Læsetid: 1 min.

Politisk ståsted kan have en biologisk forklaring

Nervøse mennesker er som oftest højreorienterede, mens de mere rolige typer ofte stemmer til venstre for midten, viser ny forskning
Nervøse mennesker er som oftest højreorienterede, mens de mere rolige typer ofte stemmer til venstre for midten, viser ny forskning
Indland
1. oktober 2008

Ifølge en psykologisk undersøgelse af folks politiske overbevisninger stemmer dem, der nemt bliver skræmt af høje lyde og makabre billeder, med større sandsynlighed for en højreorienteret politik sammenlignet med folk, som har et mere afslappet syn på livet.

Undersøgelsens resultater understøtter forestillingen om, at folks personlighedstype påvirker deres politiske holdninger.

"Selv om det er blevet antaget, at politiske holdninger dannes på baggrund af personlige erfaringer, viser nyere forskning, at der muligvis er en biologisk årsag," siger John Hibbing fra University of Nebraska-Lincoln.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i tidsskriftet Science, udforskede 46 amerikanere med stærke holdninger, der repræsenterede hele det politiske spektrum. De blev testet for deres fysiologiske reaktion på en række visuelt truende billeder og høje lyde. "Personer med en målbart lavere følsomhed over for pludselige lyde og truende billeder var mere tilbøjelige til at støtte u-landshjælp, en lempelig udlændingepolitik, og pacifisme," siger professor Hibbing.

Sammenhæng

"Folk med en målbart stærkere fysiologisk reaktion på de samme stimuli havde en større tilbøjelighed til at støtte øgede udgifter til forsvaret, dødsstraf, og krigen i Irak," siger han. De fysiologiske reaktioner, som blev målt, var hudens varmeudledning, svedproduktion samt antallet af øjenbevægelser efter en høj lyd.

Disse bevægelser er ikke under bevidsthedens kontrol og anses således for at være gode indikatorer på en persons overordnede temperament.

Forskerne mener, at resultaterne understøtter anskuelsen om, at en persons politiske holdninger afspejler den måde, hvorpå vedkommende håndterer potentielle trusler. "Således giver vores forskning både en mulig forklaring på, hvorfor folk med stærke politiske holdninger er så svære at påvirke, og hvorfor der er politiske konflikter overalt," siger de.

© The Independent og Information. Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mao : Bange mennesker er mere tilbøjelige til at
falde for autoritære/extreme politiske retninger .
Dette troede jeg egentligt var almindeligt kendt,
det er f.eks forklaret grundigt i Wilhelm Reich's bog
"The mass-psychology of fascism"

Erik Willadsen

...og folk med lav pande og kraftig kæbe bliver lettere kriminelle, og en dag når man måske frem til at kunne kurere både kriminalitet, højreorienterethed og EU-modstand, men indtil da må man blot håbe at rolige og besindige mennesker som Jelved og Vestager kan oplyse folk ud af deres problem.

Mogens Michaelsen

Tør man mon foreslå, at politiske konflikter også kunne tænkes at have... ...politiske årsager?

Jeg vil nu tillade mig at formode, at de politiske årsager såmænd er de primære, og de nævnte biologiske årsager kun sekundære (derfor kan de selvfølgelig godt være der, mennesker er jo forskellige, også biologisk).

Inger Sundsvald

"Personer med en målbart lavere følsomhed over for pludselige lyde og truende billeder var mere tilbøjelige til at støtte u-landshjælp, en lempelig udlændingepolitik, og pacifisme"

Hvordan hænger det sammen med VKOs frygt for terrorister, masseudryddelsesvåben, udlændinge, en fedtet ulandshjælp og afvisning af pacifisme?

”en dag når man måske frem til at kunne kurere både kriminalitet, højreorienterethed og EU-modstand, men indtil da må man blot håbe at rolige og besindige mennesker som Jelved og Vestager kan oplyse folk ud af deres problem.”

Betyder det, at i oplysningens tjeneste vil fornuften komme til at råde, og dermed at det ene øjeblik accepterer de oplyste VKOs fordelingspolitik, 24-års-regel, tilknytningskrav m.v., og det næste øjeblik accepterer de Socialdemokratiets
fordelingspolitik , 24-års-regel o.s.v.?

Det er altså surt, når ’nyere forskning’ viser…. –

Kunne pengene og forskningen ikke bruges bedre, end at rubricere og putte mennesker i kasser?

PS. Jeg er ekstremt følsom over for pludselige lyde og larm i det hele taget. Så på mig passer billedet, bortset fra at jeg er både borgerlig og venstreorienteret ;-),

Det er godt nok det tyndeste stykke forskningsformidling jeg længe har læst! Hvor står der noget om hvad der er årsag og hvad der er virkning? Alle ved jo at følelser og intellekt interagerer men hvordan er det lige her?
Og hvor er tråden til det biologiske? Hvis der ikke er tale om dårlig formidling af forskning er der tale om dårlig forskning

Inger Sundsvald

Ja, dårlig forskning - og overflødig forskning. Biologi?!?

Det er endda ikke det værste af den art - i øvrigt er det jo ikke undersøgelsen, men konklusionen, der er vulgær og i øvrigt uvidenskabelig. Jeg mindes medie-helten Tor Nørretranders, der mente at vide, hvad Michael Laudrup (ikke) tænkte, når han foretog en disposition på fodboldbanen, som triumferende citerede J. J. Thorsen: "Jeg maler for at få ....." "Jeg er gået ind i politik for at få ...."

Inger Sundsvald

Det var da absolut biologi Jens Jørgen henviste til ;)). Og han havde jo nok ret.

Erik Willadsen

Det er et gammelt beskidt diskussionstrick at rubricere politiske modstandere som folk med en diagnose som de ikke kan gøre for.
Jeg husker stadig DR der i anledning af Karen Jespersens partiskifte lod en psykolog misbruge sin faglige autoritet til at forklare hvornår det var gået galt for KJ.
Det er utroligt nedrigt og et urimeligt udgangspunkt for en sund politisk diskussion.

og naive mennesker bliver ofte venstre-orienterede.

Naturligvis bør man tage hensyn til neurotiske sjæle, men uanset hvad, så bryder jeg mig ikke om højreorienterede synspunkter - så herfra fortsat: No Mersy

Lars AC, jeg vil nu påstå, at det tværtimod er højreorienterede, der rekrutterer blandt de naive.

Inger Sundsvald

De naive og dårligst uddannede rekrutteres og drager i krig for at udbrede demokrati i lige så dårligt uddannede lande, og med lige så vildførte befolkninger. Det kan man se af, hvem der sætter livet på spil i både USA og DK. De har ikke så mange andre valg. Guderne må vide hvor de har fået deres højreorienterede opfattelse fra. Måske fra heltekvad.

Lennart Kampmann

46 amerikanere deltog. Så tilbage til undersøgelserne. Kom igen når I har undersøgt en million. Så kan det måske bruges til noget.

med venlig hilsen
Lennart

Bjørn Herring

Hvad med at undersøge de højreorienterede for psykopati?

Det man ved er at psykopater har et højere angstniveau end andre. Muligvis fordi de anser at andre er ligeså hensynsløse som dem selv.

Det er jo alt andet skræmmende, og lige til at blive højreorienteret af!

Der er derfor god grund til at associere angst, psykiopati og højreorienterethed.

@Bjørn Herring: "Muligvis fordi de anser at andre er ligeså hensynsløse som dem selv."

Ja, der er jo nok noget om ordsproget "Tyv tror alle stjæler."

Er nervøsitet og rolighed biologisk? Sikke dog en gang natpottedrikkeri.