Læsetid: 4 min.

Jimmy på slotspladsen

I de næste måneder vil den tidligere FN-soldat Jimmy Bartholdy Heüser stå foran Christiansborg med et skilt for at gøre opmærksom på, at Danmark mangler et 'supportcenter' til eks-soldater, der får psykiske problemer af at have været udsendt
17. september 2008

Som udsendt dansk FN-soldat til eks-Jugoslavien i 1995 blev Jimmy Bartholdy Heüser hårdt såret og mistede 100 procent af sin erhvervsevne. På sin egen krop og sit eget sind ved han derfor hvilke langvarige skader, Danmarks krigsdeltagelse kan føre til.

Mens forsvarsordførerne inde på Christiansborg i dette efterår forhandler om et nyt forsvarsforlig, vil Jimmy i de kommende måneder i hverdagene stå nogle timer med sit skilt på slotspladsen og gøre opmærksom på, hvad han synes burde være et element i det ny forsvarsforlig.

Supportcenter

"På linje med lande som Holland, England, Tyskland, Norge og Polen burde Danmark etablere et supportcenter, hvor tidligere udsendte soldater kunne få hjælp til de problemer, de slås med. Hvis forsvaret brugte bare én procent af det beløb, det årligt køber nye våben og ammunition for, ville det være mere end rigeligt," forklarer Jimmy.

I syv år har den standhaftige soldat stilfærdigt forsøgt at slå et slag for et supportcenter. Selv om forsvarets tilbud til tidligere udsendte soldater trods alt er blevet forbedret i den periode, så er der efter Jimmys mening stadig brug for et center.

Hvorfor?

"Fordi forsvaret i dag kun får fat i dem, der selv henvender sig til forsvaret og fortæller om deres problemer. Resten, og ingen aner, hvor mange det er, er mere eller mindre overladt til psykiatrien eller egen psykolog. I alt for mange år har soldater lidt under, at de er mænd, og rigtige mænd piver ikke. Hvis vi havde et supportcenter, så ville det blive mere legitimt at erkende, at man kan have psykiske problemer, efter at have været udsendt som dansk soldat."

Sygeliggørelse

Oberstløjtnant Erik Nor-dahl-Svendsen fra Forsvarets Personel Tjeneste har tidligere totalt afvist et dansk supportcenter. Hans begrundelse: "Et veteran-institut kan åbne for, at alle soldater er syge. Det bliver næsten uværgeligt en del af at være soldat." Har han ikke ret i det?

"Jeg tror, at forsvaret er bange for signalværdien af et supportcenter, og her ligger hunden begravet. For det vil tydeliggøre, at der kan være nogle gevaldige omkostninger for nogle forbundet med at være udsendt. Jeg tror ikke en døjt på, at alle soldater ville blive syge, hvis der kom et center. Hvorfor skulle de dog det? Det er en mærkelig mistillid til soldaterne, synes jeg. Til gengæld tror jeg nok, at et center kunne være en hjælp for de soldater - og ingen ved, om det er få eller mange - der overladt til sig selv eller deres nærmeste pårørende tumler med deres oplevelser."

Forsvaret har jo for nylig valgt at sende et informationsbrev til alle tidligere udsendte og forklaret, at de altid kan henvende sig, hvis de skulle få problemer. Er det ikke godt nok?

"Nej. For det kræver, at man opgiver sit navn, sit soldaternummer, sit regiment osv. - og alene det, ved jeg, kan holde mange tilbage, fordi det kan skade ens karriere i forsvaret at signalere, at man ikke "kan klare mosten" som soldat. Det er altid nemmere at træne soldaternes fysik: Løb, gå, kravl, spring... det kan man give ordrer til. Men man kan ikke beordre folk til at gå til psykolog, sådan som de konservative har foreslået. Hvis forsvaret etablerede et center, og hele Danmark kendte til det, så ville der nok ikke være den samme skam ved at henvende sig. Vi mangler også en anonym undersøgelse af, hvor mange af de tidligere udsendte soldater, der siden har haft problemer."

Også fagforeningen Hærens Konstabel- og Korporal Forening har afvist at støtte et supportcenter, ud fra at en soldat er en borger i uniform, og derfor skal soldaten have de samme tilbud som andre borgere. Har de ikke en pointe?

"HKKF må ligge under for et LO-synspunkt om, at man ikke må favorisere en faggruppe frem for andre. Og hvis soldater skal have et center, hvorfor skal sygeplejersker eller andre faggrupper så ikke også? Men der er trods alt en forskel på farligheden i jobbet. Som udsendt soldat risikerer man at miste livet eller få kroppen fyldt med sprængstykker. Soldaten sætter livet på spil for nationen, og lige præcis af den grund tror jeg, at belastningen er større for soldater end for andre faggrupper."

Bygge bro

"Et supportcenter vil bygge bro mellem det militære og det civile, altså befolkningen. For det er jo befolkningen, der først bliver klar over, hvis en tidligere udsendt soldat flipper ud. Det er hans kone, hans børn, hans forældre, naboer eller andre i nærheden, der først af alle bliver klar over, hvis det er galt fat."

I efteråret for to år siden mødtes Jimmy med forsvarsminister Søren Gade. Meldingen fra ministeren dengang var, at ministeren gerne ville mødes med Jimmy igen, men først skulle forsvaret igangsætte en stor undersøgelse af, hvorledes udsendelse i internationale operationer påvirker soldater og deres pårørende. Siden har Jimmy ventet på et resultat af undersøgelsen og et nyt møde med ministeren.

"Jeg har ikke hørt en lyd siden, så enten må jeg jeg konkludere, at undersøgelsen ikke er færdig. Eller også er de ikke interesseret i at mødes med mig. Nu får Søren Gade i hvert fald chancen igen, for nu står jeg foran Christiansborg i de næste måneder. Så kan det jo være, at jeg får mulighed for at veksle et ord med ham," slutter Jimmy.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu