Læsetid: 3 min.

'Kun naturligt at agere frivillig statshjælper'

Flere danskere har allerede oprettet hjemmesider, hvor de placerer billeder af andre borgeres lovbrud. It-sociologen Richard Ling finder det helt naturligt at bruge ny teknologi som mobiltelefoner til at forbedre borgernes oplevelse af sikkerhed
Flere danskere har allerede oprettet hjemmesider, hvor de placerer billeder af andre borgeres lovbrud. It-sociologen Richard Ling finder det helt naturligt at bruge ny teknologi som mobiltelefoner til at forbedre borgernes oplevelse af sikkerhed
Indland
5. september 2008

Velkommen på hjemmesiden. For dem, der har kørt over for rødt eller på anden måder overtrådt færdselslovgivningen på eller omkring Østerbro, København, er der gode chancer for, at de kan se deres lovovertrædelse dokumenteret på hjemmesiden kriminelle.dk.

Hjemmesidens talsmand, cand.jur. Rasmus Paludan, har nemlig dag efter dag i de senere år været ude med sit digitale kamera for at tage billeder af færdselsforseelser på Østerbro. Billeder han derefter har lagt ud på kriminelle.dk.

"Jeg startede i sin tid hjemmesiden, fordi den slags forseelser i trafikken koster menneskeliv. Det var den primære grund. Men som jurist var jeg også interesseret i at dokumentere den samfundsmæssige og menneskelige hensynsløshed, som den slags adfærd i det offentlige rum også er et udtryk for," siger Rasmus Paludan.

Naturlig udvikling

Professor i sociologi ved IT-Universitetet, Richard Ling, finder det helt naturligt, at man i dag overvejer, hvilken rolle borgernes lettere adgang til ny teknologi som mobiltelefoner fremover kan spille i opklaringsarbejde.

"Mobiltelefonen er altid blevet brugt til mere end bare til at tale i - også til at føle sig mere sikker uden for hjemmet. Og det er jo dybest set det, den nye diskussion handler om. Især lige da mobiltelefonen kom frem, købte mange den af sikkerhedsårsager. Folk så en fordel i at kunne ringe efter hjælp med det samme, hvis de kom ud for en ulykke eller i fare. Man hørte historier om folk, der sejlede ud for Indonesien, kom i problemer og ringede hjem til venner i London, der så kontaktede de lokale myndigheder og så videre," siger Richard Ling.

Grundlæggende ser Richard Ling derfor heller ingen problemer i, at man nu udnytter web 2.0 og de nye mobiltelefoners kameraers muligheder for at bringe billeder videre til at styrke følelsen af sikkerhed i samfundet.

Han understreger dog, at der med den nye teknologi - som der er med alle teknologiske fremskridt - er en risiko for, at nogle mennesker og grupper taber mere end de vinder.

"Man kan nemt forestille sig, at bestemte billeder vil være med til at forstærke stereotyper af minoriteter og udsatte grupper. På den anden side så vil borgeres billeder af andre borgeres ulovlige adfærd også være med til at forhindre adfærd, der tidligere havde bedre vilkår i anonymiteten," lyder det fra Richard Ling, der mener, at udviklingen på mange måder er et skridt tilbage. I positiv forstand.

"Man kan vel sige, det her er et skridt i retningen af de mindre byer i gamle dage, hvor alle vidste alt om alle, og også var mere opmærksomme på hinanden. En udvikling industrialiseringen og urbaniseringen senere satte en stopper for."

Frivillig statshjælper

Lektor i teologi og etik på Aarhus Universitet, Bo Kristian Holm, er enig i, at forslag om at lade borgere hjælpe politiet ved at bruge deres mobiltelefoner til at overvåge andre borgere handler om en grundlæggende menneskelig trang til at føle sig sikker og i kontrol. Han anerkender bare ikke præmissen om, at nye overvågningsteknologier skal dulme den følelse.

"Man har tidligere set - i lande som DDR - hvad der sker, når den grundlæggende tillid forsvinder, og man piller ved den grundlæggende tillid, når man laver kollektiv overvågning på den måde. Folk bliver mere private og mindre åbenhjertige, fordi de oplever andre mennesker som angivere og iagttagere. Ikke som medborgere," siger Bo Kristian Holm.

Han mener, at løsningen i højere grad handler om, at man som borger og menneske må acceptere en vis grad af ukontrollerbarhed.

"I alle vellykkede samfund accepterer man, at ikke alt kan kontrolleres. For ellers er der ingen ende på kontrollen, og den deraf følgende mistillid til medborgere."

Rasmus Paludan sukker.

"Det er en voldsom overdrivelse. Det handler om, at når folk begår ulovligheder i det offentlige rum, så sender de et signal - enten bevidst eller ubevidst - til resten af offentligheden om, at 'nu begår jeg en ulovlighed, og jeg er ligeglad med, hvad I mener om det'. I den situation er det kun rimeligt at agere frivillig statshjælper ved at dokumentere det signal, og ved at signalere tilbage 'nej vi er ikke ligeglade'," siger Rasmus Paludan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det forklarer jo så hvorfor mobil-telefoner med monteret batteri ikke er populære f.eks i Roskilde Banks direktions-lokale ..
Jeg synes Rasmus Paludan skulle tage at få sig et liv i stedet for at rende rundt og lave kurs-pleje .

Michael Skaarup

Da hjemmesiden er nede, har jeg ikke kunne bekræfte min formodning, der går på at hele hjemmeside er ulovlig, ift. persondataloven.
Det er nemlig ulovligt at publicere personportrætter uden en tilladelse fra den portrætteret, på internettet. Især hvis formålet med billedet er henvise til personens arbejde, virke eller gerninger, som foregår i et offentligt rum...

billeder taget i det offentligt rum, må kun bruges hvis det bruges som billeder af det offentlige rum, viser det offentlige rum, og ikke er målrettet en eller flere personers færden.

Det brude en juriststuderende..

anyway.. hjemmesiden er nede, hvilket er et godt tegn(= blilligt skod webhotel)

Michael Skaarup

Der skulle selvFølgeligt at have stået "det burde en juriststuderede vide", men det er gået op for mig at han fandme har bestået.

skræmmende...