Interview
Læsetid: 4 min.

SF vil have flere kvinder i trøjen

Med et nyt forsvarsudspil lægger SF an til at få flere kvinder i forsvaret. Samtidig overvejer partiet at gå med i både forsvarsforlig og Afghanistan-mission
Selv om kvinder i mere end 45 år har haft mulighed for at komme ind i forsvaret, udgør kvinderne i dag kun seks procent af forsvarets militære ansatte, og det er for lidt, mener SF. På billedet ses menige gardehusarer på Antvorskov Kaserne.

Selv om kvinder i mere end 45 år har haft mulighed for at komme ind i forsvaret, udgør kvinderne i dag kun seks procent af forsvarets militære ansatte, og det er for lidt, mener SF. På billedet ses menige gardehusarer på Antvorskov Kaserne.

Indland
13. september 2008

I mere end 45 år har kvinder haft mulighed for at trække i trøjen. Men i dag udgør de blot knap seks procent af forsvarets 15.700 militært ansatte, og det er langt fra godt nok, mener SF. Partiet efterlyser derfor en strategi for at trække flere kvinder til.

"Danmark er langt bagefter de andre europæiske lande, når det handler om kvinder i forsvaret. Og ikke mindst i forhold til at militæret skal ændre sin måde at tænke på og i højere grad gå ind civile opgaver, tror jeg, at kvinder kan give et positivt bidrag. Dér kan man have en langt mere offensiv strategi," siger forsvarsordfører, Holger K. Nielsen.

@Brød spørgsmål:- Hvordan skal man tiltrække kvinderne?

"Man skal være mere opmærksom på arbejdsmiljøet. Mange kvinder har været utilfredse med den sexistiske jargon, og man skal være meget mere opmærksom på den machokultur, som selvfølgelig er på områder, der domineres af mænd," siger ordføreren, som udover at tale om 'mange flere' afviser at sætte tal på.

I går meddelte SF, at man ønsker at deltage i et kommende forsvarsforlig. Trods årelang modstand overvejer partiet også at tilslutte sig, når Folketinget i løbet af efteråret skal forlænge den danske tilstedeværelse i Afghanistan.

"Men det forudsætter, at retningen bliver rigtig - at vi får en exitstrategi, hvor man optrapper det civile og nedtrapper det militære."

Afgørende for SF's nye linje på forsvarspolitikken er, at den i højere grad kobles sammen med sikkerhedspolitikken og de civile opgaver. Ordføreren hæfter sig ved, at både regeringen og den nye forsvarschef erkender, at man ikke kan vinde militært i Afghanistan. Og ligesom de radikale efterlyser SF en klar tilbagetrækningsstrategi: Danmark bør være ude om seks-syv år.

"Det vil være rigtigt at sætte årstal på, og det vil være et godt signal til de afghanske myndigheder. Argumentet om, at Taleban så bare vil sidde og vente, tror jeg ikke på. De vil til enhver tid bruge deres styrke, og vi skal under ingen omstændigheder være der for altid," siger Holger K. Nielsen og tilføjer, at et årstal ikke er et ultimativt krav.

"Men vi skal kunne se, at vi tager fat på en proces."

SF's historiske skridt imod at deltage i forsvarspolitikken forklarer Holger K. Nielsen med, at forsvaret i højere grad skal deltage i international genopbygning.

"Forsvaret får en retning, hvor de civile opgaver er de centrale, og hvor de militære opgaver bliver et instrument."

@Brød spørgsmål:- Men der er grund til, at man sender soldater og ikke nødhjælpsarbejdere ud?

"Jo, og derfor foreslår vi også en ny genopretningsenhed, som skal være bevæbnet alene for at kunne forsvare sig. Det skal være folk med en militærbaggrund, men hvor man bruger deres civile kompetencer. Det kunne være ingeniører, jurister eller håndværkere."

Ny genopbygningsenhed

@Brød spørgsmål:- Kan Danmark ikke risikere at blive opfattet som usolidarisk, hvis vi kun vil påtage os luksusopgaver?

