Læsetid: 2 min.

Pind: Rohde skal æde Irak-ord i sig

Venstres forhenværende politiske ordfører Jens Rohde erkender, at VK-regeringen fejlagtigt brugte masseødelæggelsesvåben som argument for at gå ind i Irak. Men det skulle han ikke have gjort, siger partiets udenrigs-ordfører Søren Pind
Venstres forhenværende politiske ordfører Jens Rohde erkender, at VK-regeringen fejlagtigt brugte masseødelæggelsesvåben som argument for at gå ind i Irak. Men det skulle han ikke have gjort, siger partiets udenrigs-ordfører Søren Pind
Indland
29. september 2008

Venstres spidskandidat til Euroa-Parlamantet skal tilbagekalde alle sine udtalelser om baggrunden for Irak-krigen, kræver partiets udenrigsordfører, Søren Pind.

Venstres forhenværende politiske ordfører, Jens Rohde, er kommet i alvorligt stormvejr med sine udtalelser om, hvorfor Danmark gik i krig i Irak. Nu kræver partiets udenrigsordfører, Søren Pind, at Rohde trækker alt tilbage - både citater i Politiken søndag og i en ny bog, Vejen til Irak.

"Han tager statsministeren og udenrigsministeren til indtægt for at have skabt et billede af, at Irak havde masseødelæggelsesvåben, og det er direkte i strid med det, statsministeren flere gange har sagt," siger Søren Pind til politiken.dk.

Ifølge de udtalelser, som Rohde endnu ikke har dementeret, bærer regeringen og politikerne en stor del af ansvaret for, at det i befolkningen kom til at fremstå, som om det var diktator Saddam Husseins påståede masseødelæggelsesvåben, der fik Danmark til at deltage i invasionen af Irak.

Rohde - der i dag er Venstres spidskandidat til EU-parlamentvalget næste år - har selv udsendt en pressemeddelelse om, at han er blevet fejlfortolket, både i bogen og i Politiken. Men det er ikke nok for Søren Pind, som vil have citaterne trukket tilbage - uagtet, at Jens Rohde ifølge Politiken selv har godkendt dem inden offentliggørelsen.

'Kan ikke fejlfortolkes'

"Citaterne taler for sig selv, og jeg kan ikke se, hvordan de kan fejlfortolkes. Regeringen og statsministeren har flere gange sagt, at masseødelæggelsesvåbnene ikke havde noget med grundlaget for krigen at gøre. Det handlede udelukkende om, at Saddam Hussein ikke overholdt de FN-resolutioner, der var udstedt, og derfor skal citaterne trækkes tilbage, fordi de er skadelige for Venstre," siger Søren Pind.

Han tilføjer, at han ikke har fantasi til at forestille sig, at Jens Rohde ikke kalder udtalelserne tilbage.

En anden af Venstres EU-kandidater, Kasper Elbjørn, kræver, at Rohde trækker sig som spidskandidat, hvis han fastholder sine udtalelser.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) finder det "ret uinteressant", hvad Jens Rohde siger.

"Han gør sig interessant, men der er ikke noget interessant i det. Hele verden havde en opfattelse, som Saddam selv bibragte verden, om at han havde masseødelæggelsesvåben. Men havde Saddam afleveret oplysningerne om, at han ikke havde noget som helst, så var han blevet en papirtiger, og hans terrorgreb om befolkningen og nærområdet var forsvundet," siger Per Stig Møller.

Juristeri

Jens Rohde fastslår over for Politiken søndag, at han aldrig har mødt et menigt menneske uden for Christiansborg, som ikke havde den opfattelse, at masseødelæggelsesvåben var den centrale grund til krigen.

"Det må man bare vedstå sig (...). Hvad der så står i lovteksten bagefter, det er juristeri," siger Jens Rohde i anledning af den ny bog, Vejen til Irak, som beskriver beslutningsprocessen bag krigen.

Rohde afviser dog kategorisk over for Ritzau, at han med sin konstatering underkender statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) synspunkter. Ifølge Fogh Rasmussen gik Danmark i krig, fordi den irakiske diktator ikke efterlevede FN's resolutioner om at samarbejde med verdenssamfundet.

