger professoren:

"Det er pinligt at have en kvindelig leder uden også at sørge for 40-50 pct. kvinder i partigruppen," siger Drude Dahlerup.

Det efterlader især Helle Thorning-Schmidt noget at arbejde hen imod - ud af de i alt 45 socialdemokratiske mandater er bare 14 kvinder.

I Lene Espersens gruppe er syv ud af 17 kvinder, hos de radikale er det fire ud af 10, og hos DF udgør kvinderne 10 ud af 25 MF'ere.

Ingen femi-fest

Heller ikke professor på Institut for Historie, Internationale Studier og Samfundsforhold ved Aalborg Universitet, Birte Siim, mener, at der er grund til at holde den store femi-fest:

"Vi er heldigvis kommet længere end til, at kvinder i sig selv er interessante. I dag handler det mindst ligeså meget om det politiske projekt. Det er meget tydeligt i den amerikanske valgkamp, hvor Hillary Clinton og Sarah Palin begge appellerer til store, men meget forskellige grupper," siger hun.

Connie og kvinderne

Birte Siim betegner situationen i Folketinget som 'norske tilstande' med henvisning til, at Norge længe har ligget foran, hvad angår kvinders position i elitepolitikken.

"Og det er interessant, hvis der her kunne betyde, at flere kvinder bliver interesseret og går ind i de politiske partier," siger hun og betoner, at sidste valg markerede et interessant skifte, da to kvinder med anden baggrund end dansk blev valgt ind i Folketinget.

Men eftersom politikken ifølge Birte Siim er det afgørende, kan hun ikke få øje på, at den nye K-formand vil revolutionere ret meget.

"Lene Espersen er en ung kvinde, og hun har derfor en anden stil end de ældre mænd og appellerer til andre grupper. Jeg kan derimod ikke se, at Lene Espersen har taget andre emner op end andre konservative. Havde det været Connie Hedegaard kunne man tale om en stærk miljøprofil, der ville appellere bredere til kvinder og til græsrødderne," siger Birte Siim.

På gårsdagens pressemøde tog Lene Espersen klar afstand fra en mandlig journalists spørgsmål om, hvordan hun ville få jobbet til at hænge sammen med familie og to mindreårige børn:

"Det viser, at Danmark stadig lader lidt tilbage at ønske, når det gælder ligestilling, for I ville aldrig stille så uforskammet spørgsmål til en mand. For at få børn skal man være en mand og en kvinde - det har jeg i hvert fald lært, da jeg gik i skole," lød det fra ministeren.

Ikke et ord om manden

Lene Espersen har med egne ord en mand, der både kan tage sig af børnene og svinge en støvsuger.

"Og alt det der mandschauvinistiske med, at hvis man er mand, er det totalt lige meget, om man kun ser børnene om aftenen og spiller lidt fodbold med dem om søndagen... Hvis man er kvinde og formaster sig til at tage en toppost, skal man afhøres om, hvem laver mad og madpakker derhjemme - men det skal vi nok klare," beroligede Lene Espersen, der dog har en klar opskrift på, hvilken kvinde det kræver for at nå til tops:

