Læsetid: 2 min.

Ny K-formand gør ikke den store forskel

Lene E.-effekten giver kun ét mandat ekstra til de konservative viser ny meningsmåling. Samtidig går V så markant tilbage, at regeringens flertal er væk
Lene Espersen som nyudnævnt partiformand og finansminister.

Lene Espersen som nyudnævnt partiformand og finansminister.

Rune Evensen

15. september 2008

Vælgerne er ikke hoppet på Det Konservative Folkepartis dynamiske 'generationsskifte'. Tirsdag overtog Lene Espersen formandsposten fra Bendt Bendtsen, og der var store forventninger til, at hun kunne sikre de konservative nye vælgere og flere mandater.

Men en ny meningsmåling giver kun partiet 19 mandater - ét mere end sidste valg.

"Man må ikke tro, at en ny formand gør arbejdet alene. Denne måling giver måske en god reminder om, at intet er givet, men at vi skal vise resultater og fremsætte en politik, der appellerer til vælgerne," siger gruppeformand og politisk ordfører for de konservative, Henriette Kjær.

Catinét Research har gennemført målingen for Ritzau fra tirsdag til lørdag og omfatter 1.058 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år. Den viser, at de konservative ville få 10,8 procent af stemmerne, hvis der var valg nu, mod 10,4 procent ved valget i november sidste år.

Men Henriette Kjær er ligeglad med meningsmålinger og mener først, man kan evaluere på den effekt, formandsskiftet har haft, efter næste valg.

"Det er resultatet på valgdagen, der tæller, og alt det indimellem kan ændre sig ufatteligt meget imens. Meningsmålinger giver nogle falske garantier, som man skal være varsom med" siger hun.

Regeringsflertal er væk

Catinéts måling viser samtidig, at Venstre mister seks mandater, mens SF fortsat stormer frem og nu står til at få 32 mandater. Det betyder, at regeringens flertal nu er væk, mens S, R, SF og Enhedslisten samlet står til 91 mandater.

"Jeg håber, det er en enlig svale. Men hvis tendensen fortsætter, må vi i fællesskab gør regeringsprojektet attraktivt for vælgerne igen," siger Henriette Kjær.

Som forklaring på den dårlige måling, peger hun selv på regeringens problemer med at få dansk udlændingepolitik og EU's regler om fri bevægelighed til at harmonere med hinanden. Desuden mener hun, at socialdemokraterne og SF har haft succes med at tegne et billede af en mere samlet opposition.

"Vi skal være mere skarpe og skyde SF og socialdemokraternes luftkasteller ned," siger Henriette Kjær (K) og nævner SF's nylige finanslovsforslag som eksempel på oppositionspartiets urealistiske politik.

En anden meningsmåling fra Gallup gav lørdag de konservative en fremgang på fire mandater og et VKO-flertal på 92 mandater. Men Venstre mister vælgere i både Gallups og Catinéts målinger.

Gabet mellem regeringen og oppositionen indsnævrer sig, mener næstformand for Socialdemokratiet, Nick Hækkerup.

"Der har været flere målinger, hvor balancen er tippet eller ligger og vipper på et enkelt mandat. En enkelt meningsmåling er et øjebliksbillede, men når flere bekræfter billedet, så bliver troværdigheden stærkere," siger Nick Hækkerup (S) til ritzau.

emro@infomation.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Jespersen

Nå så venstre mister 6 mandater - det er jo lige så mange som ved sidste valg, hvor det dog blev betegnet som en storslået sejr.

Karin Bennedsen

Ved valget i 2001, hvor Fogh som bekendt overtog regeringsmagten, kom Venstre i Folketinget med 56 mandater.

Med meningsmålingen her får V nu 40 mandater. Det er da en tilbagegang (16 mandater), der vil noget.

Til sammenligning har S ved valgene i 2001, 2005 og 2007 mistet ialt 7 mandater.

Om S også går tilbage i omhandlende meningsmåling, kan jeg jo ikke se, men det kan næppe være ret meget.

Selvom S historisk set har haft sine dårligste valg siden årtusindskiftet, så må det vist konstateres, at partiet Venstre er den helt store taber, hvad vælgertilslutning angår.

Karin Bennedsen,

Du har ret. Det er underligt, at vi i årevis har læst spalte op og spalte ned om socialdemokraternes store nedtur og Helles fiasko, mens teflonstatsministeren er blevet udråbt til helt. I disse dage er pressen så gået i selvsving over Lene Espersen i en sådan grad, at det bringer mindelser om hysteriet ved Ny Alliances fødsel, men denne gang er vælgerne åbenbart ikke hoppet med på vognen. Måske fordi den fallerede politireform trods alt klæber til ophavskvinden.

Karin Bennedsen

L. Rasmussen

Ja, jeg tror også at mindelserne om euforien omkring dannelsen af Ny Alliance og den efterfølgende deroute, stadig er noget, der huskes og derfor får vælgerne til at være lidt skeptiske, når de oplever noget, der minder om 'dengang'.

