Læsetid: 3 min.

Jyllands-Posten misbruger Mandela

Jyllands-Posten krænker Nelson Mandelas ophavsret, når avisen uden tilladelse bruger hans navn og billede i kampagne for avisen
Jyllands-Posten krænker Nelson Mandelas ophavsret, når avisen uden tilladelse bruger hans navn og billede i kampagne for avisen
29. september 2008

Når Jyllands-Posten i stort opsatte reklameplakater anvender portrætter af og navnene på internationale berømtheder som Nelson Mandela, Mahatma Gandhi og Dalai Lama, så krænker avisen de tre personers ophavsret, hvis ikke avisen forudgående har fået tilladelse. Det vurderer professor Thomas Riis fra Copenhagen Business School:

"Udgangspunktet er, at man ikke må bruge andres portræt og navn til reklamer, så jeg tvivler på lovligheden af det, når der ikke refereres til redaktionelt indhold, f.eks. en artikel om Mandelas liv. Der er ikke fri adgang til at bruge kendte personer, for så kunne de risikere at blive sat i sammenhæng med alle mulige produkter," siger professoren.

Chefjurist Anne Louise Schelin fra Dansk Journalistforbund har selv studset over Mandela-plakaten.

"Havde avisen spurgt mig til råds, havde jeg frarådet den. Risikoen for at tabe et eventuelt sagsanlæg er for stor," vurderer hun.

Der findes ingen lovbestemmelser, men derimod solid dansk retspraksis for retten til beskyttelse af eget billede.

Professor Thomas Riis tillægger det også en vis vægt, at blandt samtlige danske aviser er Jyllands-Posten næppe den avis, der i udlandets øjne er den mindst kontroversielle.

Skål Gandhi

Retten til Mandela-'brandet' administreres af The Nelson Mandela Foundation i Sydafrika. På deres hjemmeside er der så sent som den 8. september en indtrængende appel til alle om ikke at overtræde den sydafrikanske lovgivning ved uden tilladelse at bruge Mandela i reklamesammenhæng. Således er der kun en børneorganisation, en plads, et universitet samt en bro i Johannesburg, der må bære Nelson Mandels navn.

Men det har hverken Jyllands-Posten eller deres reklamebureau åbenbart været opmærksom på.

Også en anden af Jyllands-Postens reklameplakater har vakt opmærksomhed - nemlig hvor Mahatma Gandhider står foran en webergrill med en flaske i hånden. Plakaten har fået den indiske ambassade i København til at skrive, hvad de selv kalder "a very strong letter" til Jyllands-Posten.

Ifølge brevet, som har været trykt i Jyllands-Posten sammen med en kortfattet undskyldning fra chefredaktør Jørn Mikkelsen, så fordrejer plakaten Mahatmas budskab: "Han var vegetar og nærede stor agtelse for dyr. Han drak aldrig alkohol og advarede om alkohols sundhedsskadelige virkninger", skriver ambassadør Yogesh Gupta.

Jyllands-Postens marketingschef Karsten Jeppesen erkender, at avisen ikke på forhånd har sikret sig tilladelse til at bruge Mandelas, Gandhis eller Lamas navn og foto.

- Hvorfor ikke?

"Det har vi ikke overvejet, om man skulle gøre."

- I har ikke tænkt på, at I krænker f.eks. Mandelas ophavsret til sig selv?

"Det er i hvert fald ikke tilsigtet. Det er vores reklamebureau, der har sammensat kampagnen, og vi er gået ud fra, at når de præsenterer den, så er den i orden."

- Tror du, at Mandela gerne vil sættes i forbindelse med Jyllands-Posten?

"Han sættes ikke i forbindelse med Jyllands-Posten."

- Hvad vil du så kalde det?

"Hvis Jyllands-Posten har de samme værdier som Mandela, så er det bare heldigt," siger marketingschefen.

Nelson i shorts

Plakatkampagnen er, forklarer Karsten Jeppesen, tænkt som en hyldest til folk, der siger deres mening, også selv om det betyder vanskeligheder for dem selv. Og det er værdier, som også Jyllands-Posten gerne vil forbindes med. Avisens forarbejde har næppe været godt nok:

- Mandela skriver i sin selvbiografi, at det var en ekstra ydmygelse, da de hvide fangevogtere på Robben Island gav ham shorts som en del af hans fangedragt, fordi shorts i afrikansk kultur er et symbol på en dreng. Har I tænkt på det?

