Interview
Læsetid: 3 min.

'Vi kan ikke forhindre dem i at skyde'

Københavns politi-inspektør, Svend Foldager, erkender, at politiet ikke kan forhindre bande-medlemmer i at skyde efter hinanden
Indland
17. september 2008

Københavns politi har besluttet at udnævne hovedstaden til én stor visitationszone efter fire skudepisoder i København mandag aften.

Politiinspektør for Københavns Politi, Svend Fold-ager, erkender, at det er svært at forhindre lignende episoder i at gentage sig, selvom politiet gør, hvad de kan.

"Vi skal jo dække et stort område, og det er umuligt for politiet at være på ethvert gadehjørne. Der er også en hverdag ved siden af med ganske almindelig kriminalitet, som vi også skal tage os af," siger Svend Foldager, der ikke vil kalde konflikten for decideret bandekrig.

Han kalder i stedet opgøret for 'en række grove hændelser.' Hændelser der gang på gang gentager sig.

@Brød spørgsmål:- Hvordan kan det blive ved med at ske?

"Mennesker er, som mennesker er. Nogen har bestemt, at det skal ske, og så sker det. Vi skal have en konkret mistanke for at varetægtsfængsle en person. Det er frustrerende at sidde med viden om, at en bestemt mand har lavet noget, men det skal kunne bevises - det ligger i retssikkerheden," siger Svend Foldager.

Kan ikke gøre noget

@Brød spørgsmål:- Hvordan sikrer I, at almindelige mennesker, der færdes på gaden, ikke bliver ramt af skud?

"Vi har ikke nogen virkemidler, der kan gøre det sikrere for den enkelte. Jeg vil da gerne have det, men hvad søren skal det være? Held? Det er jo det, der forhindrer, at almindelige mennesker ikke rammes."

@Brød spørgsmål:- Er det godt nok, det, I gør?

Nej, man kan godt sige, at det ikke er godt nok, for vi kan ikke standse det. Men spørgsmålet er, om det er en reel mulighed, vi har. Ofrene vil ikke fortælle noget til politiet, selvom de godt selv ved, hvem det er, der skyder efter dem. Det handler om ære - de ordner det selv internt og ønsker ikke at kommunikere med os. Man kan altid diskutere, om vi får samlet nok spor ind på gerningsstederne og får lavet de rigtige aflytninger. Vi kan altid gøre ting bedre, men hvis de ønsker at skyde hinanden, kan vi ikke forhindre dem i at gøre det. Vi er nødt til at følge spillets regler af hensyn til retssikkerheden," fastslår politiinspektøren men fortæller dog, at der er indsat en massiv patruljering, der hvor skudepisoderne har fundet sted. Samtidig efterforskes skud-episoderne. Endvidere har politiet ifølge rockerloven fra 2003 også mulighed for at lukke rockerborge, hvis borgerne er i fare.

"Vi lukker borgen på Svanevej, hvis der er en betydelig risiko for borgerne. Muligheden er altid åben," siger Svend Foldager.

@Brød spørgsmål:- Men risikerer I ikke bare, at konflikten spredes til flere dele af byen i stedet?

"Jo, lukningen vil betyde noget for borgernes tryghed, men ikke for konflikten. Vi kan godt ramme rockerne, men ikke indvandrerne, fordi de ikke står samlet som én gruppe, og de er ikke er opdelt i et hierarki ligesom rockerne. Hvis vi lukker en borg, kan det godt se ud som om, vi har valgt side, så der sker en skævvridning. Man kan godt lukke en rockerborg, men man kan jo ikke lukke Blågårdsplads."

Tilstrækkelige beføjelser

@Brød spørgsmål:- Hvad skal der til, før I kan forhindre, at skud-episoderne gentager sig?

"Vi gør vores yderste, og jeg synes, vi har fået tilstrækkelige beføjelser. Det eneste, vi mangler, er informationer om, hvornår det sker næste gang," siger han og smiler skævt, fordi han godt selv ved, at banderne næppe ringer til politiet, inden kuglerne regner ned på ny. Han understreger dog, at politiet har fjernet en del våben fra gaden, og dermed formoder han, at de har forhindret nogle skueepisoder i at ske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her