"Det er ikke en luksusopgave at lave genopbygning. Det er det, det handler om i Helmand-provinsen. Det er også signalerne fra både NATO, regeringen og forsvarschefen. Problemet er, at det ikke slår nok igennem i forsvarets kultur og hos amerikanerne, hvor der fortsat er en tro på, at man kan vinde militært."

@Brød spørgsmål:- Men kan man være der uden at bekæmpe Taleban?

"Nej, for man bliver angrebet af Taleban. Men målet er ikke at bekæmpe dem, for dele af Taleban skal med i en politisk løsning, hvis man skal have det til at fungere i Afghanistan," siger han og tilføjer:

"Vi skal også kunne påtage os kampe, men kun for at beskytte den civile genopbygning. Hvis USA f.eks. vil lave et angreb på Iran, skal vi ikke være med."

SF afviser at øge forsvarsbudgettet. Indkøb af nye kampfly skal neddrosles, og mens indsatsen i Afghanistan skal afvikles, bør Danmark i højere grad deltage i klassiske FN-missioner. Holger K. Nielsen vil ikke udelukke at lægge stemmer til en krig uden om FN i tilfælde af, at Sikkerhedsrådet ikke kan enes om indgriben over for f.eks. folkemord.

"Man kan blive stillet i moralske dilemmaer, og den kattelem vil jeg holde åben. Men det er meget vigtigt, at verdenssamfundet er med til at legitimere de militære operationer."

@Brød spørgsmål:- I vil nu stemme for finansloven, i sidste uge gik I med i et broforlig, og nu vil I med i en forsvarsaftale. Er der en risiko for, at SF sælger ud for at vise sig regeringsduelig?

"Det skal man altid vurdere på, men her er klare SF-prioriteringer. Vi anerkender, at vi skal have et forsvar, og at militære løsninger kan være nødvendige, så det er naturligt, at vi spiller ud. Jeg kan godt forstå, hvis nogle siger, at det her bare er taktik, men det er det altså ikke. Det er substans."

Forsvarsminister Søren Gade (V) vil ikke udelukke noget på forhånd og ser med egne ord frem til forhandlingerne, men Holger K. Nielsen er skeptisk:

"At vi kommer med i et forlig, svarer for regeringen nærmest til, at præsten fortæller sjofle vittigheder i kirken."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Holger K. Nielsen:

"At vi kommer med i et forlig, svarer for regeringen nærmest til, at præsten fortæller sjofle vittigheder i kirken."

Hvis Holger K. Nielsen havde sagt, at SF efterhånden er degenereret til at være en sjofel vittighed, havde det såmænd også været rigtigt...

"SF vil have" ... de vil have så meget, og der er øjensynligt intet i verden, der skal stå i vejen for dem.

" I vil nu stemme for finansloven, i sidste uge gik I med i et broforlig, og nu vil I med i en forsvarsaftale. Er der en risiko for, at SF sælger ud for at vise sig regeringsduelig?"

Risiko for???

Transformationen til højrepopulistiskt midterparti er total efter, at SF nu har fredet de racistiske 24-års- og tilknytningskravsregler, vil lave borgerlig finans- og skattepolitik samt nu tilmed vil med i de krigsliderlige borgerlige regeringspartiers forsvarsforlig - sidstnævnte med en ekstra luns til krigsmagerne om, at man ikke længere har noget imod at sende DK i krig uden et FN-mandat.

Hvor SF historisk set har udfyldt en vigtig plads på venstrefløjen, som dem der dels kunne fremstå som et alternativ til det borgerlige samfunds markedstænkning og militarisme, og dels holdte socialdemokraterne i ørerne, har de nu kopieret socialdemokraterne, der selv er blevet så højredrejede, at man skulle tro det var løgn.

Der er udsalg i Søvndalistisk Folkeparti, og der er snart ligeså mange varer på hylden som i et nordkoreansk supermarked. Takket være Den Kære Leder.