Læsetid: 3 min.

Nu kommer huset, hvor energimåleren løber baglæns

Indland
3. september 2008

Et enfamilies parcelhus i et villakvarter på adressen Elmehaven 1 i Lystrup nord for Århus. Her er plads, lys, komfort. Her er moderne arkitektonisk design. Her er også en årlig elregning på nul kroner. Og en årlig varmeregning på nul kroner. I denne bolig løber målerne baglæns.

Parcelhuset, kaldet 'Bolig for livet', står der ikke endnu. Men første spadestik tages i dag under forventet stor medieopmærksomhed, og til påske næste år flytter en familie ind. I et år skal de som testpiloter afprøve dette 'fremtidens aktive hus', og derefter sælges boligen videre til en familie, der vil bebo adressen permanent og gøre det klimaneutrale hus til en del af deres bæredygtige livsstil.

Parcelhuset på 190 kvadratmeter er Danmarks første energiproducerende hus, og det opføres i et samarbejde mellem vinduesproducenterne Velfac og Velux, ingeniørfirmaet Esbensen og arkitektfirmaet Aart.

Når huset på årsbasis kan producere mere energi, end det bruger, skyldes det en kombination af optimal isolering, solceller til elproduktion, solfangere til det varme vand, jordvarme til rumopvarmning, højeffektivt varme-genvinding samt fleksible facader, hvor huset selv regulerer, hvor meget lys og varme der kommer ind gennem vinduerne - afhængigt af årstidens og døgnets energibehov, herunder om der er nogen hjemme i huset eller ej.

'Bolig for livet' er næste skridt efter de såkaldt passivhuse, som først nu så småt er ved at vinde indpas i det danske byggeri.

"Tanken med et passivhus er, at det skal holde energiforbruget på et minimum. Hvorimod tanken med 'Bolig for livet' er, at det selv skal producere energi. Og al energi er vedvarende og dermed CO2-neutral," siger direktør Jens Winther, Velfac.

At huset på Elmehaven 1 kommer til at producere et overskud af energi betyder, at familien f.eks. kan erhverve sig en elbil og lade den op med strøm fra boligen - på den måde bidrager parcelhuset til, at også de daglige transportomkostninger går mod nul, og at bilens CO2-udledning gør det samme.

Nyt paradigme

Projektleder på aktivhuset er arkitekt Ellen Kathrine Hansen, Velfac.

"Udviklingen går uforudsigeligt stærkt. Vi er på vej mod et helt nyt paradigme, hvor byggeriet som en selvfølge arbejder med naturen, ikke som hidtil løsrevet fra den," mener hun.

"Der vil blive stillet ekstremt høje krav til, at vi bliver meget mere energiorienterede, når vi bygger. Det er ikke længere tilstrækkeligt at isolere lidt ekstra eller sætte en ekstra rude i vinduerne. Byggeriet står over for en ny tidsalder, hvor vi ikke kan nøjes med at forbedre vores komponenter. Vi bliver nødt til at arbejde i helheder, i sammenhænge, hvor det at tænke energirigtigt ikke længere er en begrænsende faktor, men tværtimod en åbning til nye muligheder i boligerne."

Ellen Kathrine Hansen mener, at det kommende byggeri derfor vil blive til i et tæt samarbejde mellem byggeindustri, forskningsinstitutioner, rådgivere, energiingeniører og arkitekter - sådan som parcelhuset på Elmehaven er det.

En af de hjemlige pionerer omkring fremme af bæredygtigt boligbyggeri, arkitekt Rie Øhlenschlæger fra arkitektfirmaet AplusB, beskriver 'Bolig for livet' som et meget ambitiøst projekt.

"Det er supergodt. Men vi er nødt til at tænke i endnu større sammenhænge. Det er lidt selvmodsigende, at vi laver disse passiv- eller aktivhuse, men samtidig bygger dem stadig større. De har et meget ringe energiforbrug, men materialeforbruget til at opføre dem stiger med størrelsen, og store parcelhuse kræver plads og indebærer ofte længere transportafstande mellem hjem og arbejdsplads i byerne. Et parcelhus i Lystrup fordrer næsten, at familien har to biler," siger Rie Øhlenschlæger.

"Så med til bæredygtighedsdiskussionen hører også, om det er stadig flere parcelhuse, vi bør bygge. Man kan sige, at den ny spændende udfordring for arkitekter er at give familien Danmark boliger med alle de muligheder, man ønsker sig, men med meget mindre energiforbrug, mindre grundareal, mindre materialeforbrug og mindre transportafstande."

Ellen Kathrine Hansen er sådan set enig.

"Det er fuldstændig rigtigt, at man skal tænke infrastrukturen med og tænke på boligernes størrelse. Men vi har også draget den konklusion, at danskerne vil bo i enfamilieshuse. Så vi har forsøgt at lave dette hus så kompakt som muligt og at bygge tæt. Der skal også ske noget med transportproblematikken - det har vi blot ikke forsøgt at give svaret på i dette projekt," siger projektlederen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steen Kramer Jensen

Dejligt at læse, at der er andre, som forsøger sig med energirigtigt byggeri og tør går forest...

Vi er selv igang (som selvbyggere) med et tilsvarende projekt ved Fredericia, hvor vi gerne vil vise, at der både er miljø og god økonomi i at bygge et lav energihus med jordvarme og solcelleanlæg.

Vi sparer med vores byggeri ca. 20.000 kr/år og sparer samtidig ca. 3 tons CO2/år i forhold til et traditionelt dansk murstensbyggeri, der opfylder den nuværende energiramme.

Så det er bare med at komme igang istedet for at sende alt i udvalg!

Se evt mere på www.flamingohuset.dk

/steen