Læsetid: 4 min.

PET-kommissionen barsler til nytår

Efter ni års arbejde er PET-kommissionen endelig færdig med at undersøge Politiets Efterretningstjeneste under Den Kolde Krig. Forventningerne til den 4.500 sider lange rapport er på forhånd store
PET-kommissionen skal bl.a. forholde sig til sagen om Blekingegade-banden, hvor der er mistanke om, at danske myndigheder har handlet ukorrekt. På billedet er politiet i færd med at tømme bandens lejlighed for våben.

PET-kommissionen skal bl.a. forholde sig til sagen om Blekingegade-banden, hvor der er mistanke om, at danske myndigheder har handlet ukorrekt. På billedet er politiet i færd med at tømme bandens lejlighed for våben.

BENT MIDSTRUP

Indland
30. september 2008

Den 1. marts 1998 blev PET afsløret.

Det skete, da efterretningsagenterne Anders Nørgaard og Frede Farmand i tv-programmet Fak2eren fortalte, hvordan de i årevis var blevet sat til at spionere mod fuldt lovlige partier og grupperinger på den danske venstrefløj.

Socialistisk Arbejderparti (SAP), den Dansk Kurdiske Forening og den århusianske bogcafé Regnbuen var blandt den danske efterretningstjeneste ofre.

Afsløringerne blev den direkte anledning til nedsættelsen af PET-kommissionen, som nu - ti år senere - endelig er ved at lægge sidste hånd på kulegravningen af PET's virksomhed under Den Kolde Krig.

I begyndelsen af januar barsler kommissionen med en 4.500 sider lang rapport, som skal svare på, om PET har overtrådt reglerne for registrering af danskerne, sådan som det er formuleret i den såkaldte 1968-erklæring, hvor Hilmar Baunsgaards RKV-regering forbød tjenesten at registrere danskere "alene på grundlag af lovlig politisk virksomhed".

Kommissionen skal også vurdere, hvor alvorlig den interne trussel mod den danske stat var i perioden mellem Anden Verdenskrig og Berlinmurens Fald, ligesom kommissionen skal udtale sig om en række konkrete sager, heriblandt Blekingegade-sagen, hvor der er mistanke om, at danske myndigheder har handlet ukorrekt.

Forventningerne til rapporten er på forhånd store.

Det er første gang, at forskere har haft adgang til PET's omfattende arkiver, og det ventes i sig selv at kaste nyt lys over efterretningstjenestens virke i en tid, hvor især venstrefløjen var under intens overvågning. Derudover skal rapporten danne udgangspunkt for det såkaldte Wendler-Petersen-udvalg, der siden 1998 har haft til opgave at foreslå nye regler for PET's og FE's registrering af danskerne, og endelig er der håb om, at rapporten vil føre til en åbning af PET's arkiver fra Den Kolde Krig, i det mindste for forskere.

Den røde trussel

Som opvarmning til offentliggørelsen af PET-kommissionens rapport har tidsskriftet Arbejderhistorie spurgt en række koldkrigsforskere, debattører og tidligere efterretningsofficerer om, hvad de forventer af rapporten.

Flere af de adspurgte understreger, at det bliver særdeles interessant at se, hvordan kommissionen vurderer truslen fra det danske venstrefløjsmiljø, som PET beskæftigede sig med.

"Jeg er meget spændt på kommissionens vurdering af, om miljøet udgjorde nogen trussel mod den bestående samfundsorden," siger bl.a. historikeren Bent Jensen.

Det samme understreger han fagkollega Peer Henrik Hansen.

"PET's virke under Den Kolde Krig skal ses og forstås i lyset af den verdensomspændende ideologiske konflikt mellem Øst og Vest. I Danmark fandtes yderligtgående elementer, som var parat til at gå langt for at få deres politiske mål opfyldt. Glemmes dette, vil det give et forkert og skævt resultat," siger han.

Også historiker Paul Villaume betegner vurderingen af 'den røde trussel' som det vigtigste aspekt af den kommende rapport.

"Mest interessant bliver det at se bedømmelsen af, hvordan PET's billede af den indre trussel så ud i skiftende faser af Den Kolde Krig, og hvor realistisk det var."

Politisk registrering

Flere af de journalister og debattører, Arbejderhistorie har talt med, lægger hovedvægten på de nye afsløringer, som de forventer, at PET-rapporten indeholder. Ikke mindst hvad angår tjenestens eventuelle overtrædelser af regeringsforbuddet fra 1968. Her fik PET forbud mod at registrere danskere "alene" på grund af lovlig polisk virksomhed.

Journalist Hans Davidsen-Nielsen fra dagbladet Politiken forventer bl.a. svar på, hvad i alverden PET foretog sig, da tjenesten efter registreringsforbuddet lagde PET's hemmelige arkiver på mikrofilm og gemte dem i kælderen under den danske ambassade i Washington.

"Det skal blive spændende at se, om PET-kommissionen har fundet nye oplysninger, som kaster lys over affæren, eller om kommissionen køber tidligere medarbejderes forklaring om, at der blot var tale om et helt lovligt backup-arkiv," siger han.

I 1998 nedsatte Folketinget det såkaldte Wendler-Petersen-udvalg, der har til opgave at overveje nye regler for PET's virke, men udvalget har suspenderet al aktivitet, indtil PET-kommissionen har barslet.

Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen understreger i Arbejderhistorie, at arbejdet med de nye regler bør gå i gang straks efter offentliggørelsen af PET-kommissionens rapport.

"Jeg forventer, at undersøgelsen er så klar og anvendelig, at den øjeblikkelig kan bruges som startskud til en eventuel fremtidig lovgivning for PET's virke," siger han.

Arkivadgang

Flere af historikerne håber, at PET's arkiver vil blive åbnet, når PET-kommissionens rapport er blevet offentliggjort.

De hæfter sig især ved, at statsminister Anders Fogh Rasmussen i en tale til Folketinget den 21. januar 2003 lovede, at arkivet vil blive åbnet for andre forskere.

"Vi lægger vægt på, at der ikke sker en forskelsbehandling med hensyn til adgangen til arkivmaterialet," understregede han flere gange fra Folketingets talerstol.

Om de danskere, der har været genstand for PET's opmærksomhed i koldkrigsperioden, også får mulighed for at se tjenestens materiale om sig er mere uklart.

Hanne Reintoft, der er tidligere medlem af Folketinget for DKP, Venstresocialisterne og SF, er en af dem, der blev overvåget af PET. Hun har forgæves forsøgt at få adgang til sin egen sag i PET's arkiv og håber, at det vil lykkes, når PET-kommissionens rapport er offentliggjort.

"Jeg er meget spændt på at se, hvordan PET-kommissionen har forvaltet deres ansvar over for de mennesker, der var mål for statens overvågning," siger hun til Arbejderhistorie. "Når PET-kommissionen er færdig, falder politikernes sidste forsvarsstilling over for spørgsmålet om egenacces," mener hun.

Den færdige rapport fra PET-kommissionen ventes at blive på omkring 4.500 sider - svarende til 16 bind.

Den præcise dato for offentliggørelsen er endnu ikke fastlagt, men ifølge Informations kilder bliver rapporten afleveret til Justitsministeriet i slutningen af december, allersenest begyndelsen af januar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her