Læsetid: 4 min.

IBM: Lad borgerne overvåge hinanden

IBM anbefaler politiet at anvende borgeres optagelser af andre borgere mere systematisk. Ny teknologi gør det let at gennemføre, men politiet er ikke begejstrede for forslaget. I praksis kan forslaget let blive til Stasi 2.0, advarer ekspert
Indland
5. september 2008
IBM anbefaler politiet at anvende borgeres optagelser af andre borgere mere systematisk. Ny teknologi gør det let at gennemføre, men politiet er ikke begejstrede for forslaget. I praksis kan forslaget let blive til Stasi 2.0, advarer ekspert

Mens Big Brother, altså idéen om staten, der overvåger samfundets borgere, har været kendt i lang tid, begynder nye former for overvågning at skyde frem.

Nu er det ikke længere kun staten, men borgere der skal overvåge andre borgere. Ude på gaderne, på et mindre niveau og med mindre teknologi. Derfor går fænomenet også under navnet Little Brother.

Både EU-Kommissionen og software & konsulentvirksomheden IBM diskuterer lige nu i rapporter og arbejdspapirer, hvordan borgere med ny teknologi som mobiltelefoner med indbyggede kameraer fremover kan støtte myndighederne. Blandt andet ved at aflaste politiet i deres daglige arbejde.

"I forbindelse med politiopgaver er det oplagt at gøre mere systematisk brug af borgeres digitale billeder og optagelser af andre borgeres lovovertrædelser. Så politiet på den måde lettere kan komme i kontakt med kriminaliteten og hurtigere opklare den," siger Søren Duus Østergaard, der er seniorrådgiver inden for digital forvaltning i IBM.

Mistillid og chikane

Anbefalingen lyder, at politiet skal administrere hjemmesider, hvor borgere kan placere lovovertrædelser, men - understreger Søren Duus Østergaard - politiet bør begrænse den systematiske brug af optagelser af andre borgeres lovovertrædelser til mindre lovovertrædelse som ulovlige parkeringer, færdselsforseelser, stjålne køretøjer og forebyggelse af ungdomskriminalitet som hærværk og lignende.

Både fordi man allerede har gode erfaringer fra privatdrevne hjemmesider som caughtya.org, mybikelane.org, kriminelle.dk og mange flere, hvor borgere ligger billeder ind af disse typer lovovertrædelser.

Teknologien bag hjemmesiderne er den såkaldte web 2.0, der også er kendt fra store sociale netværk som youtube og Facebook, hvor brugerne selv er med til at udvikle hjemmesiderne med tekst, billeder og video.

Men også - som Søren Duus Østergaard peger på - fordi for omfattende borger-borger-overvågning let kan resultere i en spiral af mistillid og situationer, hvor borgere misbruger systemet til at chikanere andre.

"Vi har jo et rimeligt liberalt samfund, der nødigt skulle tilskynde til mistillid mellem borgerne. Men hvis man er forsigtig med den nye teknologi, så kan den anvendes over for mere banale former for kriminalitet, der ikke desto mindre er til gene for mange mennesker," vurderer Søren Duus Østergaard.

Nødvendig selvregulering

David Osimo, der er ekspert i web 2.0 teknologi, har for kort tid siden udarbejdet en rapport om web 2.0's rolle i fremtidens offentlige sektor for EU-Kommissionens forskningsenhed JRC.

Han er enig i, at politiet i deres daglige arbejde kan få store fordele ved at oprette hjemmesider, hvor borgere kan placere oplysninger om andre borgeres lovovertrædelser. Osimo er dog uenig med IBM i, at Little Brother kun har en rolle at spille i forbindelse med mindre lovovertrædelser.

