Læsetid: 3 min.

Lene Espersen skal levere mandater

Indland
10. september 2008

Hun bedyrede, at hun ikke havde sovet hele natten. Alligevel var det med den største naturlighed, at Lene Espersen i går satte sig i den varme stol som ny konservativ leder og vicestatsminister.

"Hvordan har I det? Der er ingen grund til at se så gravalvorlige ud," indledte hun sit pressemøde, hvor hun med sin karakteristiske, kontante lethed tog hul på formandskarrieren.

Foruden den evigtgyldige konservative ambition om skattelettelser markerede Espersen en ny topprioritet i at få løst sagen om den stramme danske udlændingepolitiks forhold til EU-retten og dermed få klinket skårene med støttepartiet Dansk Folkeparti.

"Jeg forstår udmærket Dansk Folkepartis ønske om klarhed over, hvad der er regeringens plan på det her område. Det bliver en af mine væsentligste opgaver som ny partileder," sagde hun.

Også på velfærdsområdet kom den nye leder med klare markeringer. Her vil de konservative kæmpe for at målrette midler til de svageste grupper i stedet for at "hælde penge ud på befolkningsgrupper, der kan klare sig selv."

Lene Espersen vendte sig blandt andet mod et socialdemokratisk forslag om, at alle skolebørn skal have gratis mad i skolen.

"Der er ikke et eneste skolebarn, der har taget skade af at smøre sin egen madpakke. Det skal det offentlige ikke blande sig i," sagde hun.

Mere populær end Bendt

Både fra Lene Espersen og en række andre konservative lød der i går ros til Bendt Bendtsen for at efterlade et parti i regering og ikke mindst i fælles fodslag efter et gnidningsløst generationsskifte: Lene Espersen har fået enstemmig opbakning fra folketingsgruppen - inklusive frs den anden mulige formandskandidat, klimaminister Connie Hedegaard.

"En stafet uden blod," kalder den konservative sundhedsminister, Jakob Axel Nielsen, skiftet.

"Lene får alt andet lige et bedre afsæt, end Bendt fik. Hun skal ikke tænke på fnidder og fnadder, og hvem der nu skal tilgodeses. Hun kan stille sig på den platform, som Bendt har skabt, og melde klart ud," siger han.

Med sine skarpe kommunikationsevner knyttes der store konservative håb til Lene Espersen.

Som justitsminister har hun været en af regeringens mest populære ministre - ifølge seneste måling i Jyllands-Posten mere populær end Bendt Bendtsen og kun marginalt efter Anders Fogh Rasmussen. Det giver forhåbninger om, at hun kan levere den mandatmæssige fremgang, som mange konservative har tørstet efter, mener tidligere K-formand Hans Engell.

Trods roen på bagklappen forudser han dog store udfordringer for Lene Espersen, når hun som ny leder skal skabe en selvstændig profil over for Venstre og DF, der kun er blevet stærkere, mens de konservative har stået stille.

"Det er en udfordring, hvor hun skal levere en solid fremgang på 7-10 mandater.

Men der er ingen tvivl om, at Venstres formand vil få et mere kontant modspil end hidtil - ikke mindst når han engang hedder Lars Løkke Rasmussen," siger Hans Engell.

Connie til tops

Lene Espersen og statsminister Anders Fogh Rasmussen mødtes i går for at blive enige om en ministerrokade. Endnu er der ikke meldt noget ud, men spekulationerne på Christiansborg går på, at Lene Espersen vil overtage Bendt Bendtsens Økonomi- og Erhvervsministerium, at Brian Mikkelsen bliver ny justitsminister - og den tidligere familie- og forbrugerminister Lars Barfoed nævnes som en mulig ny kulturminister.

Klart står det dog, at Connie Hedegaard rykker helt ind i toppen af regeringen som nyt medlem af det magtfulde Koordinationsudvalg. I går florerede rygterne om, at Anders Fogh også ville benytte lejligheden for at udvide rokaden til at omfatte Venstreministre. Det var der dog i aftes foreløbigt intet, der tydede på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her