"Det kræver, at man er rimelig kontant og bevarer det kølige overblik. Og ikke mindst at man kan multitaske; at man kan lave et par telefoninterview og smøre skolemadpakker samtidig, og det er der rigtig mange kvinder, der er gode til. Så har jeg ikke sagt noget om manden, og så kan jeg ikke beskyldes for at være kvindechauvinistisk," siger Lene Espersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Citat: "Kvinder taler ofte mere hjerteligt og mere ægte til befolkningen. Derfor er der nogle gange større tillid til kvinderne." Nonsens! Gælder det fx. også Birthe Rønn, og senest Carina Christensen og Kattegat-rapporten?
Skulle vi ikke snart komme ud over den tåbelige diskussion om at kvindelige toppolitikere gør det bedre end de forfærdelige mænd?
Vil nogen påstå, at Pia Kjærsgård er mere (eller mindre) human i sit virke, end Camre, Krarup eller Messerschmdt?
Var Thatcher mere human, end Reagan?
Forstår Condi RIce palæstinenserne bedre end Colin Powell? Og mon de irakiske børn tænkte: Det er da godt, at sanktionspolitikken varetages af
Madeleine Albrigth, for tænk hvis USA nu havde haft en mandlig udenrigsminister.
Vil nogen påstå, at Sarah Palin er en politiker, verden med længsel har ventet på?
I euforien over Lene Espersens forfremmelse, bør man erindre sig Helge Adam Møllers karakteristik af hende: en pit bull terrier med læbestift.
Lene Espersens "synderegister" er alenlangt: mere overvågning - strengere straffe for stort set alt - torturhæleri - krig mod Christiania - en forfejlet narkopolitik - en mislykket politireform -
retssager mod oppositionelle fx. Figthers + Lovers -
udvidede beføjelser til PET osv. osv. osv.
Lene Espersen er "kun" 42, så fortsætter hun som hun er begyndt, kan virkelig nå at lave rigtig meget lort, inden hun går på pension.

Hun har ikke fået sit nyt job på grund af sine kvalifikationer. Og det er vel heller ikke nok, kun at have snakketøjet i orden, men hvad er det så, der gør hende egnet til posten som Bendtsens afløser?
Er der nogen, der har et bud?

Arne,

Lige i øjet.
Svaret på dit spørgsmål ligge jo lige til højrebenet.
Men du er altså ikke politisk korrekt.
Fy slemme dreng

@ Arne Lund

Ja tak, vi er mange kvinder, der gerne vil ligestilles med mænd. Altså slippe for "feministforskrækkelsen" , så vi kan svinge rengøringskosten eller sidde på ministertaburet eller være venstre- eller højresnoet, kloge, dumme, grimme, søde - fortsæt selv listen...Ligesom mænd er dumme, grimme, kloge osv.

Selvfølgelig har Lene E. da fået posten pga. sine kvalifikationer. De kvalifikationer som de konservative pt. mener de har behov for. Hvorfor skulle hun være dårligere kvalificeret end f.eks. en Jacob Axel Nielsen eller Brian Mikkelsen?? Ingen af dem har mig bekendt opfundet den dybe tallerken. Deres fremmeste kvalifikationer er deres køn og ambitionsniveau. Men det er der ingen, der stiller ? ved.

Sikke da en voldsomt primitiv debat omkring ligestilling og kvindelig repræsentation, som personen i artiklen lægger op til. Let's face it: uden det repræsentative demokrati ville vi være så meget bedre tjente rent kvindekampsmæssigt, for der ville slet ikke være behov for at sikre en lige repræsentation kvinder og mænd i mellem, da alle har ret til at komme til orde (deltagelsesdemokrati). Det autoritære ideal og begrebet formandspost er utidssvarende for det fremtidige samfund.

Derudover bryder jeg mig slet ikke om de forudindtagede, diskriminatoriske holdninger om 'den rigtige kvinde' og 'den rigtige mand'. Kønssocialisering er kun noget der hører til i vores nuværende samfund og ville sagtens kunne ophæves i takt med menneskenes frigørelse. Der bør ikke være regler for, hvordan mænd og kvinder burde gå påklædt. Det er simpelt hen barnligt og primitivt at holde fast ved pink og lyseblå-tanken.

PS: Jeg vil ti gange hellere have Lars Løkke Rasmussen (bilagsroderi som amtsborgmester) som statsminister under en borgerlig regering end 'Justits-Lene', der som bekendt tager hjerteligt imod kriminaloplysninger fra torturlande (såsom Marokko) til terrorbekæmpelse. Samtidig var hun den eneste justitsminister i 40 år som IKKE havde læst jura, og hun har samtidig stået for nogle af de største stramninger i dansk straffelov i nyere tid. Den kvinde er uhyggelig og kynisk! Tanken om en potentiel statsministerkandidat i hende får mig til at skælve langt ned gennem min rygrad...