Og helt ærligt, hvad har vi at huske Lene Espersen for: En politireform, der ligner en kæmpefiasko, og så hendes evindelige råben op om strengere straffe. Nej, hende har vi vist ikke været heldig med som justitsminister.

Men det bliver da interessant at se, om hun får større succes i rollen som de Konservatives formand og som Økonomi- og Erhvervsminister.

Når valget til sin tid bliver udskrevet, så sker det nok på et grundlag, der passer V-K bedre end S-SF.

AFR har klaret 3 valg i træk - hvis han klarer et til, så er det en historisk præstation. Selv om man er hammer-god, så kommer der altid noget med , at forandrig af og til fryder (uanset om det er til det bedre eller til det værre).

Lene Espersen var vel det bedste valg i situationen, og måske får hun nogle fine resultater - det er ofte som om, at folk ofte fremtræder bedre og får mere opmærksomhed , når de først "sidder i sadlen" .

S og SF arbejder hårdt på at kridte banen op til et regeringsskifte, og det bliver spændende at se, om S taber "til højre", nu hvor SF nærmest er blevet brogerliggjort og puffer S fra venstre side. EL ser ikke ud til at tjene på SF's falmende røde farve, hvilket er besynderligt, og de radikale kører i deres eget lukkede kredsløb.

Claus Rasmussen

Ok. Så Catinet giver VOK 84 mandater mens Gallup giver dem 92. Det er en kæmpe forskel, men det er ikke noget, der lægges vægt på i artiklen.

Men så må man jo selv undersøge sagen:

Til beroligelse for andre borgerlige læsere kan jeg berette, at djævelen ligger gemt i detaljen. Mere specifikt i den detalje, der fortæller hvor mange medvirkende, der var i undersøgelsen. Artiklen oplyser at der var 1058 i Catinets undersøgelse, men ikke hvor mange der var i Gallups. Men heldigvis er internettet opfundet [1], så det er ikke svært at finde antal medvirkende i Gallups undersøgelse: 2713.

Catinets 1058 er lidt i underkanten, hvis man sampler en vælgerbefolkning på 4 millioner, men Gallups 2713 er meget stort og nærmest svarende til de undersøgelser meningsmålingsinstitutterne laver dagen før et folketingsvalg, og hvor de plejer at ramme med en præcision på plus/minus et mandat. Så af de to undersøgelser er Gallups klart den mest troværdige.

Det var rart at få afklaret !

Men så kommer det næste spørgsmål: Hvorfor fokuserer man på den måling, der har det ringeste datagrundlag og hvorfor laver man ikke en direkte sammenligning af de to undersøgelser ? Kan det være en doven journalist, der skriver af fra Politiken ? Eller en dum journalist, der har glemt fagets grundliggende håndværk (check og kryds-check dine kilder) ? Eller hvad med en ideologisk optændt journalist, der plukker de fragmenter af virkeligheden, der understøtter hans egen forskruede parallelvirkelighed ? Tja...

[1] http://www.berlingske.dk/article/20080914/politik/809140307/ eller http://tinyurl.com/6d3zpw

Inger Sundsvald

Milde Moster – hvor er jeg spændt på hvad Lene Espersen kan få igennem af konservativ politik, nu som Økonomi- og Erhvervsminister.

Jeg tror ikke et øjeblik på, at strukturreformen, politireformen, Brian Mikkelsen kanoner m.v. er andet end Foghs ’projekter’ m.h.t. ændrede værdinormer på vejen mod minimalstaten.

Glem alt om at K’s skattelettelser er andet end en ’luns’, smidt til det sultne parti. Brian Mikkelsen har altid gjort som ’far’ sagde, og det har resten af ministrene også gjort (jeg gider slet ikke til at forholde mig til Karen Jespersen som Ligestillingsminister).

De eneste der har fået noget igennem af personlige mærkesager er DF – populære ting som f.eks. lidt til pensionister, men frem for alt stramninger på udlændingeområdet og hårdere straffe. Straffene har Lene Espersen så fået gennemført, men så vidt jeg kan vurdere, er det i stil med hvad hun selv fandt i orden for at bevare ministerposten.

Faktisk tror jeg at folk forregner sig, hvis de tror at der sker forandringer. De bliver lige så skuffede, som da det ikke viste sig at ’nok er nok’ med NA – ( na, na, na, na) - (undskyld, LA - la, la, la).

Hvis man et øjeblik skulle tage meningsmålingerne alvorligt, så kunne man vel ende på et kompromis og et mandattal på 88 til VKO, eller 89 hvis man er meget velvillig – uanset om man er til Catinet eller til Gallup.

For tiden aflægger Fogh besøg hos de danske soldater. Heldigvis er det ikke USA, hvor den slags giver pote – i Danmark nærmest tværtimod, for hvad er det dog for en modig mand, som bliver fløjet rundt, uden for al fare, for at hilse på?

Det eneste man kan håbe på (fra min side) er, at nedturen fortsætter for V – og dén kan vist ikke bortforklares ;-).