"Næh."

- Hvorfor ikke?

"Altså, det er en billedmanipulation."

- Hvad tænkte I så, når Gandhi afbilledes foran en grill?

"Vi tænkte i hvert fald ikke på kød. Det kunne jo være kålpølser. Måske havde det været smartere, hvis han var afbilledet på en golfbane. For os drejer det sig om en hyldest til tre ikoner, som har betydet en forskel. Hvis der så også er et problem i forhold til rettigheder, så må vi få det afklaret," siger Karsten Jeppesen, der vil tage sagen op med avisens reklamebureau i den kommende uge.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Overraskende at netop Danmarksmesteren i avis-der-har-styr-på-konsekvenserne-af-sine-handlinger kan begå sådan en brøler. Hvordan kunne det ske?

kunne de ikke også bruge billeder af ham tegneren med den tåbelige muhammed tegning.

nårhhh nej så langt går ytringsfriheden vist ikke.... tænk at køre den kampagne og så brokke sig over tegnerens optræder ved danmarks næststørste arbejder parti?

De har formået at dumme sig på adskillige planer i den kampagne dér. Næsten utroligt at en avis med så mange udenrigskorrespondenter ikke har et minimum af kendskab til høflighed og respekt fuld omgang med verdensnavne .Eller i det mindste elementær jura . go´daw doooo.......!
Hvis man troede at Muhammedtegningerne var en afprøvning af ytringsfrihedens grænser, må denne kampagne jo så være en afprøvning af copyrightens....

ja man kunne næsten tro det var bevidst respektløst - muhammed med bombe eller mandela i fuld gang med det søde liv - det er vel det samme.........

Jørn Mikkelsen kan jo passende lade placere en helsides annonce, med portræt af Tegneren Kurt Westergaard ,med en knebel for munden, påtegnet "JP", i deres næste annonce for et intelligent , men åbenlyst politisk smiskende, og hyklerisk, reklamefremstød

Kære venner.
Husk at Nelson Mandela 'officielt' var terrorist indtil maj i år, hvor USA endelig fjernede ham fra deres terrorliste. Mig bekendt støtter den borgerligt-liberale morgenavis Jyllands-Posten vel ikke terror eller andre former for 'ekstremistiske aktiviteter'? :)
(Jeg er ret sikker på man kan finde nogle ret interessante kontravinklinger af modstanden mod Sydafrikas apartheidstyre, hvis man søger i Infomedia efter artikler i JP fra tiden omkring starten af halvfemserne.)

Det er dan nok rigtigt, at der måske er et juridisk problem, men det afhænger af en domstolsprøvelse, om JP er gået for langt i sin anvendelse af billedes af kendte offentlige personer.

Offentlige personer - og specielt politikere - må vist normalt "tåle" lidt mere end andre.

Jeg synes reklamekampagnen er ret uskyldig - også selv om det ved en evt domstolsprøvelse skulle vise sig, at den er "over stregen".

Michael Skaarup

Morgenfascisten Jyllands-Pesten, er ikke andet end hykleriet højborg...
Jeg tvivler på at han der omtaler sig som marketingschef Karsten Jeppesen, har været andet end en folkeskolepraktikant.

Fåk så dum kan man da ikke være, også stadig have lov til have sine egen pung med til bageren..

Prøv lige at læs hvad tumpen siger. "Vi tænkte i hvert fald ikke på kød. Det kunne jo være kålpølser. "... er han fyldt med nervemedicin, der nedlægger al funktion i hans neuronbaner.

Jeg håber at Karsten Praktikants arbejdsgiver bliver sagsøgt på brud på ophavsrettighederlove, og at sagen måske kan lukke arret på den lille møgsprøjte en gang for alle.

En avis der ikke tænker på ophavsret ?

I øvrigt ligner billedet/plakaten noget, der er sakset fra JV´s "Vagttårnet". Paradiset er kommet eller noget i den stil.

De har nok tænkt at Mandela jo døde en gang i forhistorisk tid og derfor ikke var beskyttet af ophavsretten.
Det er jo ikke første gang at JP har demostreret en alternativ virkelighedsopfattelse. Var der ikke nogen men nog sejrende studender i Kina?