"At lade borgere overvåge andre borgere og endda hjælpe dem med det ved at oprette offentligt finansierede hjemmesider til formålet er noget, mange instinktivt er imod, men det er også en uundgåelig udvikling, og det kan være en stor hjælp i forhold til at bekæmpe kriminalitet. Lige nu ser man, at lande som Bulgarien og Rumænien bruger web 2.0 til at bekæmpe korruption. Borgere kan her indberette korruption, når de støder på den i deres hverdag, for eksempel hos undervisere, lægen osv.," siger David Osimo og peger samtidig på andre eksempler, blandt andet fra italienske kommuner, hvor borgere kan indberette andre borgeres lovovertrædelser på hjemmesider oprettet af myndighederne.

Han deler heller ikke Søren Duus Østergaards bekymring for, at Little Brother fører til chikane.

"Nej tværtimod så er pointen med web 2.0 jo, at dem, der indberetter andre, også selv giver sig til kende for offentligheden og heri ligger en selvregulering. For chikane slår hurtigt tilbage på den, der misbruger systemet. Det ser man allerede på eksisterende web 2.0 platforme som Facebook, hvor langt de fleste opfører sig ordentligt," siger David Osimo.

Stasi 2.0

Fra dansk politis side bliver anbefalinger af den nye teknologi ikke mødt med særlig stor begejstring.

Øverste chef for efterforskningen i Københavns Politi, Svend Foldager, har svært ved at se værdien af borgeres billeder og optagelser. I hvert fald ikke i forbindelse med netop de mindre lovovertrædelser, Søren Duus Østergaard fremhæver.

"Et billede kan sjældent stå alene. Ofte er billedet for sløret, eller også kan der være tvivl om, hvorvidt det er manipuleret. Men ok. Selv hvis billedet så var i orden, bliver det svært at gennemføre i praksis. På et billede af en bilist, der kører over for rødt i høj fart, skal vi både kunne se trafiksignalet, føreren og nummerpladen. De krav, tror jeg ikke, mange billeder kan leve op til," siger Svend Foldager.

Omvendt mener han, at optagelser af grovere kriminalitet som overfald og lignende kan spille en vigtig rolle i efterforskningen.

"Naturligvis. Men sådan er det jo allerede i dag. I de sager kan vi bruge al bevismateriale. Jeg er bare ikke sikker på, at politiet skal oprette hjemmesider, hvor folk bare uden videre kan placere materiale. Vi ville heller aldrig - som man har set det i andre lande - bruge et sted som youtube til at lægge optagelser ud. Bevismateriale skal have en vis lødighed og ikke ud mellem sjofle og manipulerede videoer," pointerer Svend Foldager.

Også Per Helge Sørensen fra menneskerettighedsorganisationen Digital Rights er tilbageholdende med at anbefale Little Brother til Politiet.

"I de enkelte tilfælde er det jo positivt, hvis man kan bruge teknologien til opklare forbrydelser. Men omvendt hvis vi for alvor begynder at overvåge hinanden systematisk, så er det jo ikke længere web 2.0 men Stasi 2.0," siger Per Helge Sørensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Politiet skal oprette hjemmesider...." siges det fra IBM, men alle ved politiet slet ikke har tid til at tage sig af den slags, så mon ikke IBM egentlig mener
at IBM sagtens kan oprette STASI 2.0, faktisk har de allerede stiftet et lille skatte.. undskyld datterfirma til formålet, Dansk Hollerith Selskab .
Engang havde IBM et Tysk Hollerith Selskab der også hjalp autoriteterne med at fange farlige forbrydere, udskud og asociale elementer, det kan man læse meget mere om her : http://www.ibmandtheholocaust.com/

IBM - The Mother of Big Brother ..

Nu vi er igang med at gøre vores samfund gennemsigtigt, synes jeg vi skal indføre åbne skattelister.

På skattelisterne skal man kunne finde oplysninger om alle skatteydere med navn, bopæl, formue, indtægt og pålignet skat.

Lad os se hvem der i sidste ende har mest at skjule.

Nu vi er igang med at gøre vores samfund gennemsigtigt, synes jeg vi skal indføre åbne skattelister.

På skattelisterne skal man kunne finde oplysninger om alle skatteydere med navn, bopæl, formue, indtægt og pålignet skat.

Lad os se hvem der i sidste ende har mest at skjule.

Peter Jespersen

Forudsigeligt, men meget-meget kedeligt og betænkeligt.

Hello. I am the interviewee. This article says the opposite of what I said.
I was asked for examples of this, and I mentioned them. When asked what I think about them, I said that personally I don't agree with similar projects, and that they go against the tradition of liberal democracy.
I said that citizens input is more effective for monitoring government, not other citizens. I never said that web2.0 does not produce harassment, indeed if you look at my research reports it clearly spells out the risks for privacy and excessive social control. See the report on www.jrc.es
Finally, I don't speak in the name of the European Commission.
Can the author clarify this. Urgently.

Christian De Coninck Lucas

Brugerne skal nok selv finde ud af hvad de vil med Web 2.0. Det er en dybt bekymrende ide at "organisere & systematisere" borgeres overvågning af hinanden og deres regering.

IBM fandt også på de fabelagtige hulkort, der hjalp SS med at holde styr på jøderne. De har også gang i et forsøg på at overbevise amerikanske politikere om, at det ville vbære meget vedre hvis alle amerikanere havde en VeriChip indopereret. Skøn tanke, ikke sandt?

Så nej tak, IBM - og vil du være venlig at holdedin "gode ideer" og profit trang langt væk fra dansk kriminalefterforskning.

Nikolai Thyssen

Dear David Osimo,

In the lead we wrongly stated that ”both the European commission and IBM recommends the use of 2.0 technologies”. This is a mistake and we apologize. In this online version the lead has been corrected so it now states that “IBM recommends”. This will also be corrected in tomorrow’s print edition.

In the article itself it clearly says that commission “through reports and working papers is in a discussion” (my italics) of how to use citizens reports. I thus fail to see how you statements have been misunderstood,

Best regards,

Nikolai Thyssen
Dagbladet Information

Det er godt nok en rigtig fin og sympatisk ide IBM der er kommet med, det må jeg sige. Jeg tager min bløde filthat af og bukker så dybt som jeg overhovedet kan for den RIGTIG FINE IDE!

Lad mig give et resume af ovenstående: "Rend mig i røven IBM, jeg har aldrig købt et IBM produkt - og det kommer jeg heller aldrig til!"

Dear Nikolai Thyssen
thanks for the prompt correction. I am reading a "googleTranslate" version of the article so I might not be 100% accurate.
However the title said that the EC recommends this "little brother" approach.
The mistake was double: I don't speak for the EC, and I never recommended to use this. On top of this, it was in the title!
Thanks for correcting this and answering my complaint.
best regards
david

Del og hersk var noget Romerne opfandt for længe siden.
Del og hersk-metoden
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Del og hersk er et udtryk kendt fra den romerske administration. Romerne brugte princippet til at kontrollere deres erobrede provinser ved at spille på interne konflikter, således at de slap for at bruge unødvendige ressourcer på at holde revolutionære personer nede. De tillod lokale skikke på den betingelse, at de lokale underlagde sig romersk kontrol.
IBM: Lad borgerne overvåge hinanden Del og hersk på go gammeldags maner. Det er der jo ikke noget nyt i at IBM ,det gamle Nazi firma kommer med her.

Jesper Frimann Ljungberg

Tja. Jeg læste lidt på Søren Duus Østergårds blog og så googlede jeg lidt og fandt en præsentation af den paper han åbenbart har skrevet.

Og jeg må sige at den præsentation intet har at fremme politistat og overvågning at gøre, men den snakker mere om behovet for åbenhed og bedre kommunikation mellem borgerne og det offentlige.

Men det er jo så ikke nogen god historie.

// Jesper