Serie

Dengang i 00'erne

Seneste artikler

 • For den enkelte familie er én dræbt altid én for meget

  27. juli 2010
  Hvad enten det er med udviklingsbistand eller soldater er Danmark parat til at gøre en forskel i verden, siger forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V). Hun mener, danskerne er klar til at gå i krig igen uden FN-mandat, hvis det er det, det kræver
 • 'Vi skal ikke lade os skræmme, og vi skal kæmpe for vores værdier'

  24. juli 2010
  Danske politikere skal have kniven for struben og et anslået antal dræbte soldater på bordet, når de sender Danmark i krig, mener Søren Espersen (DF). Men det tør vi jo ikke, siger han. Folket derimod er parat til at kæmpe for Danmarks nye internationale rolle
 • 'Jeg har gjort op med mig selv, hvad det indebærer at beordre andre i kamp'

  23. juli 2010
  Forsvaret har i dag fuldført forandringen til et moderne militær, der har til kerneopgave at gå i krig i udlandet. Forsvarschef Knud Bartels er den nye mand i spidsen for det hele, og han har for længst gjort sig klart, hvad det koster at føre krig
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Jeg undre mig over al den tale , der var og er om ytringsfriheden i forbindelse med JP-krisen . Nu ønsker Pind, at indskrænke Rohdes fordi hans udtalelse kan skade Fogh Rasmussen og Venstre.

Endelig en der vil Rohde op i det mudrede vand.

"..Hele verden havde en opfattelse, som Saddam selv bibragte verden, om at han havde masseødelæggelsesvåben.."

Hjulpet godt på vej af en konstrueret påstand om opkøb af uran i Nigeria.

Christian De Coninck Lucas

Søren Pind virker på mig hysterisk og dybt arrogant. Hvorfor i alverden skuylle Rohde trække sine udtalelser tilbage? Det er jo noget alle har har haft tanker om, når vi ved hvor meget der blev fusket med efterretningerne i Washington og Downing Street. Så hoppede vi poå en limpind eller var de med i vildledningen, Hr Pind?

Papirsporet i Washington er da ikke til at tage fejl af - Dick Cheneys meget løgnagtige udtalelser, skræmme kampagner om "mushroom clouds" og systematiske undergravninig af den amerikanske frihed alene op til krigen kunne fylde en hel bog.

Hvad siger de Beltway Think Tanks, du er så god til at "falde over" i Washington? Mener de også at krigen slet intet havde med WMD at gøre? Hvad var WMD så? En dårlig undsyldning for at invadere Irans største fjende og svække det for dem og score lidt olie på samme tid?

Du er fabelagtigt utroværdig, Hr Pind, og viser en sand evne til at råbe højt og indigneret om tabersager. Giv det lidt tid, og du kan vinde en pris som "Danmarks Joe Lieberman".

Udover at alle er de deres gode ret til at kritisere både regering og oppostion omkring Irak krigen, synes jeg at

Velbekomme :-)

En interessant opfordring fra Søren Pind her i vores 'videnssamfund': æd sandheden i dig, vi tåler den ikke.

På nedenstående link kan man læse det fremsatte beslutningsforslag B118 om militær indsats i Irak. Prøv selv at tælle, hvor mange gange ordet
'masseødelæggelsesvåben' er nævnt...
I Informations arkiv kan du også finde et fremragende indlæg af Preben Wilhjelm fra 28. juni 2007 - et svar til Gitte Lillelund Bech, der ligesom Pind fornægtede den virkelige virkelighed.

http://www.ft.dk/doc.aspx?/samling/20072/MENU/00000002.htm

Jeg kunne især godt li, at Pind siger "Rohde skal trække sine udtalelser tilbage, fordi de vil skade os og give oppositionen vind i sejlene"

...ja, for man kan sjældent synes om en løgner.

Med hensyn til Per Stigs vrøvl om, at hele verden troede på masseødelæggelsesvåben, kan jeg kun sige, at JEG ikke troede på det - jeg kan nemlig godt huske 5 år tilbage i tiden.