Inger Sundsvald

"Tanken om en potentiel statsministerkandidat i hende får mig til at skælve langt ned gennem min rygrad..."

Også mig. Men lige nu drejer det sig om stemmer og promovering, som LE sikkert kan give. Havde Bendt Bendtsen også været klog, havde han taget Connie Hedegaard. Hun kunne muligvis have flyttet stemmer hen over midten. Men så klog var han heldigvis ikke ;-)

Jeg ville da snarere sige så dum var han desværre ikke - Hedegård ville have sprængt partiet, fordi den mere forstenede del af baglandet aldrig ville have accepteret hende. De konservative er gået i spåner, hver gang de har haft en progressiv leder.

Problemstillingerne her kendes også i rød stue.

--------------------------

Paladsrevolutionen

Der var engang, for længe længe siden,
vore Søstre talte om vor Fælles Kamp,
men nu ævler de om Stjernelære for tiden,
og vi mænd dyrker ej Klassekamp, men Hamp.

Klassekamp er Kvindekamp, og omvendt,
får Vi magten vender vi situationen,
så det ofte lød, men andet er nu hændt,
for nu ser Vi kun: Paladsrevolutionen.

------------

Stjernelære = Astrologi

Inger Sundsvald

Jeg fatter ikke denne tilbagevendende diskussion om køn, og denne primitive mistænkeliggørelse af om kvinder bliver valgt til et eller andet p.g.a. deres køn. Det er kun noget jeg oplever her på netavisen, hvor man kan blive beskyldt for at basere sit liv på stjernelære

Ta’ nu og hør efter (knægte ;-)!

Hvorfor denne ’krig’? Hvad er I bange for?
Det er altså muligt at leve et liv i gensidig respekt for hinandens forskelligheder og fortrin, uden at falde i grøften med: ”Nå, så du vil have ligestilling – så skal du få det” (og så få smasket en svingdør i synet). ”køb dine egne blomster, og forvent ikke noget fra mig”. Så starter krigen!

Hvordan tror I, at det føles altid at være under mistanke om, at man kun er valgt p.g.a. at man er kvinde? – Det falder ikke visse mænd ind at de er valgt p.g.a. at de er mænd – på trods af historien, der gav mænd fortrinsret i århundrede.

Jeg ved ikke hvad I har af traumer, så det evt. er fuldt forståeligt, at I har den opfattelse I har – men I udstiller jer selv – og I må se at komme videre.

Selvfølgelig er der eksempler på at kvinder bliver valgt p.g.a. at de er kvinder (Palin, tror jeg nok) men der er også eksempler på at mænd bliver valgt, fordi de er mænd.

I USA vil man åbenbart hellere have en ’sort’ kandidat end en kvinde. Vanen og traditionen spiller ind, og han er trods alt en mand, som formodes at have mere styr på tingene.

Heldigvis sker der fremskridt, og en skønne dag bliver kvinder valgt p.g.a. kvalifikationer og uden mistanke om særbehandling.

@Inger Sundsvald

Omend jo underrepræsenteret, ER historien jo fyldt med eksempler på kvinder der har bevist at kvinder til fulde er i stand til at bestride magtfulde poster,
mindst lige så godt som mænd -
fra rød side vil blot lige påpeges at de også til fulde beviste at mænd og kvinder ER lige: At det med hensyn til den førte klassepolitik lige netop ikke gjorde nogen forskel!

Inger Sundsvald

Enig i at klassepolitikken ikke gjorde nogen forskel. Tilbage i 1800-tallet glemte mændene at være solidariske, da de selv havde fået f.eks. stemmeret. I dag står 'klassekampen' mellem m og k. - Desværre.

