Læsetid: 2 min.

KU-ansatte: Ledelsen lider af magtarrogance

Tillidsfolkene for de ansatte på Københavns Universitet udvandrede i går i protest fra et møde med ledelsen. Årsagen er, at ledelsen gentagne gange har undladt at informere om større ændringer og lytte til medarbejdernes holdninger
Indland
25. september 2008

Det var lukningen af de ansatte og studerendes blad, Universitetsavisen, der i går fik 14 tillidsfolk i Hovedsamarbejdsudvalget til at udvandre fra et møde med ledelsen på Københavns Universitet. Hovedsamarbejdsudvalget (HSU) repræsenterer de forskellige faggrupper ansat på Danmarks største universitetet, samt den øverste ledelse for de knap 8.000 ansatte og 38.000 studerende. Lukningen af den trykte udgave af Universitetsavisen var dog bare den sidste af en række konkrete beslutninger, som gjorde, at medarbejderrepræsentanterne på KU besluttede at tage deres mødepapirer og gå, forklarer HSU-medlem for de videnskabelige medarbejdere på Det Humanistisk Fakultet, Henrik Prebensen: "Vi gik i protest imod ledelsens arrogance og måde at lede på. Det her er bare den sidste af en lang række beslutninger, hvor vi ikke mener, at ledelsen har levet op til reglerne om, at de ansatte skal høres om vigtige ændringer i arbejds- og personaleforhold og i god tid."

Samarbejdsaftaler

Alle arbejdspladser har samarbejdsaftaler, men for statslige institutioner som universiteterne, gælder det, ifølge konsulent Janus Broe Malm i Organisationen af Offentligt Ansatte, at der skal gives tilstrækkelig information og i god tid. Ledelsen er i sin gode ret til at sidde medarbejdernes holdninger overhørig - bare de lytter til dem, forklarer Janus Bro Malm.

Ingrid Kryhlmand, der er tillidsrepræsentant for universitetets næststørste personalegruppe - HK-erne, mener dog heller ikke, at ledelsen har hørt medarbejderne, som de skal, i den konkrete sag om Universitetsavisen.

"Det er dybt beklageligt, at samarbejdet med ledelsen er så dårligt, at vi må tage så drastisk et skridt, men vi bliver ikke hørt og mener ikke, at ledelsen tager statens regler for samarbejde med medarbejderne seriøst. Jeg håber, ledelsen forstår alvoren i det her, for som det ser ud lige nu, har personalepleje og respekt for medarbejderne på KU nået et niveau, der ikke hører hjemme i år 2008," mener Ingrid Kryhlmand.

Afviser kritik

Rektor på KU, Ralf Hemmingsen, mener ikke, at ledelsen ignorerer reglerne for samarbejde, men indrømmer dog et fejltrin: "Med hensyn til beslutningen om at omlægge Universitetsavisen til en netavis, så har jeg beklaget, at vi ikke først drøftede det med tillidsrepræsentanterne, men der vil jo altid opstå spørgsmål, hvor de ansatte gerne vil have mere information eller have ændret på beslutningerne. Det væsentligste er, at vi har et ordentligt samarbejdsklima."

- Men det mener de ansatte så åbenbart ikke, at der er på KU i øjeblikket?

"Generelt mener jeg ikke, at der er et dårligt samarbejdsklima på KU, men det kan sagtens tænkes, at der er nogle, der får reformsvimmelhed af alle de ændringer, der er på universiteterne i øjeblikket, så der er nok behov for at sætte sig ned og prioritere, hvad der er vigtigst," siger Ralf Hemmingsen.

Tillidsfolkene på KU vil nu lave et katalog med klagepunkter, som de forventer, at ledelsen gør noget ved. Ellers er de parate til at klage til Samarbejdsudvalgsnævnet i Personalestyrelsen, der så vil gå ind og undersøge, om KU har levet op til reglerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her