Christian De Coninck Lucas

...hmm en kommentar døde i utide :o)

...synes jeg at, det er en dårlig udvikling med denne intolerance overfor andres udtalelser.

Christian De Coninck Lucas

Forøvrigt var jeg også meget skeptisk overfor Det Hvide Hus påstande om masseødelæggelsesvåben og deres meget rådne angreb på Hans Blix.

Så den må hr. Per Stig Møller længere ud på landet med, selvom der en uheldig konsensus om "alle troede der var WMD i Irak". Sludder.

Godt Pind - mere kul på ...

Pind kan du huske, da Jens Rohde fjernede sine egne valgplakater hen over natten og beskyldte dig og Geertsen for at stå bag. Og Rohde fik din kampagnechefen Gunbak fyret fordi denne havde talt dårligt om Rohde.

Jeg synes du skal gå til ham nu - han står svagt og du får ikke andet end problemer med ham i fremtiden - især hvis du trækker følehornene til dig nu igen...

I to har jo været på kant med hinanden, siden Rohde kritiserede dine geniale "Ti Teser"

Pind husk det er dig der er udenrigspolitisk ordfører.

- Rohde skal ikke dø i synden.

Inger Sundsvald

Er der noget som Pind eller Rhode har sagt, som vi ikke vidste i forvejen? Er der overhovedet noget som kan overraske?

Søren Rehhoff

Det må være ærgerligt for AFR og Venstre, at de ikke har været bedre til at koordinere deres historier. Men selvfølgelig er en kæde ikke stærkere end det svageste led. Hvis Jens Rohde ikke pludselig var begyndt at plapre op, havde de til deres dødsdag kunnet hævde, at deres begrundelse for at bakke op om Irak krigen var frygten for masseødelæggelsesvåben og at der ikke var noget at komme efter.

Hans Jørgen Lassen

Hvad med at angribe Israel og Pakistan, som begge allerede har atomvåben, ikke blot overvejer at udvikle dem?

Og det er noget, vi ved!

De kløgtige nordmænd var ikke med i angrebet, men de kom måske ikke, som Per Stig Møller, pludselig i tanker om en Resolution 1441, der kunne bruges som undskyldning, så Fogh kunne betale af på sin personlige æresgæld til USA fra Anden - vistnok endog Første - Verdenskrig.

Vilhelm von Håndbold

"Søren Pind er en farlig mand. Han er krigsforbryder, kriminel. Og han bør ikke slippe godt fra sine vanvittige og løgnagtige skriverier om Iran."

“refrain in their international relations from the threat or use of
force against the territorial integrity or political independence of any State, or in any other
manner inconsistent with the Purposes of the United Nations” (Article 2(4))

Det mest fantastiske er sgu næsten at begge TV-propaganda kanaler lader per stig øller sige det sludder om at "hele Verden troede" uden på noget tidspunkt at nævne Scott Ritter, Hans Blix eller de rigtige FN-inspektører . Virkeligt flot journalistisk mikrofon-holder arbejde, måske er det derfor TV2 "fejres" ved at halvdelen af det danske Flyvevåben overflyver Kvægtorvet ?

Inger Sundsvald

Det hedder Per Stiv Øller.

Men 'sandheden' er og bliver - at "hele Verden troede" .... og det bliver med statsgaranti undskyldningen - indtil videre.

Vilhelm von Håndbold

^^det er en latterlig undskyldning af grunde, som er for trivielle at gennemgå hér. Det er også af mindre betydning om hvorvidt krigen var en "fejl" eller ej; ikke desto mindre, er det blot værre, at det var en "fejl."

Ordene "ulovlig/forbryderisk aggressionskrig" blev
da hyppigt brugt da USSR invadere Afghanistan for at stoppe Talib.. nåhr nej, "Mujahedin" hed de den gang Lars Løkke Rasmussen smuglede Kalashnikover til disse stolte, brave frihedskæmpere ..

Tænkte bare: Skal Rohde spise med Pinde når han æder sine ord, eller får han det ind med ske?