@Inger Sundsvald,

Mht. SOSU'erne, og andre "Kvindefag" er lønskævhederne der - og lignede problemer, da noget der skal bekæmpes,
men Inger kan du ikke indrømme at på mange andre områder er det der startede som en ( velbegrundet ) rødstrømpekamp, nu ( som følge af samfundsudviklingen ) mere og mere tydeligt:
Paladsrevolutioner. Et konkret eksempel: Hvis man ikke mener der bør være en (Statsstøttet) folkekirke,
synes man måske ikke lige at det er et fremskridt med flere og flere kvinder som præster/biskopper
! [ er dog heller ikke modstander af det - finder det blot ligegyldigt, og bestemt ikke værd at bruge tid på at kæmpe hverken for eller imod - bortset fra at det muligvis kan bruges til at irritere papisterne :- ) ]

Hvem har sagt at der ikke er dygtige kvinder i toppen af samfundet.
Dygtige kvinder der er kommet op uden sær-behandling og kvoter.
Uden særlige statsfinansierede støtteordninger. Uden særlige tiltag fra virksomhedens side for at drive kvinderne hurtigere gennem systemet end mænd.

Lad mig bare nævne et par stykker :

Pia Kjærsgaard
Magaret Thatcher
Susanne Larsen
Stine Bosse
Ritt Bjerregaard.

Navnene betyder IKKE at jeg sympatiserer med dem, men ganske enkelt at de er noget til tops kva deres kvalifikationer. og arbejdsindsats ( bedømt af deres chefer/vælgere). F.eks. kan jeg ikke døje Pia K, men må desværre indrømme at hun gør et godt stykke arbejde.

Og ja, der er ved gud elendige mænd der er kommet til tops eller født til tops. Den mest kendte er velnok Christian Kjær, der selv i de høje kredse har et elendigt ry som forretningsmand.

Derfor er det også synd, at lave kvoter, forfremme kvinder der er mindre kvalificerede osv.
Og det er utroligt synd for de dygtige kvinder.
Det vil altid bringe en ubehagelig mistanke op.

Derfor: altid den bedst kavilificerede, om så det betyder at hele folketinget kommer til at bestå af kvinder.

Inger Sundsvald

"flere og flere kvinder som præster/biskopper"
" finder det blot ligegyldigt, og bestemt ikke værd at bruge tid på at kæmpe hverken for eller imod"
"bortset fra at det muligvis kan bruges til at irritere papisterne :- )"

Helt enig :-D).

"Det vil altid bringe en ubehagelig mistanke op."

Ja, og jeg ser frem til den dag, hvor denne mistanke er elimineret og vi begynder at værdsætte hinanden som vi nu er.

"Ja, og jeg ser frem til den dag, hvor denne mistanke er elimineret og vi begynder at værdsætte hinanden som vi nu er."

Det kræver bare at vi alle går efter kvalifikationer.
Sålænge der er "støtte-ordninger" dør mistanken ikke.

Men ja, du har ret. det bliver dejligt, hvis......

@Rolf

Jamen har du da nogen konkrete forslag til:

Endeløsningen på kvindespørgsmålet ?

--------------

Lidt mere alvorligt: Der kører jo altså en kønskamp -
og en kamp kommer der ( i blandt meget andet )uundgåeligt mange "finker" fra alle lejre - og pressen ER jo ikke sen til at gribe lige netop dem - så du har det egentlig meget let med at opsamle dine udklip.

"For at få børn skal man være en mand og en kvinde - det har jeg i hvert fald lært, da jeg gik i skole, lød det fra ministeren."

Der er sket en del siden Lene Espersen gik i skole. Det kræver ikke, som hun siger, en mand og en kvinde for at få børn, det kræver blot en kvinde og en sæddonor. Efter dansk lovgivning behøver børn ikke længere en far, men de behøver stadig en mor.

Lene Espersen har derfor ingen grund til at blive så fornærmet over jounalistens spørgsmål: "hvordan hun ville få jobbet til at hænge sammen med familie og to mindreårige børn?" og svare: "I ville aldrig stille så uforskammet spørgsmål til en mand". Selvfølgelig ville de ikke stille sådant et spørgsmål til en mand, for alle ved vel at mor er den bedste i verden?